Friday, 26 April, 2024

Μισθωτοί εργάτες ΟΓΑ και μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών με 30 τοις εκατό εισφορές

Με εγκύκλιό του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) δίνει διευκρινίσεις για την ένταξη των μισθωτών – ανειδίκευτων εργατών

που κατέβαλαν μέχρι σήμερα εισφορές στον ΟΓΑ και πλέον εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Στην εγκύκλιο αναφέρονται οι κατηγορίες μισθωτών – ανειδίκευτων εργατών που θα αμείβονται για μισθωτή εργασία. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι εργάτες ζωικής παραγωγής σε επιχειρήσεις ενσταβλισμένου τύπου (διαβάστε αναλυτικά ποιοι συμπεριλαμβάνονται). Στην κατηγορία των μισθωτών στον νεοσύστατο ασφαλιστικό τομέα περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την εγκύκλιο και οι μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών που προσκαλούνται από εργοδότες με σκοπό την απασχόληση σε αγροτικές εργασίες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο 30% οι εισφορές ΕΦΚΑ για φέτος.

Σημειωτέον ότι το ποσοστό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς για τον κλάδο της σύνταξης αυξάνεται από 1/1/2018 στο 17,01%, από 1/1/2019 στο 18,5%, για να φτάσει από 1/1/2020 στο 20%.

Ειδικότερα, τώρα, οι εισφορές αυτές για το 2017 επιμερίζονται ως εξής:

15,5% για την κύρια σύνταξη (σταδιακή αύξηση της εργατικής εισφοράς στο 1,67% για τον εργαζόμενο, 13,83% για τον εργοδότη).

7,1% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (επιμερίζεται μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών)

6,96% υπέρ του ΟΑΕΔ – ΟΕΕ – ΟΕΚ.

Σύνολο δηλαδή, 30% για φέτος για τους μισθωτούς και ανειδίκευτους εργάτες. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι στους μισθωτούς ΕΦΚΑ, μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών θα γίνεται παρακράτηση εισφορών μόνο για σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη και όχι για υπέρ ΟΑΕΔ – ΟΕΕ – ΟΕΚ και Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ενώ στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά για τους μετακλητούς εργάτες, δεν είναι ξεκάθαρο τι θα ισχύσει στον νέο φορέα για τους παρατύπως διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών.Γίνεται άλλωστε διευκρίνιση ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν σχετίζεται και δεν επηρεάζει το εργόσημο. Εγκύκλιος για τους παρατύπως διαμένοντες εργάτες είχε εκδοθεί από τον ΟΓΑ (θυμηθείτε την εδώ), πριν από τη σύσταστη όμως του ΕΦΚΑ. Ζητήματα με το εργόσημο παραμένουν ανοιχτά γι’ αυτό καιι η πρόσφατη σύσκεψη για το εργόσημο στο ΥπΑΑΤ, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση πέρα από το ότι «το εργόσημο δεν καταργείται».

agrotypos

Μισθωτοί εργάτες ΟΓΑ και μετακλητοί πολίτες τρίτων χωρών με 30 τοις εκατό εισφορές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου