Υπόλοιπα εξισωτικής του 2014, συνολικού ύψους 86 εκατ. ευρώ, εκκρεµείς ενισχύσεις για βιολογική γεωργία – κτηνοτροφία και σπάνιες φυλές παλιότερων ετών (2012, 2013, 2014), επενδυτικά και προγράµµατα απονιντροποίησης, παίρνουν σειρά για εξόφληση µέσα στο δεύτερο δεκαπενθήµερο του Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda
Για Φθινόπωρο πάει το πετρέλαιο που συμψηφίζεται με χρέη και τα υπόλοιπα των συνδεδεμένων.
Εδώ και λίγο καιρό οι πληρωµές δείχνουν να µπαίνουν σε δρόµο και οι πιστώσεις ύψους 92 εκατ. ευρώ της περασµένης Τετάρτης που αφορούσαν σε 83.140 αγροτοκτηνοτρόφους, αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι υπηρεσικά τουλάχιστον τα ζητήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν µπει σε καινούργια τροχιά.
Στελέχη του οργανισµού πληρωµών εκτιµούν µιλώντας στην Agrenda σε σχέση µε τις αναµενόµενες καταβολές, πως η πορεία πληρωµών αγροτών που εντάχθηκαν σε προγράµµατα παλιότερα έτη, αλλά δεν εξοφλήθηκαν, θα εξαρτηθεί από το ρυθµό αποστολής των απαιτούµενων στοιχείων των παραγωγών από τις αρµόδιες ∆ιευθύνσεις Αγροτικής Οικονοµίας (∆ΑΟΚ). Στον αντίποδα πάντως, µόνο καλά δεν είναι τα νέα για τις εκκρεµούσες πληρωµές επιστροφών ΕΦΚ πετρελαίου, για τις οποίες ούτε από τον αρµόδιο οργανισµό, είναι σε θέση να δεσµευτούν. Την ανησυχία επιτείνει η χωρίς σαφή δέσµευση απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη στο Μάξιµο Χαρακόπουλο, για το πότε θα καταλήξουν οι δικαιούχοι αγρότες να πληρωθούν για το 2014 και το 2015. «Οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαιτούµενες ενέργειες για τον καθορισµό της διαδικασίας συµψηφισµού των ποσών επιστροφής ΕΦΚ στους δικαιούχους αγρότες µε ασφαλιστικές εισφορές και µε οφειλές προς τη Φορολογική ∆ιοίκηση, προκειµένου για την καταβολή της δεύτερης δόσης του έτους 2014, καθώς και για την έκδοση ΚΥΑ αναφορικά µε την επιστροφή του ΕΦΚ για το έτος 2015», εξηγεί ο ίδιος. Με το άρθρο 3 της εν λόγω ΚΥΑ, εξάλλου, καθορίζεται ότι η επιστροφή των ποσών στα δικαιούχα πρόσωπα πραγµατοποιείται µε την πίστωση των τραπεζικών τους λογαριασµών σε µία ή περισσότερες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έχει ήδη καταβληθεί από τον Μάιο του 2014.
Συγκεκριµένα, η ∆ιεύθυνση Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης της Γενικής Γραµµατείας ∆ηµοσίων Εσόδων, ως αρµόδια υπηρεσία υλοποίησης, έχει πραγµατοποιήσει δύο πληρωµές ύψους 72.476.377,87€ για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους (βάσει δηλώσεων ΟΣ∆Ε 2013) ενώ για το ίδιο έτος εκκρεµούν πληρωµές 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους.
Άπιαστες οι συνδεδεµένες για όσους έπαθαν ζηµίες και ζώα ελευθέρας
Νέες περιπτώσεις δικαιούχων εξάλλου που περίµεναν να λάβουν συνδεδεµένες, αλλά δεν τις πήραν ποτέ έρχονται στο φως καθηµερινά. Μεγαλύτερο είναι το πρόβληµα για όσους παραγωγούς είχαν την ατυχία να πάθουν ζηµία, είτε σε φυτικό, είτε σε ζωικό κεφάλαιο µέσα στο 2015 και να τη δηλώσουν για να αποζηµιωθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παραγωγού ντοµάτας από το ∆οµοκό, ο οποίος αν και έχασε τη µισή σοδειά, δεν πήρε ούτε ευρώ συνδεδεµένης για όλη την εκµετάλλευση, παρότι προσκόµισε στις αρµόδιες υπηρεσίες, τα απαιτούµενα δικαιολογητικά από τον ΕΛΓΑ.
Κάπως έτσι την «πάτησαν» δίχως φυσικά να το θέλουν και κτηνοτρόφοι, των οποίων τα κοπάδια επλήγησαν από ασθένειες, όπως ο καταρροϊκός κ.λπ., µε αποτέλεσµα να φαντάζει άπιαστο το όριο των 120 κιλών, καθότι βγήκαν εκτός παραγωγής για πολλές ηµέρες. Έξω από την ενίσχυση σχεδόν το σύνολο τους έµειναν και οι κτηνοτρόφοι ορεινών και µειονεκτικών περιοχών, καταγγέλλει ο Σύλλογος Χανίων. Κι αυτό γιατί εκτρέφουν ντόπιες φυλές, που παράγουν γάλα άριστης ποιότητας για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά δεν καλύπτουν το όριο των 120 κιλών ανά ζώο, που θεωρείται άπιαστο. Τέλος, έξω από τη συνδεδεµένη ενίσχυση έµειναν όλοι οι αιγοτρόφοι, γιατί οι αίγες που εκτρέφονται σε αυτές τις περιοχές αρµέγονται µόνο για 2 µε 3 µήνες.
Αργοπορημένες και λειψές οι πληρωμές νιτρικών λόγω γεωχωρικών
Αντιµέτωποι µε ποινές λόγω των γνωστών λαθών στους γεωχωρικούς έλεγχους που αλλού βρίσκεται το χωράφι αλλού το «διαβάζει», βρίσκονται οι δικαιούχοι της δράσης της νιτρορύπανσης, που παραµένουν απλήρωτοι για τις χρονιές δεσµεύσεων 2014 και 2015. «Είµαστε δύο χρόνια απλήρωτοι.
Την πρώτη χρονιά την πληρωθήκαµε κανονικά. Η 2η είχε όλα τα προβλήµατα των γεωχωρικών ελέγχων και την πήραµε κουτσουρεµένη», επισηµαίνει στην Agrenda ο παραγωγός, Μπίλης Αποστόλης, που πρόσφατα συµµετείχε µαζί µε άλλους Θεσσαλούς δικαιούχους σε συνάντηση µε την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Ο υπουργός µας είχε πει όταν ήρθε στη Λάρισα ότι θα πληρωθούµε τον επόµενο µήνα. Τίποτα δεν έγινε. Τώρα ξανά το ίδιο µας είπε», επισήµανε ο Λαρισαίος παραγωγός.
Ενδεικτικό είναι ότι για την πενταετία, συν την παράταση διετίας (2012-2016) από περίπου 10.000 δικαιούχους της δράσης, στη Θεσσαλία έφτασαν τελικά τους 3.700 και αν συνεχιστεί αυτό, στο νέο πρόγραµµα δεν θα µπουν ούτε οι µισοί, όπως επισηµαίνει σε ανακοίνωσή της η οµάδα παραγωγών και γεωπόνων που συµµετείχαν στη συνάντηση.
Όσον αφορά ειδικότερα το πρόβληµα των γεωχωρικών ελέγχων. Τα µέλη της επιτροπής Θεσσαλίας ζήτησαν:
Την κατάργηση του γεωχωρικού ελέγχου ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τη βελτίωση του υπάρχοντος συστήµατος γεωχωρικού δηλαδή, στο υπάρχων σύστηµα εάν κάποιος έχει αποκλίσεις οι αποκλίσεις αυτές που δεν είναι υπαιτιότητα των αγροτών να µην πληρώνεται,
ελάφρυνση των ποινών και πιο συγκεκριµένα: να είναι µετακινούµενο το ακαλλιέργητο, να υπάρχει ευελιξία στην αµειψισπορά µέχρι τέλος της 5ετίας, να µην απορρίπτονται έτσι εύκολα οι αγρότες.