Friday, 26 April, 2024

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η απορρόφηση προκαταβολών για προγράμματα ΟΕΦ

Διορία μέχρι τις 30 Νοεμβρίου πήραν οι Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) ώστε να απορροφήσουν την πρώτη δόση της προκαταβολής για το πρώτο έτος υλοποίησης του τριετούς επιχειρησιακού τους προγράμματος. Όπως είχε γράψει το EL και η Agrenda, μέχρι τις αρχές του μήνα δεν είχαν εγκριθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι συμβάσεις παγίων κάποιων ΟΕΦ και η προθεσμία να απορροφήσουν την πρώτη δόση μέχρι τις 13 Νοεμβρίου ως οριζόταν, ήταν ασφυκτική.

Η παράταση αυτή αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα των ΟΕΦ της νέας τριετίας (2015-2018), ενώ παράλληλα παρατείνεται και η διενέργεια ελέγχου από τις αρχές, έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά η απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου:

Άρθρο 1

Το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης Β της παραγράφου 1 του άρθρου 10 της αριθ. 218/7541/21.01.2015 (Β΄ 194) υπουργική απόφαση διαγράφεται και αντικαθίσταται από το ακόλουθο εδάφιο:

“Ωστόσο, για το πρώτο έτος υλοποίησης του τριετούς προγράμματος εργασίας οι προθεσμίες απορρόφησης της πρώτης δόσης προκαταβολής παρατείνονται έως την 30η Νοεμβρίου 2015 και διενέργειας ελέγχου έως την 15η Δεκεμβρίου 2015”.

Αναλυτικά η Τροποποίηση της αριθ. 218/7541/21.01.2015 (ΦΕΚ Β/194/2015) απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή των κανονισμών (ΕΚ) 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, 611/2014 της Επιτροπής «για τη συμπλήρωση του κα− νονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά τα προγράμματα στήριξης του τομέα του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών» και 615/2014 της Επιτροπής «για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΕ) αριθ.
1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τα προγράμματα εργασίας για τη στήριξη των τομέων του ελαιολάδου και των επιελιών» (ΦΕΚ 194 Β΄)».

Τέλη Οκτωβρίου έγραφε το EL 

Με καθυστέρηση τουλάχιστον 4 μηνών και προβλήματα στην έγκριση των συμβάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ βαδίζει η νέα τριετία 2015-2018 στα προγράμματα των ΟΕΦ, με αποτέλεσμα οι προκαταβολές ακόμα να κάθονται στα ταμεία ορισμένων συνεταιρισμών, που θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει το 50% των δράσεων του 1ου έτους μέχρι τις 13 Νοέμβριου.

Συγκεκριμένα το πρόβλημα εντοπίζεται στο κομμάτι των παγίων (δηλαδή την αγορά εξοπλισμού από τις ΟΕΦ) για την αγορά των οποίων, οι συμβάσεις πρέπει να εγκριθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μπορέσουν οι Οργανώσεις να απορροφήσουν την πρώτη δόση της προκαταβολής, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου. Αν δεν γίνει αυτό δεν αποδεσμεύεται από τον Οργανισμό η εγγυητική που έχουν δώσει οι ΟΕΦ, και με γνώμονα το γεγονός πως η υλοποίηση των προγραμμάτων ξεκίνησε από Ιούλιο και όχι Απρίλιο όπως αναφέρουν οι κανονισμοί, τα περιθώρια στενεύουν.

«Καθυστερούν οι συμβάσεις παγίων και μέχρι τις 13 Νοεμβρίου πρέπει να υλοποιηθούν οι δράσεις του πρώτου έτους. Ακόμα ωστόσο δεν έχουμε τις συμβάσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο οποίος δεν έχει στείλει την έγκριση για να ακολουθήσει έλεγχος.» λέει στο EL, ο υποδιευθυντής της ΑΣ Μεσσαρά, Αντώνης Αλεξανδράκης. Παρόμοια κατάσταση περιγράφει και ο αναπληρωτής διευθυντή της Ένωσης Πεζών Ανέστης Βασιλειάδης, ενώ ο Διευθυντής της ΕΑΣ Χαλκιδικής, Ζουμπατιανός Δημήτριος, αναφέρει τη δυσκολία στην υλοποίηση των Προγραμμάτων, λόγω των χρηματοοικονομικών δυσκολιών και τις εγγυητικές που «φυλακίζουν» τα χρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ιδία κεφάλαια.

Όσον αφορά την προηγούμενη περίοδο που έληξε το Μάρτιο του 2015, οι συνεταιριστές αναφέρουν ότι οι πληρωμές και η υλοποίηση των προγραμμάτων κύλισαν κανονικά, παρά τις όποιες καθυστερήσεις που έφεραν οι εκλογές του Ιανουαρίου.

 

www.agronews.gr

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου η απορρόφηση προκαταβολών για προγράμματα ΟΕΦ

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου