Saturday, 27 April, 2024

Προσβολές από εξώασκο σε κτήματα με ροδακινιές και νεκταρινιές σε Ημαθία και Πέλλα

Για την καλλιέργεια της ροδακινιάς και της νεκταρινιάς απαιτείται να γίνουν αρκετοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.
Μια από την σημαντικότερες ασθένειες των παραπάνω καλλιεργειών, είναι αυτή του εξώασκου.
Παρότι πραγματοποιούνται αρκετοί θα λέγαμε ψεκασμοί και μάλιστα με αυξημένο ιδιαίτερα κοστολόγιο, τα τελευταία χρόνια η αντιμετώπιση του μύκητα είναι αναποτελεσματική αν εξαιρέσουμε την περσινή σεζόν κατά την οποία δεν είχαμε την εμφάνιση του.
Οι παραγωγοί των περιοχών Ημαθίας και Πέλλας όπως ανέφεραν στο imathiotikigi.gr, βλέπουν στα κτήματα τους -καθημερινά γίνεται όλο και εντονότερο το πρόβλημα- το φύλλωμα των δέντρων να κατσαρώνει και να είναι αναγκασμένοι να κάνουν επιπλέον προσπάθειες για να καθαρίσουν τα προσβεβλημένα φύλλα από τον εξώασκο.
Σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής από τον εξώασκο, συνιστάται ενίσχυση των δέντρων με εφαρμογή αζωτούχου λίπανσης, μείωση των συνεπειών της ξηρασίας με περιοδικές αρδεύσεις και με αραίωση των καρπών ανάλογα με το φύλλωμα των φυτών.
Επίσης, να σημειώσουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες βοηθούν στην ταχύτερη πτώση των φύλλων που έχουν προσβληθεί και θεωρούνται ως σύμμαχος του παραγωγού στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου