Sunday, 28 April, 2024

Να μην προβούν σε πρόωρους ψεκασμούς για το πράσινο σκουλήκι οι παραγωγοί

Με τον προϊστάμενο Φ.Ζ.Π της ΔΑΟΚ Σερρών Νικόλαο Ρόιδο συνομίλησε ο ΑγροΤύπος για την αντιμετώπιση του πράσινου σκουλικιού στις βαμβακοκαλλιέργειες. Όπως ανέφερε ο ίδιος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς τους παραγωγούς να μην βιαστούν να προβούν σε ψεκασμούς κάποιοι, υπό τον φόβο να χάσουν την παραγωγή τους ψεκάζουν από νωρίς μόλις αντιληφθούν την παρουσία του σκουληκιού στο χωράφι, με αποτέλεσμα να έχουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα

Κλειδί, όπως ανέφερε ο ίδιος είναι τα ωφέλιμα έντομα τα οποία προστατεύουν το βαμβάκι από τις προσβολές από το σκουλήκι.

«Βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της 2ης γενιάς. Η πρώτη γενιά εμφανίστηκε τον Ιούλιο, ήταν μια ασήμαντη γενιά και συστήσαμε να μην ψεκάσουν οι παραγωγοί μας. Στη Λαμία και στη Λάρισα η 2η γενιά ξεκίνησε πριν από 2-3 μέρες καθώς εκεί το κλίμα είναι θερμότερο. Σε εμάς θα ξεκινήσει τώρα. Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα είναι μια χρονιά συνηθισμένη ή αν θα είναι μια χρονιά επιδημίας σαν αυτές τις επιδημίες που έρχονται κάθε 6-7 χρόνια. Είναι κατανοητό ότι υπάρχει μια μερίδα καλλιεργητών που λόγω του άγχους να μην χαθούν οι κόποι μιας χρονιάς δεν έχουν το μυαλό του σε αυτά που εμείς έχουμε προτείνει επανειλημμένα, γι’ αυτό και το τονίζουμε: Είναι μεγάλο λάθος και σκέτη ανοησία, με το που θα δούμε το σκουλήκι να ρίξουμε εντομοκτόνο γιατί θα σκοτώσουμε τα ωφέλιμα έντομαι. Ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση μπορεί να φαίνεται μια τέτοια ενέργεια ως μέριμνα, τα αποτελέσματα θα είναι αντίστροφα. Εάν ο παραγωγός κάνει αυτό το λάθος και σκοτώσει τα ωφέλιμα έντομα είναι πιθανόν να πάει, αντί για προστασία, σε έξαρση της προσβολής. Μετά θα αναγκαστεί να ψεκάσει ξανά και ξανά και έτσι θα έχει αυξημένα έξοδα και μείωση της παραγωγής».

Να μην προβούν σε πρόωρους ψεκασμούς για το πράσινο σκουλήκι οι παραγωγοί

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου