Saturday, 27 April, 2024

Ποιος πούλησε τον αγώνα στην Πέλλα; Άλλοι πάνε σε διάλογο και άλλοι το “κόβουν” για Αθήνα

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης, 11/2/2016 ολοκληρώθηκε μία… κρυφή και κλειστή σύσκεψη από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων στην Πέλλα

με τη συμμετοχή περίπου 30 μπλόκων και Συντονιστικών αλιέων και άλλων, από διάφορες περιοχές.
Το στρίβειν δια του αρραβώνος προφανώς δε λέει τίποτα μπροστά στα όσα συνέβησαν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αποφασίστηκε σύμπλευση με τα Τέμπη και τις Μικροθήβες και άμεση συνάντηση (αρχές της επόμενης εβδομάδας) για διάλογο με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα επί των προτάσεων των αγροτών. Οι περισσότεροι συντάχθηκαν με την άποψη των Τεμπών με κάποια τροποποίηση στο κείμενο το οποίο στη συνέχεια υπέγραψαν. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιοι που εκδήλωσαν την επιθυμία να το συζητήσουν πρώτα με τους συμμετέχοντες στα μπλόκα που εκπροσωπούν και να δώσουν την οριστική τους απάντηση μέχρι το Σάββατο.
Ο κ. Νικολαϊδης μέλους της Συντονιστικής του μπλόκου της σερβικής γέφυρας στα Γιαννιτσά μας είπε ότι: “Βρισκόμαστε στο δρόμο για περισσότερες από 20 ημέρες. Κάπως έπρεπε να εκτονωθεί η κατάσταση αυτή, έστω να πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό”. Άλλοι αγρότες υποστήριξαν πως: «Θέλουμε έναν αυτόνομο ΟΓΑ, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ και 3.000 για κάθε τέκνο, διατήρηση φορολογικού καθεστώτος στο 13% και λειτουργία του μητρώου αγροτών».
Στην έναρξη της συνάντησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε «αξιοπρεπή» τον αγώνα των αγροτών, ενώ σημείωσε ότι: «οι κινητοποιήσεις του πρωτογενούς τομέα τυγχάνουν της συμπάθειας του κόσμου, ενώ έχουν στρατευτεί με αυτές πλήθος Ελλήνων από άλλες επαγγελματικές και επιστημονικές ομάδες». Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι: «Οι οικονομικές κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα και ενώ η χώρα μας έχει μια ιδανική ευκαιρία να το πράξει, επιχειρείται η ακύρωση του κλάδου».
Αγρότες της Συντονιστικής των μπλόκων του Γυψοχωρίου και του Μελισσίου δήλωσαν άγνοια, ότι δεν προσκλήθηκαν καν στη συγκεκριμένη σύσκεψη και πως άρχισε αυτό που έλεγαν εδώ και καιρό: η διάσπαση. Αυτός ήταν ο στόχος “ανώτερων” στελεχών (ίσως και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Ρήγας ήρθε στα Γιαννιτσά δύο φορές- και φανερά και “κρυφά”!). Οργανωμένο σχέδιο; “Ίσως” όπως υποστηρίζουν μέλη Συντονιστικών, καθώς ήξεραν ότι μετά από 20 ημέρες στους δρόμους οι αγρότες θα αρχίσουν να εξαντλούνται και να δημιουργούνται τριβές. Αρχίζουν συγρόνως και οι αγροτικές εργασίες στις καλλιέργειες που δεν μπορούν να αφεθούν, όπως ραντίσματα και κλάδεμα…
Ο Χ. Κάμτσης από το μπλόκο του Γυψοχωρίου δήλωσε σχετικά: “Οι κύριοι αυτοί θα λάβουν την απάντηση. Ποιοι αποφάσισαν για όλους; Και χωρίς να ενημερωθούμε, ξαφνικά είμαστε μέσα σ’ αυτούς που δέχονται το 13% στη φορολογία και πάμε σε διάλογο; Εμείς ετοιμαζόμαστε το πρωί για την κάθοδο στην Αθήνα”.
Όλα αυτά φάνηκαν έτσι κι αλλιώς από τις προηγούμενες ημέρες, μέχρι και τα “στημένα” με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα. Πως θέλει να πουλήσει τον αγώνα; Ο μόνος που ήταν ξεκάθαρος τόσα χρόνια και δεν ξεπουλήθηκε, που βασίζει τη δύναμή του στη συνέπεια, τόσο στις απόψεις όσο και στη δράση. Ακόμα και οι πολιτικοί του αντίπαλοι που αποκαλούν τη συνέπειά του «κόλλημα στον προηγούμενο αιώνα», παραδέχονται ότι έχει μπέσα. Σε αντίθεση με τους άλλους αγροτοπατέρες του Θεσσαλικού κάμπου και όχι μόνο, που επιδίωξαν να εξαργυρώσουν τη φήμη και τη δύναμή τους στον αγροτικό κόσμο για ίδιον όφελος και έχουν καταδικαστεί για οικονομικά σκάνδαλα αγροτικών συνεταιρισμών, ο Β. Μπούτας έμεινε πάντα ένας μικρομεσαίος παλαιοκομματικός πλην όμως τίμιος αγρότης. Δεν έχει ακριβό αυτοκίνητο, δεν καπνίζει πούρα, δεν έχει ύφος στρατηγού, όπως πολλοί «συνάδελφοί του». Είπαν ότι έχει εκατομμύρια, ότι… πολλά. Και να είχε; Με ιδρώτα και αίμα τα έβγαλε. Κόποι ζωής είναι. Άλλοι μας κλέβουν καθημερινά χωρίς να έχουν ένα ένσημο, όντας πολιτευτάδες και άεργοι και τους τρώμε στη μάπα και λέμε και ευχαριστώ και σκύβουμε το κεφάλι. Με την ίδια λογική υπάρχουν αγρότες που “έφαγαν” επιδοτήσεις, που τα έκαναν αυτοκίνητα, σπίτια, γούστα! Δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι… Μπορεί να έχουν και δίκιο όσοι υποχωρούν, κουράστηκαν. Ή απλά δεν ξέρουν τι τους περιμένει ή ούτως ή άλλως δεν ήξεραν τι διεκδικούν…
Τελευταία μεγάλη επιτυχία του μπλόκου της Νίκαιας, συνώνυμο της δράσης του αειθαλούς αγροτοσυνδικαλιστή, η φιλοξενία του φιλοαγροτικού κρεσέντου του σημερινού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ηταν Φεβρουάριος του 2014 και οι αγρότες βρίσκονταν και πάλι στα μπλόκα με αιτήματα που δεν απέχουν και πολύ από τα σημερινά, όταν το μπλόκο στη Νίκαια επισκέφτηκε ο τότε πρόεδρος της αντιπολίτευσης και ανεβαίνοντας στην καρότσα ενός αγροτικού, υποσχέθηκε: «Δεν έχουμε επιλογή, ή θα συντρίψουμε τα μνημόνια ή θα συντριβούμε».
Στην αγορά της Καρδίτσας υπάρχει η «Κάβα Μπούτα» όπου ο Βαγγέλης πουλάει το κρασί και το τσίπουρο που παράγει σε 37 στρέμματα αμπέλια. Ξεκίνησε από λίγα στρέμματα και μόνο τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στη «μονοκαλλιέργεια». Όσο για τις επιδοτήσεις, οι φήμες λένε ότι ο αγροτοσυνδικαλιστής δεν ξεπερνά τις 4.000 ευρώ… Τα υπόλοιπα τα ακούμε βερεσέ, σαν τη σημερινή πουλημένη κατάσταση. Που δυστυχώς προφανώς ήταν μαζί σας και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι. Δεν υπήρξε καν ενημέρωση προς τα άλλα μπλόκα, αλλά υπήρξε προς το mega για κάλυψη και προς τον δήμαρχο για να κάνει τι; Να υπογράψει; Τα υπόλοιπα εν καιρώ. Όποιος έχει άλλη άποψη ευχαρίστως… Οι απόψεις δεκτές.
Χριστίνα Παπαδοπούλου

Ποιος πούλησε τον αγώνα στην Πέλλα; Άλλοι πάνε σε διάλογο και άλλοι το “κόβουν” για Αθήνα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου