Ένας µήνας απέµεινε πριν την επίσηµη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος των Νέων Γεωργών, µε τους ενδιαφερόµενους, εφόσον προχώρησαν σε αίτηση ΟΣΔΕ, να καλούνται πλέον να γραφτούν στο Μητρώο Αγροτών ώστε να µπορέσουν να υποβάλλουν φάκελο ενίσχυσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda
Τα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους γεωργούς επικεντρώνεται σε όσπρια, καρυδιές και αρωµατικά.Τα επιχειρηματικά σχέδια πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι το Σεπτέμβριο, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους γεωργούς επικεντρώνεται σε όσπρια, καρυδιές και αρωµατικά.
Ο αριθµός των νέων εντάξεων δεν αναµένεται να ξεπεράσει τις 12.500 µετά και τη µείωση των κονδυλίων από τα 308 εκατ. ευρώ στα 238 εκατ. ευρώ, αλλά και την απόφαση (Αρ. Πρωτ. 3994) να περάσουν γέφυρα οι πληρωµές όσων µπήκαν στο Μέτρο το 2009 και 2014. Σηµειώνεται ότι ήδη στις Περιφέρειες εκχωρήθηκε το σύνολο του προϋπολογισµού για την προκήρυξη του Μέτρου, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστό, κάτι που ενισχύει το σενάριο για µία και µοναδική πρόσκληση για την προγραµµατική περίοδο 2014-2020.Όσον αφορά τα επιχειρηµατικά σχέδια τα οποία επίσης θα πρέπει να είναι έτοιµα µέχρι το Σεπτέµβριο, το µεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους γεωργούς σύµφωνα µε τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων, επικεντρώνεται σε όσπρια, καρυδιές και αρωµατικά. Σηµειώνεται εδώ, ότι στο επιχειρηµατικό τους σχέδιο (3ετίας ή 4ετίας) οι ενδιαφερόµενοι ενθαρρύνονται να συµπεριλάβουν και την επιθυµία τους να ενταχθούν στα νέα Σχέδια Βελτίωση, τα οποία σύµφωνα µε τον γ.γ Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπο Κασίµη τοποθετούνται αρχές του 2017.
Προϋποθέσεις χαρακτηρισµού ως «νεοεισερχόµενος»
Για να µπορέσει να κάνει αίτηση ένταξης στο Μέτρο, ο ενδιαφερόµενος πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις χαρακτηρισµού ως «επαγγελµατίας αγρότης νεοεισερχόµενος στον αγροτικό τοµέα». Άρα θα πρέπει:
Α. Να είναι κάτοχος αγροτικής εκµετάλλευσης.
Β. Να ασχολείται επαγγελµατικά µε αγροτική δραστηριότητα στην εκµετάλλευση τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
Γ. Δεν απαιτείται να είναι ασφαλισµένος στον ΟΓΑ, για δύο (2) συνεχή έτη από την έναρξη της αγροτικής δραστηριότητάς του.
Ειδικότερα για τα ανωτέρω κατ’ αντιστοιχία:
Α. Η κατοχή αγροτικής εκµετάλλευσης αποδεικνύεται µε τα αναφερόµενα στην αριθµ. 360/26071/1-3-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραµµατέα του ΥΠΑΑΤ.
Β. Ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να µην απασχολείται µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας αορίστου χρόνου πλήρους απασχόλησης. Σηµειώνεται ότι, για τις λοιπές περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελµατιών και υποψηφίων που απασχολούνται µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας ορισµένου χρόνου, υποχρεώνεται να διακόψουν την απασχόλησή του µετά την ανάρτηση του βαθµολογικού πίνακα κατάταξης των υποψηφίων εντός χρονικού διαστήµατος που θα οριστεί, σύµφωνα µε διευκρινιστική του υπουργείου.
Στις περιπτώσεις όπου δεν ασκεί εξωαγροτική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται ετήσιος χρόνος απασχόλησης και υποβάλλονται δικαιολογητικά κατά περίπτωση (απόλυση, λήξη σύµβασης κλπ):
Γ. Ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75), στην οποία να δηλώνει ότι θα εγγραφεί στα µητρώα του ΟΓΑ, ότι για το σκοπό αυτόν εντός έξι (6) µηνών.
Στις περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόµενος παραγωγός είχε αγροτική εκµετάλλευση κατά το έτος 2015 και δεν έχει υποβάλλει ΟΣ?Ε, για την απόδειξη της κατοχής της αγροτικής εκµετάλλευσης και τον χαρακτηρισµό του κατόχου αγροτικής εκµετάλλευσης µε εφαρµογή µόνο για το έτος 2016, είναι απαραίτητη η προσκόµιση, τουλάχιστον, των παρακάτω δικαιολογητικών:
Α. Αντίγραφο Ε1, το αντίστοιχο Εκκαθαριστικό, το Ε3 του 2015, Β. Αντίγραφο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του 2016.