Saturday, 18 May, 2024

Προσπάθειες ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος

Περιορισμένη συμμετοχή σε συνέλευση αγροσυνδικαλιστών στην Κατερίνη

Άκαρπη απέβη η συνάντηση εκπροσώπων αγροτών που έγινε χθες στην Κατερίνη, καθώς δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις για τη συγκρότηση επιτροπής που θα αναδιοργανώσει το αγροτικό κίνημα, όπως ήταν ο κύριος σκοπός της. Έτσι, αποφασίστηκε να οργανωθεί μία νέα συνέλευση, με μεγαλύτερη εκπροσώπηση, ώστε να συσταθεί η λεγόμενη επιτροπή αγώνα.
Ο λόγος της αναβλητικότητας είναι ο μικρός αριθμός συμμετεχόντων και η απουσία γεωργών από διαφορετικές κινήσεις (μπλοκ). Η επόμενη συνάντηση, η τρίτη κατά σειρά, μετά τις τελευταίες κινητοποιήσεις, θα οργανωθεί εντός δεκαημέρου από ομάδα γεωργών της Κατερίνης με επικεφαλής τον συνδικαλιστή Χρήστο Βάγια.
Η σύσκεψη στην Κατερίνη έγινε με πρωτοβουλία του Συντονιστικού Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του αγροτικού κινήματος και της προετοιμασίας νέων κινητοποιήσεων την ημέρα κατάθεσης του ασφαλιστικού στη Βουλή, που θα περιλαμβάνουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Οι διεργασίες είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα (Τρίτη) στη Λάρισα, όπου συναντήθηκαν εκπρόσωποι από 30 φορείς αγροτών που πρωτοστάτησαν στα μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας την προηγούμενη περίοδο. Ο ίδιος αριθμός εκπροσώπων συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, με αποτέλεσμα «να αποφασίσουμε να συμπορευτούμε και με ανθρώπους της πρωτογενούς παραγωγής, που δεν βρέθηκαν στην Κατερίνη. Ανέλαβε ο σύλλογος Κατερίνης να συγκαλέσει νέα σύσκεψη, ώστε να έρθουν εκπρόσωποι απ’ όλες τις κινήσεις. Θα γίνουν εκλογές και θα αναδειχτούν νέοι εκπρόσωποι του κινήματος», εξηγεί στη «Μ» ο κτηνοτρόφος Νίκος Δημόπουλος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Α.Μ.-Θ. «Η νέα επιτροπή θα έχει γεωγραφική εκπροσώπηση από κάθε περιφέρεια, θα συμμετέχουν δύο έως τρία άτομα από κάθε μπλόκο ή φορέα, ενώ δικαίωμα ψήφου θα έχει ένα άτομο. Θα ακολουθήσουμε δημοκρατικές διαδικασίες. Θα καλέσουμε όλες τις κινήσεις», υπογραμμίζει ο κ. Δημόπουλος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να εκπροσωπούνται όλοι οι κλάδοι, όχι μόνο οι γεωργοί, αλλά και οι κτηνοτρόφοι και γενικότερα όσοι ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή».
Κάθοδο στην Αθήνα οργανώνει η Επιτροπή Μπλόκων
Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας συγκαλεί αύριο, Παρασκευή, στη 1 μετά το μεσημέρι η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, πρόσκειται στην ΠΑΣΥ (ΚΚΕ) και αριθμεί 68 μπλόκα, τα οποία είχαν στηθεί την τελευταία περίοδο των κινητοποιήσεων. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση, στη σύσκεψη «Θα γίνει εκτίμηση του 40ήμερου αγώνα στα μπλόκα. Θα ληφθούν μέτρα για την οργάνωση της καθόδου των αγροτών, με λεωφορεία, στην Αθήνα, την ημέρα που η κυβέρνηση θα φέρει το ασφαλιστικό για ψήφιση στη Βουλή, καθώς και της αγροτικής συμμετοχής στην 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Θα παρθούν αποφάσεις για τον προγραμματισμό της αγωνιστικής δράσης των μικρομεσαίων αγροτών που μετά τα μπλόκα, συνεχίζεται με διάφορες μορφές και το συντονισμό της από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».

Προσπάθειες ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου