Saturday, 27 April, 2024

Ραντεβού Τσίπρα με αντιπροσωπείες αγροτών τη Δευτέρα

Ραντεβού με σχεδόν όλες τις αντιπροσωπείες των αγροτών θα έχει στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ΤροφίμωνΒαγγέλης Αποστόλου, «ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους αγρότες, τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχουν ενημερωθεί όλες σχεδόν οι Συντονιστικές Επιτροπές των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση και έχουν ήδη ανταποκριθεί οι περισσότερες. Αναμένουμε και τις υπόλοιπες να ορίσουν του εκπροσώπους τους. Για εμάς ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα σήμερα το βράδυ αναμένεται,  να οριστικοποιηθούν οι βελτιωτικές προτάσεις που θα μπουν από την κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται σειρά συσκέψεων του πρωθυπουργού με την επιστροφή του στην Αθήνα.

Πάντως στη συνάντηση δεν θα συμμετάσχουν οι αγρότες της Κρήτης. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των αγροτών τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης του αγώνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου για τις περαιτέρω κινήσεις σε τοπικό επίπεδο.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιαςσυγκαλούν πανελλαδική σύσκεψη στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.

Ουρές χιλιομέτρων στα σύνορα
Σε απόσταση περίπου 12 χιλιομέτρων από το τελωνείο των Κήπων έχουν φτάσει τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων φορτηγά επί του ελληνικού εδάφους, ενώ σε μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων βρίσκονται παρατεταγμένα από την πλευρά της Τουρκίας.

Οι αγρότες του νοτίου Έβρου, παραμένοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε ολιγόωρο άνοιγμα του τελωνείου, προκειμένου να αποσυμπιεστεί η κατάσταση, κατανοώντας και τη θέση στην οποία έχουν επέλθει και οι οδηγοί.   Το απόγευμα ενδέχεται να ανοίξουν την έξοδο προς Τουρκία, ενώ αύριο το πρωί την είσοδο από τη γείτονα χώρα.

Στο μεταξύ, ανυποχώρητοι από το αντι-μπλόκο τους είναι και οι οδηγοί φορτηγών στη Βουλγαρία, οι οποίοι συνεχίζουν τον αποκλεισμό στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο και συγκεκριμένα στο συνοριακό σημείο διέλευσης Ορμενίου Ορεστιάδας.

Τα συγκεντρωμένα στο ελληνικό έδαφος φορτηγά έχουν ανέλθει στα 200. Λόγω του αποκλεισμού των ελληνοβουλγαρικών και ελληνοτουρκικών συνόρων του νομού, ανοιχτά παραμένουν τα μπλόκα στους κόμβους Καστανέων-Ριζίων και Διδυμότειχου.

 Απειλούν με μπλόκο του «Μακεδονία»
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στα μπλόκα που έχουν στήσει στον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα αναμένουν τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, για τον «πολυπόθητο» πλέον διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό, υπό κατάληψη τελεί το κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, πρώην Αγροτική, στα νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα νομού Χαλκιδικής, να έχουν κλείσει με τρακτέρ την είσοδο, από τις επτά το πρωί έως τις 2.30 μετά το μεσημέρι, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.

Την πρόθεσή τους να «πολιορκήσουν» το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν στην αστυνομική διεύθυνση αγρότες και κτηνοτρόφοι των μπλόκων της αερογέφυρας Θέρμης και αυτού που βρίσκεται στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα. «Ήδη βρίσκομαι σε συζητήσεις με την αστυνομία. Θα πάμε με τα τρακτέρ μας, μέχρι εκεί που θα μας ανακόψουν την πορεία τα ΜΑΤ» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημ. Παπαδάκης, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Θέρμης. Τονίζεται ότι απόφαση της γενικής συνέλευσης των δύο προαναφερόμενων μπλόκων είναι να εγκατασταθούν στο «Μακεδονία» από τις 16:00 σήμερα και για ένα 24ωρο. Ο κ. Παπαδάκης ξεκαθάρισε δε ότι «θα είναι ανοιχτοί παρακαμπτήριοι δρόμοι, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις πτήσεις τους όσοι το έχουν προγραμματίσει».

Το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, που έχει στηθεί στη διασταύρωση πριν το «Μακεδονία», δεν θα προχωρήσει σε καμία κινητοποίηση.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, που είναι το εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά, σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη.

thetoc.gr

Ραντεβού Τσίπρα με αντιπροσωπείες αγροτών τη Δευτέρα

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου