Tuesday, 21 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Παράταση μέτρων στήριξης στα οπωροκηπευτικά λόγω του ρώσικου εμπάργκο

και νέο πακέτο στήριξης σε χοιρινό και γαλακτοκομικά θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Παράταση μέτρων στήριξης στα οπωροκηπευτικά λόγω του ρώσικου εμπάργκο και νέο πακέτο στήριξης σε χοιρινό και γαλακτοκομικά θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ
Την Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016, θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και η παράτασης κατά ένα έτος (λήγει στις 30 Ιουνίου 2016) των μέτρων στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών που πλήττονται από το ρώσικο εμπάργκο. Επίσης θα εξεταστεί η βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος απόσυρσης για τα φρούτα και τα λαχανικά (αύξηση των τιμών απόσυρσης) και ο εμπλουτισμός με νέα προϊόντα (η φράουλα δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί). Η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς και για το νέο πακέτο στήριξης της αγοράς που συμφωνήθηκε στις 14 Μαρτίου 2016. Αφορούν τους τομείς χοιρινού κρέατος και γαλακτοκομικών και αποσκοπούν στην ενίσχυση του εισοδήματος των ευρωπαίων παραγωγών.
Αναφερόμενος στο θέμα της παράτασης των μέτρων στήριξης των παραγωγών οπωροκηπευτικών και στη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος απόσυρσης, ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «για τον Σύνδεσμό μας αυτές οι δύο προτάσεις θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς που προκαλούνται από το ρωσικό εμπάργκο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέτρων διαχείρισης κρίσεων της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς. Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για τον τομέα των φρούτων και λαχανικών, είναι και οι περιλαμβανόμενες στο έγγραφο της Ολλανδικής Προεδρίας προτάσεις σχετικά με την προστασία της κοινοτικής αγοράς για τις εισαγωγές».
Στο Συμβούλιο η Επιτροπή θα κληθεί να ενημερώσει τους υπουργούς της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τους τομείς που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτά περιλαμβάνουν το χοιρινό κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τους τομείς των οπωροκηπευτικών. Θα παρέχει επίσης πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων που αναφέρονται στα συμπεράσματα της Προεδρίας σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς και τη στήριξη, που συμφωνήθηκε στις 14 Μαρτίου. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στη βελτίωση της κατάστασης των ευρωπαίων γεωργών.
Σύμφωνα με την ατζέντα του προγράμματος τα σημεία που θα συζητηθούν είναι τα εξής:
Ενεργοποίηση όλων των κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των έκτακτων μέτρων, στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ 1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (Κανονισμός ΚΟΑ), για την ανακούφιση της τρέχουσας κατάστασης της αγοράς (γαλακτοκομικών κ.α.).
Συνέχιση διπλωματικών πρωτοβουλιών για εύρεση νέων αγορών τρίτων χωρών για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της ΕΕ.
Ένταση προσπαθειών για τακτοποίηση των συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, σε στενή συνεργασία με την Προεδρία του Συμβουλίου.
Εξέταση παράτασης κατά ένα έτος από τις 30 Ιουνίου 2016, έκτακτων μέτρων στήριξης για τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών από τη Ρωσία.
Εξέταση βελτίωσης λειτουργίας του συστήματος απόσυρσης για τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω του ρώσικου εμπάργκο.
Εξασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαίων παραγωγών για επαρκή προστασία τους στις επικείμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις (ΤΤΙΡ και Mercosur), ιδιαίτερα για τους ευαίσθητους τομείς γεωργίας της ΕΕ.
Εξέταση προτάσεων για κατάλληλα εργαλεία διαχείρισης του κινδύνου, συμβάσεις σταθερής τιμής κλπ.
Επίσης οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τον Κανονισμό για τη βελτίωση της διατήρησης των αλιευτικών πόρων και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Το σχέδιο κανονισμού επικεντρώνεται στην απλοποίηση, τον εκσυγχρονισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων και την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης προσέγγισης για τη διατήρηση και τη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων.

Παράταση μέτρων στήριξης στα οπωροκηπευτικά λόγω του ρώσικου εμπάργκο

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου