Την πληρωμή των προκαταβολών του 40% για τις αποζημιώσεις λόγω των παγετών μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένουν οι παραγωγοί.
Το ποσό των προκαταβολών θα φθάνει περίπου στα 155 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων για παγετό αναμένεται να φτάσει στα 388 εκατ. ευρώ.
Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι ότι ο υπουργός κ. Λιβανός, στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ, δήλωσε ότι «μέχρι τέλη Ιουλίου θα δοθεί προκαταβολή του 40% των εκτιμηθέντων ζημιών». Αυτό σημαίνει ότι θα χορηγηθούν οι προκαταβολές με βάση τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ. Άρα πρώτα εκτιμήσεις και μετά πληρωμή προκαταβολών.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Δούκας, αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ, «ήδη έχουμε προσλάβει 300 γεωτεχνικούς που μαζί με τους μόνιμους εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρίσκονται στα χωράφια και προχωρούν σε εκτιμήσεις ζημιών λόγω παγετού. Είναι μια μεγάλη καταστροφή μιλάμε για ένα παγετό που έχει να συμβεί από το 2004. Το σημαντικό είναι να πληρωθούν οι προκαταβολές στους παραγωγούς».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας, «θέλουμε να ξεκαθαρίσει το ΥπΑΑΤ πώς θα χορηγηθούν οι προκαταβολές του 40% και αν θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι θα αποζημιωθούμε στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας που αναγράφεται στην πίσω πλευρά του ΟΣΔΕ. Αυτό είναι δύσκολο γιατί στην παγωνιά με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αποζημιωνόμαστε στο 61,6%. Για να πάμε στο 100% θα πρέπει να προστεθεί το +20% στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ σαν «δώρο» σε όλους τους παραγωγούς.
Η ασφαλιζόμενη αξία για τα νεκταρίνια ανέρχεται σε 1.100 ευρώ το στρέμμα. Η προκαταβολή του 40% θα ανέλθει στα 440 ευρώ το στρέμμα. Αντίστοιχα για τα ροδάκινα η ασφαλιζόμενη αξία ανέρχεται σε περίπου 825 ευρώ. Η προκαταβολή του 40% θα ανέλθει στα 330 ευρώ το στρέμμα».
Από την άλλη στην αγορά αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού για τα επιτραπέζια ροδάκινα κυμαίνονται στα 80-90 λεπτά το κιλό και για τα νεκταρίνια στα 1 έως 1,10 ευρώ το κιλό. Οι Ισπανοί έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές ίσως και λόγω των προβλημάτων ποιότητας που έχουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εισάγονται ισπανικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να ελληνοποιούνται.
Υπάρχουν όμως και καταγγελίες για εισαγωγές από Τουρκία. Ο κ. Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε να σταματήσουν οι εισαγωγές ροδάκινων από την Τουρκία. Υπάρχουν ελληνικά ροδάκινα που μένουν απούλητα και θα πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή».
Παϊσιάδης Σταύρος-agrotypos.gr