Sunday, 2 June, 2024

Σάρωσε τα ροδάκινα στην Ημαθία δεκάλεπτο χαλάζι

Να αποτελειώσει σε μεγάλο βαθμό, ό,τι άφησε όρθιο ο παγετός του Μαρτίου, ήρθε η δεκάλεπτη χαλαζόπτωση σε μέγεθος φουντουκιού που σημειώθηκε την Τρίτη 3 Μαΐου, σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του κάμπου της Ημαθίας, προκαλώντας ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες με ροδάκινα, βερίκοκα και δαμάσκηνα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η χαλαζόπτωση, που ξεκίνησε γύρω στις 3 το μεσημέρι και διήρκεσε για περίπου 20-30 λεπτά της ώρας, ήταν έντονη στις περιοχές Αγ. Μαρίνας, Αγ. Γεωργίου και Ν. Νικομήδειας, ενώ ζημίες, από το καιρικό φαινόμενο, προκλήθηκαν, επίσης, στον Σταυρό, στα Καβάσιλα, στην Ξεχασμένη, στην ευρύτερη περιοχή Μακροχωρίου – Διαβατού και στην Αλεξάνδρεια.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, ο οποίος επισκέφθηκε κάποια από τα κτήματα που χτυπήθηκαν από το χαλάζι, τόνισε πως οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα πρέπει από το πρωί της Τετάρτης 4 Μαΐου να βγουν στον κάμπο του νομού και να πάνε να κάνουν αυτοψία σε όλες τις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος της ζημιάς.
Πάντως, όπως αναφέρθηκε από τοπικούς παράγοντες, η διάρκεια της χαλαζόπτωσης σε συνδυασμό με την ένταση και το μέγεθος του χαλαζιού, προοιωνίζονται σημαντικές απώλειες στην παραγωγή, καθώς πολλοί καρποί έχουν ήδη πέσει κάτω από τα δέντρα ή φέρουν σημάδια από τα χτυπήματα που δέχθηκαν και δεν θα είναι εμπορεύσιμοι.

Σάρωσε τα ροδάκινα στην Ημαθία δεκάλεπτο χαλάζι

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου