Sunday, 28 April, 2024

Μέχρι 31 Οκτωβρίου οι τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις αγροτών

Τάξη στο χάος που προκλήθηκε με την αναντιστοιχία στοιχείων μεταξύ ΥπΑΑΤ και Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στους κωδικούς 037 και 038

με τους οποίους προσδιορίζεται το αφορολόγητο των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, επιχειρεί να βάλει τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο: «Προσαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας (EE) 2016/881 και άλλες διατάξεις», το οποίο βρίσκεται προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής. Μέχρι 31 Οκτωβρίου θα μπορούν να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις χωρίς πρόστιμα. Τυχόν οφειλόμενος φόρος θα καταβάλλεται μέχρι δύο δόσεις (Σεπτέμβριος, Νοέμβριος). Επίσης αλλαγές και νομοτεχνικές βελτιώσεις στο θέμα της απόδοσης του ΦΠΑ, υπάρχουν σε άλλη τροπολογία, που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο.
Ένταση και αποχωρήσεις από τη Βουλή
Πάντως με ένταση και αποχωρήσεις γίνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν την κυβέρνηση για τον μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, έθεσε θέμα για τον τρόπο που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση: «Υπάρχει μείζον ζήτημα για τον τρόπο που καθημερινά νομοθετεί η κυβέρνηση. Τριάντα τροπολογίες χθες, είκοσι τροπολογίες σήμερα», τονίζοντας επίσης ότι λίγο προτού ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση κατέθεσε 14 τροπολογίες.
Ο Γιάννης Κουτσούκος, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισήμανε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή το Σώμα «παραλαμβάνει» τροπολογίες και προειδοποίησε πως θα πρέπει να δοθεί χρόνος για να συζητηθούν και να αξιολογηθούν.
Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη συζήτηση καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ζήτημα κακής νομοθέτησης και αυτό με ευθύνη και του προεδρείου. «Έχουν έρθει ως τώρα 18, 19 τροπολογίες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι «οι τροπολογίες αφορούν από την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα του Μεγάρου Μουσικής έως τα πέντε αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και την αναβάθμισή τους, μέχρι και πόσο θα κοστίζει το πάρκινγκ στο γκαράζ του Ιδρύματος Νιάρχου».
Την αποχώρηση του κόμματός του από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ανακοίνωσε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διατυπώνοντας βαρύτατες επικρίσεις για τον τρόπο νομοθέτησης, με πολυάριθμες τροπολογίες άσχετες με το αντικείμενο του νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας «βιομηχανία τροπολογιών». «Μόλις πριν από λίγο κατατέθηκε και άλλη τροπολογία, η οποία διαμορφώνει το γραφείο του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και το στελεχώνει με προσωπικό. Αν αυτό έχει κάποιο επείγοντα χαρακτήρα να μας το πείτε», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.
Η τροπολογία για τους κωδικούς 037 και 038 αναφέρει τα εξής:
«Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει, χωρίς υπαιτιότητα των φορολογούμενων, με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016, λόγω του γεγονότος ότι για πρώτη φορά τέθηκε σε εφαρμογή η διαδικασία συμπλήρωσης και διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που έκαναν έναρξη αγροτικής δραστηριότητας εντός του έτους 2016, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εν συνεχεία η προώθησή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ προκειμένου να προσυμπληρωθούν οι κωδικοί 037 και 038 της δήλωσης, δίνεται η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων από 1.8.2017 μέχρι και 31.10.2017 χωρίς την επιβολή κυρώσεων εκπροθέσμου υποβολής.
Τυχόν οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται μέχρι δύο δόσεις, δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, αναλόγως του χρόνου υποβολής της δήλωσης»
Η τροπολογία για το ΦΠΑ
Ρυθμίσεις σε θέματα απόδοσης ΦΠΑ από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων συνεταιριστικών επιχειρήσεων μέσω τρίτων νομικών προσώπων, δηλαδή άλλων συνεταιρισμών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων δίνει τροπολογία στο σχέδιο νόμου. Επί της εν λόγω τροπολογίας η εισηγητική έκθεση αναφέρει τα εξής:
Με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται το δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α) της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), κατά τρόπο ώστε η υποχρέωση για την απόδοση από τον παραγγελιοδόχο του ΦΠΑ που αναλογεί στην παράδοση αγροτικών προϊόντων που πραγματοποιείται από τον παραγγελέα προς τον παραγγελιοδόχο να καταλαμβάνει όχι μόνο τις περιπτώσεις που ο παραγγελέας είναι αγρότης φυσικό πρόσωπο, αλλά και τις περιπτώσεις που ο παραγγελέας είναι αγροτικός συνεταιρισμός ή κάποιο νομικό πρόσωπο με αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα.
Με τη διάταξη αυτή, πέρα από τους αγρότες φυσικά πρόσωπα, και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και τα νομικά πρόσωπα με αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα, που πωλούν τα προϊόντα τους μέσω παραγγελιοδόχων (εμπόρων ή αγροτικών συνεταιρισμών), θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου που αναλογεί στο ποσό που τους καταβάλλουν οι παραγγελιοδόχοι από την πώληση των αγροτικών προϊόντων για λογαριασμό τους, στις περιπτώσεις που η εκκαθάριση δεν εκδίδεται άμεσα αλλά εκδίδεται πέραν του μηνός, καθώς ο ΦΠΑ που αναλογεί στην τελική αξία της πώλησης των αγαθών θα αποδίδεται από τους παραγγελιοδόχους αυτούς.
Η εν λόγω τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 άρθρου 35 προκρίνεται σε σχέση με την τροποποίηση της· παραγράφου 13 του άρθρου 8 του ν. 4308/2014 (ΕΛΠ), σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης της εκκαθάρισης τουλάχιστον σε ετήσια βάση από τους αγροτικούς συνεταιρισμούς προς τα μέλη τους, στην περίπτωση που αυτά είναι άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί ή νομικά πρόσωπα με αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος ΦΠΑ λόγω συσσώρευσης πιστωτικού υπολοίπου για τις δηλώσεις του παραγγελέα με δυνατότητα υποβολής αιτήματος επιστροφής αυτού εντός του έτους, και λόγω απόδοσης στο Δημόσιο ΦΠΑ εκροών από τον παραγγελιοδόχο – αγροτικό συνεταιρισμό με δυνατότητα συμψηφισμού αυτού με την τελευταία δήλωση ΦΠΑ του έτους, οπότε και θα προέκυπτε πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή εν τέλει.
agrotypos

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου