Thursday, 2 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Μόνο συνδεδεμένες 22,5 εκατ. Τα άλλα καλή Σαρακοστή

Την εξάντληση των ορίων του εγκεκριµένου χρηµατοδοτικού πίνακα της περιόδου 2007-2013 και την ανάγκη ένταξης των ανειληµµένων υποχρεώσεων από τα παλιά προγράµµατα στη νέα προγραµµατική περίοδο

που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των οικονοµικών ενισχύσεων, επαναλαµβάνουν το τελευταίο διάστηµα υπουργείο και ΟΠΕΚΕΠΕ ως αιτία για τις καθυστερήσεις στις πληρωµές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
“Στεγνοί” για τις εαρινές οι καλλιεργητές, με την πλάτη στον τοίχο εδώ και καιρό οι κτηνοτρόφοι
Κι ενώ η ρευστότητα του αγροτικού κόσµου έχει πλέον στερέψει, οι παραγωγοί καλούνται να µπουν στις εαρινές σπορές χωρίς καν να γνωρίζουν αν και πότε θα εισπράξουν τα χρωστούµενα από το κράτος για ενισχύσεις, αποζηµιώσεις, επιστροφές ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου κλπ. Σε χειρότερη κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, που δεν έχουν ούτε για να ταΐσουν τα ζώα τους, καθώς τα προβλήµατα και οι εκκρεµότητες από τις εξισωτικές και το τσεκ πλήττουν την πλειοψηφία αυτών.
Σε κάθε περίπτωση, το ζητούµενο είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί προκειµένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες του κρατικού µηχανισµού, για να µπει ξανά σε µια σειρά το θέµα των πληρωµών. Κι ενώ, ο Βαγγέλης Αποστόλου στις απαντήσεις του προς τους βουλευτές, επιµένει ότι «το υπουργείο βάζει τάξη στο χάος των πληρωµών», εστιάζοντας ξανά και ξανά στα 2 δισ. ευρώ που πληρώθηκαν µέσα στον ∆εκέµβριο του 2015, φαίνεται να παραβλέπει το γεγονός ότι έκτοτε οι πιστώσεις ήταν ελάχιστες για να καλύψουν αφενός τις ανάγκες των αγροτών και αφετέρου τις εκκρεµότητες από τις απλήρωτες ενισχύσεις.
Με 4 συνδεδεµένες ξεκινά ο ΟΠΕΚΕΠΕ
Από την πλευρά του και ο ΟΠΕΚΕΠΕ σπεύδει να ανακοινώσει τον άµεσο προγραµµατισµό πληρωµών του, αρχής γενοµένης από τα µέσα Μαρτίου για κάποιες συνδεδεµένες, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι: «σε σχέση µε τα θέµατα του Β’ πυλώνα (εξισωτική αποζηµίωση, Νέοι Αγρότες, πρόωρη συνταξιοδότηση, αγροπεριβαλλοντικά) και µετά την ολοκλήρωση το ∆εκέµβρη µεγάλου πλήθους πληρωµών, οι οποίες ξεπέρασαν κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη ως προς το τελικό ποσό τους, χάρη στις µεγάλες προσπάθειες των εργαζοµένων, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την ένταξη των ανειληµµένων υποχρεώσεων από το προηγούµενο στο νέο ΠΑΑ 2014-2020, το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των οικονοµικών ενισχύσεων».
Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, «ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά στην καταβολή των συνδεδεµένων και µέχρι µέσα Μαρτίου προγραµµατίζει να προβεί στις ακόλουθες πληρωµές:
1. Σκληρού σίτου (περίπου 9.000.000 ευρώ)
2. Οσπρίων για ανθρώπινη κατανάλωση (περίπου 5.000.000 ευρώ)
3. Κτηνοτροφικών ψυχανθών (περίπου 7.000.000 ευρώ)
4. Σπαραγγιών (περίπου 1.500.000 ευρώ)
Επίσης, µέχρι το τέλος Μαρτίου προγραµµατίζονται οι ακόλουθες πληρωµές:
1. Εκκρεµότητες Ενισχύσεων 2014 (12.000.000 ευρώ)
2. Βαµβάκι (περίπου 180.000.000 ευρώ)
3. Ζαχαρότευτλα (περίπου 2.500.000 ευρώ)
4. Ροδάκινα προς χυµοποίηση (περίπου 3 εκατ. ευρώ)
5. Βιοµηχανική τοµάτα ( περίπου 2.600.000 ευρώ)».
Χωρίς πλάνο για β’ δόση του τσεκ ο Αποστόλου στη Bουλή
Απέφυγε να δώσει συγκεκριµένες δεσµεύσεις για το χρόνο αποπληρωµής της β’ δόσης ενιαίας και του πρασινίσµατος στους αγρότες, κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη βουλή, την Παρασκευή 4 Μαρτίου.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, που ζήτησε να πληροφορηθεί, πότε σκοπεύει να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί ως υπόλοιπο στη βασική ενίσχυση και στο λεγόµενο πρασίνισµα, το υπουργείο, προκειµένου οι αγρότες να γνωρίζουν και να µπορούν να προγραµµατίσουν τις υποχρεώσεις τους, ο κ. Αποστόλου δήλωσε γενικά, σύµφωνα µε το βουλευτή πως «η αποπληρωµή θα πραγµατοποιηθεί στο α’ εξάµηνο του 2016».
Τις προηγούµενες µέρες εξάλλου, µέχρι το τέλος Απριλίου είχαν τοποθετήσει οι διοικούντες της Αχαρνών και του ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωµή των υπολοίπων της ενιαίας του 2015 και της πράσινης ενίσχυσης.

Μόνο συνδεδεμένες 22,5 εκατ. Τα άλλα καλή Σαρακοστή

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου