Ομιλία του βουλευτή Πέλλας της ΝΔ Βασιλείου Βασιλειάδη στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το Σ/Ν «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις»
«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,
Επιτρέψτε μου αρχικά, με τη σειρά μου να αναφερθώ στα πολύ σημαντικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον Έβρο τις τελευταίες ημέρες. Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης βασίζονται σε διεξοδικό σχεδιασμό και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιχειρησιακών και διπλωματικών ενεργειών.Ο Πρωθυπουργός έφερε τις ηγεσίες των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα και τους άνοιξε τα μέχρι τώρα πεισματικά κλειστά μάτια τους, αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.
Περιμένουμε η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να εκφραστεί και έμπρακτα. Η σκέψη μας αυτή τη δύσκολη ώρα είναι στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
Έρχομαι στο υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου:
Πρόκειται για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Χώρα μας. Ο αγροτικός τομέας παραδοσιακά αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην παραγωγή. Η Κρίση έδειξε τις αδυναμίες της ελληνικής αγροτιάς, ειδικότερα την αποτυχία εξέλιξης των μεθόδων και της τεχνολογίας για αύξηση της ποιότητας και της ποσότητας παραγωγής. Ακόμα και σήμερα, ο αγροτικός τομέας παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτος σε φαινόμενα που δυστυχώς ο αγρότης δεν μπορεί να επηρεάσει, όπως η Αλλαγή του Κλίματος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αυτή προκαλεί όλο και συχνότερα, ή η διακοπή πρόσβασης σε αγορές του κόσμου, λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και οικονομικών κυρώσεων. Την ίδια στιγμή, η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός που αυτή δημιουργεί, σε συνδυασμό με τις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις παραγωγής των αγορών που διαρκώς μεγεθύνονται ασκούν αφόρητη πίεση στον Έλληνα παραγωγό και ειδικότερα στον μικροκαλλιεργητή.
Αυτό που χρειάζεται ο αγρότης του 2020 λοιπόν, είναι ελευθερία. Και η ελευθερία έρχεται μέσα από τις διαθέσιμες επιλογές.Αυτό ακριβώς είναι που φέρνει το σημερινό υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι: Επιλογές. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, με τον τρόπο που θα λειτουργούν αφού ψηφίσουμε αυτό το Σχέδιο Νόμου θα επιτρέψουν στον Έλληνα αγρότη -εφόσον το επιθυμεί- να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο επιχειρηματία.Όχι από μόνος του αναλαμβάνοντας όλο το βάρος, αλλά ως μια συλλογική οικονομική μονάδα, με ελεγχόμενο ρίσκο, ευκολότερη χρηματοδότηση και με τη δυνατότητα πλέον συμμετοχής και ιδιωτών επενδυτών.
Αλλά ας δούμε τι ακριβώς προβλέπει:
Αρχικά, απλοποιείται η ίδρυση νέων Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η έγκριση έρχεται πλέον από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και όχι από δικαστικό φορέα, γεγονός που μειώνει το κόστος και την αναμονή για τους συνεταιριζόμενους, και την ίδια στιγμή προκαλεί αποσυμφόρηση των δικαστηρίων.Ο ελάχιστος αριθμός προσώπων μειώνεται σε 10, από είκοσι 20 που μέχρι σήμερα ισχύει, ενώ είναι δυνατή η σύσταση και με λιγότερα πρόσωπα, εφ’ όσον υφίστανται οι ειδικές συνθήκες που προβλέπει το Άρθρο 4.Επαναπροσδιορίζεται το φορολογικό καθεστώς των Συνεταιρισμών. Τα πλεονάσματα πλέον δεν φορολογούνται και τα διανεμόμενα κέρδη φορολογούνται ως μερίσματα. Ο αγρότης αντιμετωπίζεται ως επιχειρηματίας. Δίκαια.
Διευκολύνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με τη δυνατότητα παροχής, εκ μέρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών ή μέσω τρίτων νομικών προσώπων, μικρο-χρηματοδοτήσεων με τη μορφή πιστώσεων και με τη δυνατότητα ουσιαστικής πλέον συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών, με δικαίωμα ψήφου μειοψηφίας. Και λέω «ουσιαστικής» καθώς αν και ο επενδυτής προβλεπόταν στον ισχύοντα νόμο, στην πράξη το μοντέλο αυτό δεν λειτουργούσε. Το ανέφερε και ο Υπουργός στη χθεσινή του τοποθέτηση.
Το Σχέδιο Νόμου αυτό αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων σε θετική κατεύθυνση, όπως η μείωση φορολογίας των αγροτών και η εξασφάλιση ειδικού καθεστώτος για τις ασφαλιστικές εισφορές. Και υπάρχουν αρκετά ακόμα που μπορούν να γίνουν, ειδικά ως προς τη μείωση του κόστους παραγωγής. Δεν θέλουμε κρατικο-εξαρτημένους αγρότες. Το νομικό πλαίσιο που διέπει τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ήταν απαραίτητο να ρυθμιστεί. Ειδικότερα στην Πέλλα, έναν κατεξοχήν Αγροτικό τόπο, πολλοί συνεταιρισμοί βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης. Με το νομοσχέδιο αυτό, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, με άμεσο θετικό αντίκτυπο.
Το Κράτος πρέπει να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε ο Έλληνας αγρότης να μπορεί να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και συνεπώς να ευημερήσει. Να δημιουργεί ένα δίχτυ ασφαλείας, να συντονίζει και να εποπτεύει την παραγωγική διαδικασία.Σε αυτό το πλαίσιο, αναφορικά με το θέμα του νομοσχεδίου, προβλέπεται η σύσταση της ΕΘΕΑΣ, της «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών». Τέλος, επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε και κλείνω με αυτό, να αναφερθώ και στις υπουργικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί. Όλες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ξεχωρίζω την αναστολή των διώξεων κατά των διοικήσεων αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων και το πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων. Συνεπώς, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, στηρίζω το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου και σας καλώ να το υπερψηφίσετε. Ευχαριστώ».