Friday, 26 April, 2024

Νέες εξαγγελίες Αποστόλου ότι θα φέρει τροπολογία για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Τροπολογία, η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη βουλή, για τις εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ και τις μετακινήσεις τους, προανήγγειλε ο Βαγγέλης Αποστόλου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η απεργία, που τινάζει στον αέρα τις αποζημιώσεις

Την τροπολογία, εξήγγειλε ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, για τις διαφαινόμενες ζημιές στην παραγωγή ελαιολάδου σε περιοχές της Κρήτης, λόγω προβληματικής καρπόδεσης της ελιάς.

Αναλυτικά, η επίκαιρη ερώτηση είχε ως εξής:

Θέμα: Για τις διαφαινόμενες ζημιές στην παραγωγή ελαιολάδου σε περιοχές της Κρήτης, λόγω προβληματικής καρπόδεσης της ελιάς.

Οι αγρότες της Κρήτης, εκτός από τις συνέπειες της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, τα φοροληστρικά μέτρα που ψηφίστηκαν στα πλαίσια της αξιολόγησης και την πλήρη εξάρτησή τους από τους μεγαλέμπορους και βιομηχάνους για τη διάθεση των προϊόντων τους, υφίστανται και τις συνέπειες των αστάθμητων κλιματολογικών φαινομένων, με διαφαινόμενες, κατά τόπους, εκτεταμένες καταστροφές στην ανθοφορία και καρπόδεση των ελαιοδέντρων.

Φέτος, σε αρκετές περιοχές του νησιού, η καρπόδεση της ελιάς είναι προβληματική λόγω παρατεταμένης ανομβρίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και άλλων κλιματικών αλλαγών, όπως ο λίβας και οι άκαιρες βροχοπτώσεις που ξεπλένουν τη γύρη. Η άστοχη καρπόδεση οδηγεί σε μεγάλες ζημιές στην παραγωγή ελιάς, οι οποίες κατά τόπους αγγίζουν το 60% της υπό κανονικές συνθήκες παραγωγής, όπως στο Δήμο Βιάννου και στη Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου και Ρεθύμνου, τα ορεινά των Χανίων (Τσουνάτη) αλλά και σε αρκετές περιοχές στα πεδινά των Δήμων Κίσσαμου, Πλατανία και Αποκόρωνα, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις τοπικών γεωπόνων και παραγωγών. Το ποσοστό μείωσης της παραγωγής και του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, δεδομένου ότι τα αποθέματα νερού στον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών έχουν μειωθεί σημαντικά, κάτω από τη συνδυασμένη ανομβρία και την αυξημένη ζήτηση άρδευσης. Ο ΕΛΓΑ παραμένει αποψιλωμένος από προσωπικό, κάτι που καθιστά αδύνατη την άμεση καταγραφή ζημιών στα ελαιόδεντρα, καθυστερεί τις αποζημιώσεις, οι οποίες και αυτές είναι μειωμένες, ενώ, σύμφωνα με τον κανονισμό του, μια γκάμα καταστροφών δεν δικαιολογούν αποζημίωση, όπως η αστοχία καρπόδεσης.

Ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να καταγραφούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα όλες οι ζημιές που οφείλονται στην άστοχη καρπόδεση της ελιάς, να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100% των ζημιών, καθώς και για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων ελαιοπαραγωγών».

Νέες εξαγγελίες Αποστόλου ότι θα φέρει τροπολογία για τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου