Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

“Σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν Ευρωπαίοι αγρότες”. Τεράστια πτώση στις εξαγωγές φρούτων

Τη δυσμενή κατάσταση που βιώνει ο κλάδος των φρούτων και των λαχανικών περιέγραψε κατά τη συνέντευξη Τύπου για την έκθεση Freskon, ο Εκδότης-Διευθυντής του περιοδικού «ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ», κ. Παναγιώτης Ορφανός ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση και το μέλλον των αγροτών.

Όπως επισήμανε ο κ. Ορφανός, ο τομέας των φρέσκων φρούτων και λαχανικών περνάει κρίση ενώ τα προβλήματα έχουν αρχίσει να φαίνονται σε όλο τον αγροτικό κλάδο, δικαιολογώντας τις κινητοποιήσεις των αγροτών, γεγονός που αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης και ότι πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την τοποθέτησή του, από αρχές Οκτωβρίου του 2023 μέχρι και σήμερα καταγράφεται υστέρηση εξαγωγών χειμερινών φρούτων κατά 100.000 τόνους, αισιοδοξώντας ότι τα καλοκαιρινά φρούτα θα ανατρέψουν τα νούμερα. «Η φετινή σεζόν και υπό κανονικές καιρικές συνθήκες φαίνεται πλούσια σε παραγωγή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ορφανός.

Έκρουσε ταυτόχρονα το καμπανάκι για αθρόα εισαγωγή φρούτων από Τουρκία, Μαρόκο και κυρίως Αίγυπτο, τα οποία πωλούνται σε αρκετά χαμηλές τιμές κάνοντας έτσι μη βιώσιμο το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν, φέροντας ως παράδειγμα τα πορτοκάλια από την Αίγυπτο τα οποία εξάγονται στην τιμή των 0,30 λεπτών. Την ίδια στιγμή, οι φετινές ελληνικές εξαγωγές μήλων προς την Αίγυπτο, η κυριότερη εξαγωγική χώρα, είναι μειωμένες κατά 50%. «Σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν Ευρωπαίοι αγρότες αν δεν ληφθούν μέτρα. Το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας δεν είναι καλό», υποστήριξε… δείτε εδώ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου