Friday, 26 April, 2024

Στοιχεία για την κύρωση των δασικών χαρτών

Συνέντευξη τύπου της Πέμπτης 21/12/2017
Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την αίθουσα

για μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη δασική επιστήμη, τον δασικό χώρο γενικά, αλλά και τη χωροταξία και ανάπτυξη της χώρας.
Για τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών.
Για ένα έργο για το οποίο ήμαστε η πρώτη κυβέρνηση η οποία αποφάσισε ότι δεν μπορεί να το καθυστερεί άλλο, δεν μπορεί να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι, και ότι πρέπει επιτέλους να το υλοποιήσει, τέσσερις δεκαετίες μετά τη συνταγματική πρόβλεψη.
Το έργο των δασικών χαρτών το οποίο με νόμο μας το 2016 (ν. 4389/16, Μάιος 2016) ενεργοποιήσαμε και από το Γενάρη 2017 και μετά υλοποιήσαμε πλήρως, αντιμετωπίζοντας όλες τις δυσκολίες που προέκυψαν, ώστε να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.
Σας καλέσαμε, λοιπόν, εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε όλο το έργο που έγινε και γίνεται αυτόν τον καιρό για την απρόσκοπτη πρόοδο και ολοκλήρωση των δασικών χαρτών, την οποία ξεκινήσαμε τον Γενάρη και θα ολοκληρώσουμε το 2020 με την ολική κύρωσή τους στο 100% της χώρας.
Το 2017 είναι το έτος σταθμός για τη δασική πολιτική της Ελλάδας.
Σημαντικό ορόσημο σε αυτή την πορεία των τριών χρόνων είναι η σημερινή μέρα.
• Μια μέρα που πολλοί δεν πίστευαν ότι θα έρθει.
• Όπως δεν πίστευαν ότι έληξε η περίοδος υποβολής των αντιρρήσεων, γιατί νόμιζαν ότι είχαμε μπει σε μια αέναη παράταση της ανάρτησης, την οποία δεν θα ολοκληρώναμε.
• Όπως δεν το πίστευαν όταν λέγαμε ότι θα συστήσουμε τις επιτροπές.
• Όπως δεν θα το πιστεύουν το πότε θα λειτουργήσουν οι επιτροπές.
Είναι μια μέρα η σημερινή που θα κυρώσουμε δασικούς χάρτες στο 31,39% της χώρας (ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ).
Όταν πριν από εμάς είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% αυτής…
…και είχε αναρτηθεί το 1,12%.
Τι έγινε, όμως, για να φτάσουμε έως εδώ (έως 25 Σεπτεμβρίου 2017)
Για να ξεκινήσουν οι αναρτήσεις, θεωρήθηκαν από τις Διευθύνσεις Δασών χάρτες στο 35,72% της χώρας. Από αυτό τελικά εξαιρέθηκετο 2,17% της χώρας (όρια οικισμών) και ξεκίνησε η ανάρτηση την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017 και συνεχίστηκε κάθε Παρασκευή έως και τις 17 Φεβρουαρίου 2017 στις Διευθύνσεις Δασών των παρακάτω περιοχών (Πίνακας 1).
Πίνακας 1. Διευθύνσεις Δασών όπου τρέχει η ανάρτηση των δασικών χαρτών
ΑΘΗΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΒΡΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΣΑΜΟΥ
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΑΧΑΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΔΡΑΜΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΧΙΟΥ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ  
Τι έλεγε η αρχική πρόβλεψη του ν. 4389/2016, τον οποίο εμείς σαν κυβέρνηση φέραμε στη βουλή και ψηφίσαμε
Η πρόβλεψη του εκάστοτε νόμου των δασικών χαρτών ήταν ότι όπου υπάρχει διαφωνία από φυσικά και νομικά πρόσωπα επί του χαρακτήρα μιας έκτασης, όπως αυτός φαίνεται στο δασικό χάρτη, τότε μπορεί να υποβληθεί αντίρρηση επί του περιεχομένου του.
Εμείς μειώσαμε για πρώτη φορά το ποσό κατά 10% (ΝΟΕΜ 2016) σε σχέση με τα ποσά των προηγούμενων λίγων αναρτήσεων των άλλων κυβερνήσεων και έπειτα αποφασίσαμε να τις μειώσουμε κι άλλο, φτάνοντας σε κάποιες κατηγορίες και το 80% (δημιουργήσαμε και μια επιπλέον κατηγορία). Σήμερα τα ποσά έχουν ως εξής:
Πίνακας 2. Τέλη αντιρρήσεων σήμερα και κατά το παρελθόν
Κλάσηέκτασης ΚΥΑ 2014 ΚΥΑ 11/2016 ΚΥΑ 02/2017 Μείωση σε σχέση με 2014
α) <=100 m2 50 € 20 € 10 € 80 %
β) <= 1.000 m2 45 € 40 € 20 %
γ) >1.000 m2 &<= 5.000 m2 150 € 135 € 90 € 40 %
δ) >5.000 m2 &<= 10.000 m2 500 € 450 € 180 € 64 %
ε) >10.000 m2 &<= 20.000 m2 350 € 30 %
στ) >20.000 m2 &<= 100.000 m2 1.000 € 900 € 700 € 30 %
ζ) >100.000 m2 &<= 300.000 m2 2.000 € 1.800 € 1.400 € 30 %
η) >300.000 m2 4.000 € 3.600 € 3.300 € 18 %
Προβλέψαμε επίσης για πρώτη φορά περιπτώσεις ατέλειας:
1. Εφόσον η περίπτωση είναι σε περιοχή που συμπεριλήφθηκε στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης από τον ΟΤΑ του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως,
2. ή σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως δασική στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνεται σε κληροτεμάχια του εποικισμού ή του αναδασμού,
3. ή σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως χορτολιβαδική ή βραχώδης, ή πετρώδης είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφιση, αλλά περιλαμβάνεται σε περιοχή του εποικισμού ή του αναδασμού,
4. ή σε περιοχή με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού
5. ή σε περιοχή με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.
6. Τέλος, εφόσον η αμφισβήτηση αφορά περιοχή που έχουν έννομο συμφέρον η Κεντρική Διοίκηση και οι ΟΤΑ Α ή Β βαθμού, η αντίρρηση υποβάλλεται ατελώς.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποκάλυψε σημαντικά προβλήματα στο χώρο, όπως:
Εκτάσεις που ανέκαθεν ήταν αγροτικές και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες (ΑΝ σε ΑΑ)
Εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που έχουν εκχερσωθεί (ΔΑ)
Εκτάσεις γεωργικού χαρακτήρα που έχουν δασωθεί (ΑΔ)
Καλλιέργειες που επιδοτούνται σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις
Έγινε διάλογος με όλους τους κοινωνικούς φορείς για επίλυση των προβλημάτων, με τη Γενική Διεύθυνση Δασών και της Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Συντονιστές ΑΔ και Δ/ντες Συντονισμού Δασών, Δασαρχεία και με όλους τους φορείς των Δασολόγων, με την Αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ), ενημερώσεις πολιτών σε εκδηλώσεις, συμμετοχή σε συναντήσεις κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, κλπ.
Στο ΥΠΕΝ ανέλαβε «δράση» ομάδα εργασίας για το έργο των δασικών χαρτών με μέλη από το ΥΠΕΝ, ΥΠΑΑΤ, ΓΔ Δασών ΥΠΕΝ, ΟΠΕΚΕΠΕ, ΥΠΕΣ και ΕΚΧΑ ΑΕ.
Ο διάλογος με την κοινωνία και οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας τροφοδότησαν τη νέα νομοθέτηση και πολλές εγκυκλίους και ρυθμίσεις.
Η νομοθέτηση αυτή δημιούργησε τα παρακάτω εργαλεία, επιπλέον της δυνατότητας υποβολής αντιρρήσεων:
• Επιλύθηκε το θέμα των αναδασωτέων περιοχών που δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα με αυτεπάγγελτη διόρθωση από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
• Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη
• Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις εκτάσεις που είχαν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα κατά την παλαιότερη αεροφωτογράφηση, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στον ΟΣΔΕ.
• Ενημερώθηκαν ένας προς ένα από το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλοι οι αγρότες που επηρεάζονται από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ώστε να χρησιμοποιήσουν όλα τα παραπάνω εργαλεία.
• Δόθηκε η δυνατότητα διασφάλισης όλων των επιδοτήσεων των πολιτών με εξαίρεση από τη μερική κύρωση του δασικού χάρτη των εκτάσεων που είναι στο ΟΣΔΕ, μόνο με την υποβολή αίτησης και τοπογραφικού.
• Εξυπηρετήθηκε η γεωργική εκμετάλλευση σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις μέσω καθοριστικής μείωσης έως και 83% των ποσών τακτοποίησης.
• Καθορίστηκε ελάχιστη δόση για την εξαγορά ή χρήση στα 30€ και 100 συνολικά δόσεις
• Επιτράπηκαν μικροεγκαταστάσεις στις εκτάσεις αυτές
• Απαλλάχτηκαν οι πολίτες από την υποχρέωση αναδάσωσης και καθορίστηκε δαπάνη αναδάσωσης την οποία εκμεταλλεύεται η Δασική Υπηρεσία για την διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.
• Καθορίστηκε ότι οι νόμιμες πράξεις της διοίκησης (οριστικά ή προσωρινά παραχωρητήρια, διανομές και αναδασμοί της αγροτικής νομοθεσίας) είναι σε ισχύ και δεν ανατρέπονται από τον δασικό χάρτη και δεν χρειάζεται καν η υποβολή αντίρρησης γι αυτές τις περιπτώσεις.
• Απλοποιήθηκαν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης
• Δόθηκε η δυνατότητα χρήσης όλων των εργαλείων (αντίρρηση, πρόδηλο σφάλμα, εξαγορά ή χρήση έκτασης) και καθορίστηκε σειρά εξέτασή τους από τη διοίκηση.
• Δόθηκε περισσότερος χρόνος για την υποβολή των απαραίτητων εγγράφων για τις αντιρρήσεις.
o Συγκεκριμένα δόθηκε περιθώριο 10 ημερών για την αποστολή του αποδεικτικού καταβολής του ειδικού τέλους αντιρρήσεων και το έννομο συμφέρον, ήτοι την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017.
o Επίσης έχει δοθεί η δυνατότητα υποβολής αποδεικτικών, όπως τεχνικές εκθέσεις δασολόγων, κατά την εξέταση της αντίρρησης στις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων.
• Δόθηκε η δυνατότητα να διορθώνεται το πρόδηλο σφάλμα αυτεπάγγελτα από τις υπηρεσίες έως 1 Νοεμβρίου 2017.
Για να δοθεί επαρκής χρόνος στους πολίτες για την χρήση των πιο πάνω έγιναν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να δοθεί παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2017
Τι έγινε μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και αφορά τη μερική κύρωση
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών στο 35,72% της χώρας, έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για την υποστήριξη των υπηρεσιών ώστε να προετοιμαστούν σωστά για την μερική κύρωση των δασικών χαρτών.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η συνάντηση που έγινε στο ΥΠΕΝ με όλους τους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (3 Οκτ 2016) και συζητήθηκαν οι ανάγκες για την πρόοδο του έργου.
Μεταξύ άλλων:
• Καθορίστηκε με εγκύκλιο ότι εκτάσεις στο Δασικό χάρτη που είναι χαρακτηρισμένες ως ΔΔ, δηλαδή δάση ή δασικές, δύνανται να επιδοτούνται εφόσον καλλιεργούνται δενδροκομικώς με δασικά είδη όπως καστανιές και αγριελιές.
• Με ΥΑ εξυπηρετήθηκε η σύσταση επιτροπών εξέτασης αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) με διεύρυνση των ειδικοτήτων των γραμματέων τους και με μικρή παράταση για τη σύστασή τους
• Με το νόμο 4496/2017 δόθηκε περίπου 1 μήνας παράταση για τη μερική κύρωση.
• Με ΥΑ καθορίστηκε ότι η προετοιμασία των φακέλων για την αποστολή τους στις ΕΠΕΑ πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 25 Ιανουαρίου 2017, άρα από τις 26 Ιανουαρίου 2017 οι επιτροπές ξεκινάνε τις εργασίες τους (ή νωρίτερα αν είναι έτοιμες)
• Με ΥΑ καθορίστηκε το πρότυπο α) της απόφασης θεώρησης της μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών και β) της απόφασης μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών από τον Συντονιστή (αυτό που θα υπογράψουν σήμερα).
Τώρα πια έχουν συσταθεί όλες οι ΕΠΕΑ και έχει εκδοθεί σε ΦΕΚ η απόφαση σύστασής τους (σε 3 Δ/νσεις Δασών είναι στο ΕΤ για έκδοση), όπως δείχνει ο παρακάτω Πίνακας.
Συνολικά έχουν συσταθεί 110 ΕΠΕΑενώ αναμένεται να συσταθεί και μια ακόμα βοηθητικά στη Διεύθυνση Δασών Φθιώτιδας.
Για τη σύσταση των επιτροπών χρησιμοποιήθηκε όλο το διαθέσιμο προσωπικό, ενώ δόθηκε οδηγία για τη σύσταση όσο περισσότερων επιτροπών ήταν δυνατό για γρήγορη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Οι ΕΠΕΑ θα έχουν στη διάθεσή τους 4 (+2 εάν χρειαστεί) μήνες
Η ολική κύρωση αναμένεται είτε Ιούλιο 2018 ή Σεπτέμβριο 2018 εφόσον οι ΕΠΕΑ χρειαστούν τους 2 επιπλέον μήνες
Πίνακας 3. Κατάλογος και αριθμός ΕΠΕΑ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΑΣΩΝ ΦΕΚ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΕΑ
ΑΙΓΑΙΟΥ (10 ΕΠΕΑ) Δωδεκανήσου ΝΑΙ 2
Κυκλάδων ΝΑΙ 5
Λέσβου ΝΑΙ 1
Σάμου ΝΑΙ 1
Χίου ΝΑΙ 1
ΑΤΤΙΚΗΣ (32) Αθηνών ΝΑΙ 32
Αν. Αττικής
Δυτ. Αττικής
Πειραιά
ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΗΠΕΙΡΟΥ (14) Ιωαννίνων ΝΑΙ 8
Κοζάνης ΝΑΙ 4
Πρέβεζας ΝΑΙ 1
Φλώρινας ΝΑΙ 1
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ (10+1) Εύβοιας ΝΑΙ 3
Λάρισας ΝΑΙ 3
Μαγνησίας ΝΑΙ 3
Φθιώτιδας * ΝΑΙ 1+1
ΚΡΗΤΗΣ (1) Ηρακλείου ΝΑΙ 1
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ (24) Δράμας ΝΑΙ 1
Έβρου ΝΑΙ 1
Θεσσαλονίκης Αναμονή έκδοσης 4
Καβάλας ΝΑΙ 1
Ξάνθης ΝΑΙ 1
Πέλλας ΝΑΙ 1
Πιερίας Αναμονή έκδοσης 4
Ροδόπης ΝΑΙ 1
Χαλκιδικής Αναμονή έκδοσης 10
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΟΝΙΟΥ (19) Αργολίδας ΝΑΙ 1
Κέρκυρας ΝΑΙ 1
Αχαΐας ΝΑΙ 4
Ηλείας ΝΑΙ 4
Λακωνίας ΝΑΙ 4
Μεσσηνίας ΝΑΙ 4
Αρκαδίας ΝΑΙ 1
Έχει συσταθεί μία (1) ΕΠΕΑ και σχεδιάζεται να συσταθεί και δεύτερη
Για τη λειτουργία των ΕΠ.Ε.Α. μεταφέρθηκαν από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υ.Π.ΕΝ. στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις 319.500 ευρώ.
Μερική κύρωση δασικών χαρτών
Κυρωμένοι πριν το 2017 Κυρωμένοι το 2017
+νέες αναρτήσεις (15/12) +νέες αναρτήσεις (μετά τις 15/12)
Το υπόλοιπο κομμάτι της χώρας στους χάρτες που είναι με το ροζ χρώμα είναι στη φάση της κατάρτισης
Στατιστικά μερικής κύρωσης
• Οι δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 60,15% των αναρτημένων περιοχών
• Οι μη δασικές εν γένει εκτάσεις που κυρώνονται αποτελούν το 33,45% των αναρτημένων περιοχών
• Ποσοστό προς μερική κύρωση 93,58% του συνόλου των αναρτημένων περιοχών
• Ποσοστό μερικής κύρωσης στο σύνολο της έκτασης της χώρας 31,39%
• Σε 15 Δ. Δασών η μερική κύρωση είναι σε >95% του αναρτημένου χάρτη (σε 7 από αυτές πάνω από 99%)
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ-ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΟΝΙΟΥ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΑΡΓΟΛΙΔΑ 3.991 12.615 6.274 3.512 9.786 77,57%
ΑΡΚΑΔΙΑ 167.098 4.072.776 1.198.276 2.820.726 4.019.003 98,68%
ΑΧΑΪΑ 565.413 2.709.312 694.899 1.807.245 2.502.144 92,35%
ΗΛΕΙΑ 399.155 2.137.578 873.213 930.864 1.804.076 84,40%
ΚΕΡΚΥΡΑ 10.031 38.871 37.892 856 38.748 99,68%
ΛΑΚΩΝΙΑ 170.041 3.447.481 1.099.918 2.179.903 3.279.821 95,14%
ΜΕΣΣΗΝΙΑ 172.231 2.777.494 1.146.829 1.470.026 2.616.856 94,22%
• Ηλεία* 13,02% της έκτασης ΑΝ σε ΑΑ
• Αχαΐα 5,60% της έκτασης ΑΝ σε ΑΑ
• Ηλεία 1,91% της έκτασης αίτηση υπαγωγής στην εξαγορά ή χρήση
• Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαΐα>41000 αντιρρήσεις, αλλά για <10% της έκτασης
*αποδεικνύει τη σοβαρότατη υστέρηση και αδικία επί 10ετία της διοίκησης στην Ηλεία που αποκαταστήσαμε
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΔΡΑΜΑ 43.820 157.573 65.192 66.077 131.269 83,31%
ΕΒΡΟΣ 11.553 127.136 60.462 64.776 125.238 98,51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 152.136 3.026.434 1.752.862 1.258.080 3.010.942 99,49%
ΚΑΒΑΛΑ 15.471 141.013 40.192 97.274 137.466 97,48%
ΞΑΝΘΗ 5.979 20.001 7.980 11.874 19.854 99,27%
ΠΕΛΛΑ 3.292 32.767 13.322 18.435 31.758 96,92%
ΠΙΕΡΙΑ 56.158 1.373.838 549.438 791.231 1.340.669 97,59%
ΡΟΔΟΠΗ 14.359 170.235 167.269 2.705 169.974 99,85%
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ 107.927 2.801.571 916.431 1.713.659 2.630.091 93,88%
• Στη Δράμα το 15,25% της έκτασης αποδεκτό πρόδηλο
• Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική 35.000 από τα 75.000 στρέμματα πυκνώσεων της Ελλάδας ! (από το σύνολο δηλώσεων των ΟΤΑ)

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ 6.289 103.004 11.477 57.367 68.845 66,84%
ΚΥΚΛΑΔΕΣ 19.893 444.878 200.490 202.374 402.865 90,56%
ΛΕΣΒΟΣ 6.622 43.220 37.837 5.064 42.901 99,26%
ΣΑΜΟΣ 1.839 6.807 1.997 3.892 5.889 86,51%
ΧΙΟΣ 511 4.077 4.044 27 4.071 99,86%
• Στα Δωδεκάνησα το 36,97% της έκτασης σε αντίρρηση

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΑΤΤΙΚΗ 131.872 1.157.309 271.229 742.050 1.013.279 87,55%
•Στην Αττική το 11,73% της έκτασης σε αντίρρηση
•Αττική >17.000 στρέμματα πυκνώσεων

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΡΗΤΗΣ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΗΡΑΚΛΕΙΟ 25.129 39.356 37.800 912 38.712 98,37%
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΙΩΑΝΝΙΝΑ 165.774 4.811.916 579.431 3.953.911 4.533.342 94,21%
ΚΟΖΑΝΗ 118.879 3.337.153 1.031.016 1.790.779 2.821.796 84,56%
ΠΡΕΒΕΖΑ 4.381 29.017 24.976 3.805 28.781 99,18%
ΦΛΩΡΙΝΑ 3.841 22.538 10.745 6.697 17.442 77,39%
•Κοζάνη το 10,28% της έκτασης σε αντίρρηση
•Κοζάνη το 5,09% της έκτασης αποδεκτό πρόδηλο
•Ιωάννινα 16.415 αντιρρήσεις (5,17% της έκτασης)
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νομός Έκταση Περιοχών εκτός ανάρτησης Έκταση Αναρτημένων ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΜΗ ΔΑΣΙΚΑ
(ΑΑ, ΠΑ) ΠΡΟΣ ΚΥΡΩΣΗ
ΔΑΣΙΚΑ
(ΕΚΤΟΣ ΑΑ, ΠΑ) Αναμενόμενη έκταση κύρωσης Ποσοστό κυρωμένου επί Αναρτημένου
ΕΥΒΟΙΑ 240.708 3.920.820 960.335 2.681.109 3.641.444 92,87%
ΛΑΡΙΣΑ 151.604 4.952.810 2.270.226 2.457.932 4.728.158 95,46%
ΜΑΓΝΗΣΙΑ 69.756 2.313.971 723.794 1.466.399 2.190.193 94,65%
ΦΘΙΩΤΙΔΑ 16.586 36.416 11.358 9.575 20.933 57,48%
• Λάρισα 14.215 αντιρρήσεις (3,54% της έκτασης)
• Στη Φθιώτιδα το 40,49% της έκτασης σε αντίρρηση
• Φθιώτιδα 2,97% της έκτασης αιτήσεις εξαγοράς
Στατιστικά εξαιρέσεων από τη μερική κύρωση
Για να γίνει η σημερινή μερική κύρωση, έπρεπε να εξαιρεθούν οι περιοχές που σύμφωνα με τις διατάξεις μπορούσαν να εξαιρεθούν αυτής. Αυτές οι κατηγορίες είναι εξαιρέσεις:
• οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων
• αντιρρήσεων
• αποδεκτών πρόδηλων
• αιτήσεων εξαγοράς ή χρήσης
• αναδασωτέων σε ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις
Συνολικά σε όλη τη χώρα αυτά τα στατιστικά έχουν ως εξής:
Έκταση θεωρημένων 47.132.329
Έκταση περιοχών εκτός ανάρτησης(εξαιρέθηκαν) 2.862.342
Έκταση αναρτημένων 44.269.987
Συνολικός αριθμός αντιρρήσεων 134.121
Συνολική έκταση αντιρρήσεων 1.658.067
Ποσοστό έκτασης αντιρρήσεων επί αναρτημένων 3,75%
Έκταση αποδεκτών Προδήλων 450.728
Ποσοστό έκτασης προδήλων επί αναρτημένων 1,02%
Έκταση Αναδασωτέων που επανεξετάζονται 680.966
Ποσοστό έκτασης αναδασωτέων που επανεξετάζονται επί αναρτημένων 1,54%
Έκταση Εξαγορών άρθρου 47 και 47Β 183.584
Ποσοστό έκτασης εξαγορών επί αναρτημένων 0,41%
Οικισμοί και οικιστικές πυκνώσεις
Ο νόμος για τους δασικούς χάρτες προβλέπει την οριοθέτηση σε αυτούς των:
• Εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως
• Άλλων σχεδίων πόλεως
• Οικιστικών πυκνώσεων (ενσωμάτωση της έννοιας σε νόμο με τον ν. 4496/2017)
Στην ανάρτηση συμμετείχαν 120 Δήμοι που έπρεπε να ενσωματώσουν όρια
Με διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις μας δόθηκε παράταση στη δυνατότητα των Δήμων να οριοθετούν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις επί των χαρτών, ώστε να:
• Διασφαλίζεται το δικαίωμα των πολιτών
• Μειώνεται ο όγκος της δουλειάς των ΕΠΕΑ
Στην αρχή της διαδικασίας μόνο 36 στους 120 δήμος το είχαν πράξει.
Πετύχαμε το 100% με συνεχή ενημέρωση, επιστολές, δημοσιοποίηση στον τύπο, παρατάσεις, συμμετοχές σε ΔΣ της ΚΕΔΕ και συναντήσεις με Δημάρχους.

Πίνακας ορίων οικισμών
Εγκεκριμένα σχέδια πόλης 1.537.240
Ποσοστό τους επί θεωρημένου χάρτη 3,26%
Άλλα σχέδια πόλης 1.305.835
Ποσοστό τους επί θεωρημένου χάρτη 2,77%
Οικιστικές Πυκνώσεις 75.593
Ποσοστό τους επί θεωρημένου χάρτη 0,16%
Όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικιστικών πυκνώσεων, έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ νομοπαρασκευαστική ομάδα (μοιράζεται στο υλικό για τους δημοσιογράφους) με περιθώριο 2+2 μήνες για την παράδοση σχεδίου νόμου.
Νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών
Ένα μήνα μετά το πέρας της διαδικασίας ανάρτησης του 35,72% της χώρας, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη διαδικασία ανάρτησης έτοιμων χαρτών που αντιστοιχούν περίπου στο 17% της χώρας.
Η διαδικασία ξεκίνησε στις 30 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις :
1η φάση: 30/10/2017 με 15/12/2017 (αναμενόμενη μερική τους κύρωση έως ΙΟΥΛΙΟ 18 και ολική κύρωση ΙΑΝ ή ΜΑΡ19)
2η φάση: ΙΑΝ – ΙΟΥΝ 2018

1η φάση (έκταση περίπου 9% της χώρας)
ΔιεύθυνσηΔασών Ημερομηνία ανάρτησης Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων (+20 μέρες για κατοίκους εξωτερικού)
ΠΕΛΛΑΣ 30-10-2017 26-02-2018
ΚΑΒΑΛΑΣ 30-10-2017 26-02-2018
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 10-11-2017 07-03-2018
ΞΑΝΘΗΣ 10-11-2017 09-03-2018
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 17-11-2017 14-03-2018
ΚΥΚΛΑΔΩΝ 17-11-2017 15-03-2018
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 24-11-2017 19-03-2018
ΛΕΣΒΟΥ 24-11-2017 22-03-2018
ΚΙΛΚΙΣ 01-12-2017 29-03-2018
ΚΑΒΑΛΑΣ (ΘΑΣΟΣ) 01-12-2017 29-03-2018
ΧΑΝΙΩΝ 08-12-2017 03-04-2018
ΣΕΡΡΩΝ 08-12-2017 05-04-2018
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 15-12-2017 12-04-2018
•Από τις ήδη σε ανάρτηση δασικού χάρτη περιοχές, αυτές που παράλληλα βρίσκονται και στο στάδιο της επεξεργασίας αντιρρήσεων (ανάρτηση 2017) για την εξέτασή τους από τις ΕΠ.Ε.Α., είναι οι παρακάτω:
Πέλλα, Καβάλα, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα και Λέσβος.
•Στις Κυκλάδες αναρτήθηκαν κάποιες χορτολιβαδικές εκτάσεις με τις οποίες ενημερώθηκε ήδη κυρωμένος χάρτης
2η φάση (περίπου 8% της έκτασης της χώρας)
ΔιεύθυνσηΔασών Χρονοδιάγραμμα ανάρτησης
ΗΜΑΘΙΑΣ Ιανουάριος 2018
ΧΙΟΥ Φεβρουάριος 2018
ΤΡΙΚΑΛΩΝ Φεβρουάριος 2018
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Κλιμακωτή ανάρτηση από Φεβρουάριο έως Μάιο 2018
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ Κλιμακωτή ανάρτηση από Απρίλιο έως Ιούνιο 2018
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Μάρτιος 2018
ΠΕΙΡΑΙΑ
ΛΑΡΙΣΑΣ
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Πυρκαγιές και νέα ανάρτηση δασικών χαρτών
Μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, το ΥΠΕΝ εξέδωσε ανακοινώσεις δεσμευόμενο ότι η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών θα γίνει με επικαιροποίηση των αναδασωτέων εκτάσεων.
Εκδόθηκε μάλιστα και εγκύκλιος για την επίσπευση των διαδικασιών κήρυξης αναδασωτέων.
Σε δύο περιπτώσεις αυτό έγινε εξαιρετικά από τις υπηρεσίες:
Δνση Δασών Ζακύνθου:
• εξέδωσε τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων
• στις 15/12 ανήρτησε ενημερωμένο τον δασικό χάρτη
Δνση Δασών Ανατολικής Αττικής και Δνση Αναδασώσεων
• εξέδωσε τις αποφάσεις κήρυξης αναδασωτέων
• Έγιναν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες και ενημερώνεται τώρα ο χάρτης για ανάρτηση από ΦΕΒ έως ΜΑΙΟ 2018

Γενικά για τις εργασίες επικαιροποίησης των προς ανάρτηση δασικών χαρτών δόθηκαν στις Δασικές Υπηρεσίες 379.980 € από το Πράσινο Ταμείο και 36.300 € από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ.
Κατάρτιση νέων δασικών χαρτών
Εκδόθηκε ήδη η ΥΑ 158576/1579/4.7.2017 με τις τεχνικές προδιαγραφές και το τιμολόγιο των νέων δασικών χαρτών
Έγινε διαβούλευση για τις προδιαγραφές και εκδόθηκαν οι απαραίτητες ΥΑ για την ανάθεση της κατάρτισης των δασικών χαρτών
Οι Διευθύνσεις Δασών :
• Κυκλάδων, Δράμας,Καβάλας
Θα καταρτίσουν μόνες τους τους δασικούς χάρτες
Το υπόλοιπο έργο είναι στη φάση της ανάθεσης, αφού έχει ολοκληρωθεί από τον Σεπτέμβριο 2017 ο διαγωνισμός
Το έργο καλύπτει τμήματα 36 ΠΕ, ανατίθενται δεκαέξι συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού €40.051.436,95,που καλύπτουν συνολική έκταση 53.838.522,14 στρεμμάτων.
Αναμενόμενη συμβασιοποίηση τον Μάιο 2018 και κύρωση των δασικών χαρτών έως τέλη 2020.
Άλλα θέματα που αφορούν την δασική πολιτική
Διαχείριση Δασών
Το ΥΠΕΝ μετά την κύρωση του τι είναι δάσος και τι όχι ξεκινά την ουσία της δασικής επιστήμης, τη διαχείριση των δασών.
Τα αγαθά και οι υπηρεσίες τους μπορούν να συμβάλλουν στο 1% του ΑΕΠ.
Σήμερα το μεγαλύτερο % τους είναι χωρίς επικαιροποιημένη διαχειριστική μελέτη.
Οι προδιαγραφές σύνταξης αυτών των μελετών είναι πολύ παλιές (περισσότερο των 50 ετών).
Σήμερα υπογράφουμε απόφαση για τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα :
•Επεξεργαστεί ήδη υπάρχουσες προτάσεις δημιουργίας προδιαγραφών σύνταξης διαχειριστικών μελετών.
•Θα προτείνει τελικές προδιαγραφές, έως το αργότερο 30-06-2018, προς το ΥΠΕΝ.
•Στην ομάδα εργασίες συμμετέχουν Καθηγητής της Δασολογίας του ΑΠΘ, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροβιοτόπων (ΕΚΒΥ), υπάλληλοι της Γενικής Δνσης Δασών του ΥΠΕΝ και των Αποκεντρωμένων Δασικών Υπηρεσιών.
Παράλληλα ετοιμάζουμε, με στόχο την υπογραφή της τις επόμενες μέρες, εγκύκλιο με επικαιροποίηση της προ 5 δεκαετιών απόφασης για τις, «Προσωριναί» όπως έλεγε τότε η απόφαση, προδιαγραφές.
Θα εκσυγχρονιστούν κάποια σημεία για να συμβαδίζουν με την παρούσα τεχνολογία και θα ληφθεί υπόψη και το θέμα της προσαρμογής των δασών στην κλιματική αλλαγή.
Τέλος, είμαστε στη διαδικασία εύρεσης κονδυλίων για την χρηματοδότηση νέων διαχειριστικών μελετών, που είναι και η ουσία των παραπάνω ρυθμίσεων.

Τα παραπάνω έχουν απώτερο σκοπό τη δημιουργία Στρατηγικής για τα δάση. Μέσα στο 2018, σε συνεργασία και με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής θα γίνει επεξεργασία των απαραίτητων στόχων και κειμένων.

LULUCF
Στις 20/12 έγινε η τελική συζήτηση στο COREPERγια την τελική συμφωνία μετά το επίπεδο τριλόγου (Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο, Ευρ. Επιτροπή), για το Σχέδιο Κανονισμού LULUCF το οποίο αφορά τη συμπερίληψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και των απορροφήσεων από δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας εντός του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια από το 2021 έως το 2030.
Στόχος του κανονισμού είναι ότι διασφαλίζει ότι οι απορροφήσεις και οι εκπομπές από τα δάση, τις χρήσεις γης και τις αλλαγές τους θα συνεισφέρουν στο συνολικό ευρωπαϊκό στόχο μείωσης εκπομπών κατά 40% το 2030 σε σχέση με το 1990, κάτι που δεν συνέβαινε έως τώρα (γινόταν λογιστική καταγραφή μόνο).
Οι βασικές πτυχές του Κανονισμού είναι η θέσπιση του κανόνα του μηδενικού ισοζυγίου (απορροφήσεις = εκπομπές) για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η θέσπιση ενιαίων λογιστικών κανόνων εκτίμησης εκπομπών και απορροφήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στον τομέα LULUCF η Ελλάδα εμφανίζει ελαφρά θετικό ισοζύγιο (εκπομπές > απορροφήσεων) τα τελευταία χρόνια με ανοδική τάση.
Μέσω της ενεργοποίησης του μέτρου των δασώσεων αλλά και των Διαχειριστικών Σχεδίων για τα Δάση θα επιδιώξουμε να αναστραφεί η υπάρχουσα τάση, ούτως ώστε η περιβαλλοντική επίδοση της χώρας στον τομέα αυτό να βελτιωθεί και να μη γίνει χρήση των μέσων ευελιξίας που προβλέπει ο Κανονισμός (ενδεικτικά: χρήση πιστώσεων από άλλους τομείς του Κανονισμού ESR που μπορεί να έχουν υπεραπόδοση). Οι τομείς του Κανονισμού ESR: κτίρια, γεωργία, μεταφορές, απόβλητα.
Η τελική, επίσημη υιοθέτηση του Κανονισμού LULUCF θα γίνει όταν επιτευχθεί και τελική συμφωνία στον τρίλογο για τον Κανονισμό ESR. Αυτό αναμένεται ότι θα συμβεί στις αρχές του 2018.

Μέτρα ΠΑΑ
Έχει ζητηθεί τεχνική βοήθεια, όπως προβλέπεται, από το ΥΠΑΑΤ για να ανοίξουν όλα τα έργα μέσα στο 2018 συνολικής δαπάνης 301.268.200 €
Τα έργα αυτά είναι έργα όπως η δάσωση και το αγροδασικό μέτρο.
Τις επόμενες εβδομάδες προκηρύσσονται τα έργα για δημόσιους φορείς που αφορούν
• ΜΕΤΡΟ 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» – 59,2 εκατ €
• ΜΕΤΡΟ 8.4 «Αποκατάσταση ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων» – 101,7 εκατ. €

Δασικές Πυρκαγιές
Με αφορμή τις δασικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, εκδόθηκε εγκύκλιος η οποία απευθύνεται σε όλες τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες της χώρας και παρέχει πληροφορίες για
• τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων
• τις ενέργειες αποκατάστασής τους και
• τους τρόπους χρηματοδότησης των παραπάνω ενεργειών
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει για τα μέτρα προστασίας των καμένων εκτάσεων:
• Θα γίνεται άμεσα η κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας μετά από αποτύπωση της καμένης περιοχής με δορυφορικές εικόνες.
• Ιδιαίτερη μνεία γίνεται για τις εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές ή αυτές σε Εθνικά Πάρκα και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους ως προς την αμεσότητα της κήρυξης αναδάσωσης.
• Αύξηση ελέγχων και επιτήρηση καμένων εκτάσεων με τη βοήθεια της αστυνομίας, των δασικών οργάνων και άλλων φορέων φύλαξης της φύσης ώστε να αποκλεισθεί οποιαδήποτε ενέργεια αλλαγής χρήσης και καταπάτησης δασικής έκτασης.
• Έκδοση Δασικών Απαγορευτικών Διατάξεων για δραστηριότητες όπως βόσκηση, θήρα, και αγώνες κυνηγετικών ικανοτήτων σκύλων.
• Ανάκληση εφαρμογής των διαχειριστικών μελετών.
Όσον αφορά τις ενέργειες αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων θα γίνεται:
• Αξιολόγηση αναγκαιότητας κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων
• Μελέτη εκπόνησής τους σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη για τα παραπάνω έργα
• Μελέτη τεχνητής αναδάσωσης, εφόσον η φυσική αναδάσωση δεν είναι εφικτή στην περιοχή.
Τέλος, καθορίζονται οι τρόποι χρηματοδότησης των παραπάνω, η οποία θα γίνεται μέσω συνεργασίας με τις Περιφέρειες και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ή την ένταξη των έργων στο ΠΕΠ 2014-2020.

Καυσόξυλα
Επανεξετάσαμε τα κριτήρια διανομής των καυσόξυλων σε δασόβιους και παραδασόβιους πληθυσμούς για ατομικές ανάγκες, ενσωματώνοντας και το κριτήριο των χαμηλών θερμοκρασιών με στόχο να γίνουν πιο δίκαια, να αποτυπώνουν την πραγματικότητα και να στηρίζουν ακόμη περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από εγκύκλιο για την ευκολότερη λήψη κλιματολογικών δεδομένων από τις Υπηρεσίες.

Καστανοτεμάχια
Διευκολύναμε την δενδροκομικήεκμετάλλευσηκαστανοτεμαχίων:
Συγκεκριμένα με τη νέα ΚΥΑ προβλέπεται ότι:
• Η κλίση του εδάφους να μην υπερβαίνει το 45%, αντί του 25% που ίσχυε έως σήμερα, στις περιπτώσεις που η δασική έκταση στερείται βλάστησης ή αυτή έχει καταστραφεί, υποβαθμιστεί ή αραιωθεί.
• Εάν μετά την εγκατάσταση του δικαιούχου στην έκταση, προκύψουν αρχαιολογικά ευρήματα, αυτός υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την Αρχαιολογική Υπηρεσία για τις δέουσες ενέργειες εκ μέρους της (η ρύθμιση αντικαθιστά τη βεβαίωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που απαιτούνταν μέχρι σήμερα)
Φυτώρια
Κάναμε αλλαγές στα παράβολα που χρειάζονται για την έκδοση άδειας λειτουργίας των δασικών φυτωρίων.
Προβλέπεται
Για την χορήγηση των αδειών λειτουργίας δασικών φυτωρίων των τύπων Β και Γ και ανανέωσης αυτών απαιτείται η καταβολή παραβόλου το οποίο αποτελεί έσοδα του «Ειδικού Φορέα Δασών».
Το ύψος του παραβόλου για τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας καθορίστηκε ως εξής:
α) ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Β σε οκτακόσια (800) ευρώ (από 3000 €).
β) ΤΥΠΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Γ σε τετρακόσια (400) ευρώ (από 1000).
γ) Προβλέφθηκε για πρώτη φορά ότι για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας Τύπου Β και Γ το ύψος του παραβόλου θα είναι πενήντα (50) ευρώ.
Το ανωτέρω παράβολο κατατίθεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου στον ειδικό κωδικό «Ειδικός Φορέας Δασών» και διατίθεται αποκλειστικά για την ανάπτυξη και προστασία των δασών και κατά προτεραιότητα για την λειτουργία των δημοσίων δασικών φυτωρίων και του Κέντρου Επεξεργασίας Ελέγχου και Πιστοποίησης Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού.
Αγριόχοιροι
Πήραμε μια σειρά από μέτρα, με ένα από αυτά να είναι η αύξηση της κάρπωσης και εν μέσω κυνηγετικής περιόδου (για πρώτη φορά φέτος)
Ήδη έχει γίνει μια τροποποίηση για Θεσσαλονίκη, Σέρρες
Έχει υπογραφεί και βγαίνει σε ΦΕΚ την Παρασκευή η απόφαση αύξησης της κάρπωσης για ΠΕ Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.
ΕΚΠΑΖ
Σήμερα ελέγχεται επί τόπου από κλιμάκιο του ΥΠΕΝ και του ΥΠΑΑΤ το ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα μετά από καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ειδών της πανίδας.
Έχει γίνει από χθες συνάντηση στο ΥΠΕΝ με καλεσμένες τις υπηρεσίες μας, το ΥΠΑΑΤ, το ΕΚΠΑΖ και φορείς όπως η Ορνιθολογική, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, η ΑΝΙΜΑ, Αλκυώνη, Διώνη για προώθηση προτάσεων επίλυσης των όποιων προβλημάτων υπάρχουν ή θα διαπιστωθούν.
Δεν υπάρχουν άλλες ανακοινώσιμες ενέργειες προς το παρόν. Θα προκύψουν μετά την σημερινή αυτοψία.
Ευχαριστίες
Όλα που αφορούν τους δασικούς χάρτες δεν θα είχαν γίνει χωρίς τη συμβολή των
•Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η οποία είχε και την ευθύνη της νομοτεχνικής επεξεργασίας και την υποστήριξη όλων των αλλαγών αλλά και της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης
•ΕΚΧΑ
•Αποκεντρωμένων Δασικών Υπηρεσιών
•ΟΠΕΚΕΠΕ & ΥΠΑΑΤ
Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες για ενίσχυση με προσωπικό
Έχουμε ανακοινώσει την πρόσληψη εποχικού προσωπικού 100 ατόμων (70 δασολόγοι και 30 δασοπόνοι) με στόχο τους 300.
– Για την πραγματοποίηση των προσλήψεων έπρεπε να προηγηθεί η έκδοση ΠΥΣ, την οποία υπογράφουν το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και το Υπουργείο Οικονομικών.
– Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έστειλε σχετικό αίτημα στα αρμόδια Υπουργεία, καθώς και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
– Η πληροφόρησή που έχουμε είναι ότι η σχετική ΠΥΣ έχει ήδη υπογραφεί από το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και 18/12 υπεγράφη και από τον Υπουργό Οικονομικών.
– Οπότε πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία προσλήψεων μέσω της ΕΚΧΑ ΑΕ με έλεγχο του ΑΣΕΠ και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου εξαμήνου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου