Saturday, 27 April, 2024

Στο «κυνήγι» για στρατηγικό επενδυτή η Ζάχαρη

Σε προτεραιότητα φαίνεται πως επανέρχεται η προοπτική αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ως λύση για την διασφάλιση της βιωσιμότητας της επιχείρησης

μετά το ναυάγιο της πώλησης των δύο θυγατρικών της Σερβίας.

Το σενάριο της εύρεσης «λευκού ιππότη» για την πολύπαθη βιομηχανία το επαναφέρει στο προσκήνιο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, βάσει του οποίου η διοίκηση της επιχείρησης το τελευταίο διάστημα έχει σε εξέλιξη σχετικές επαφές, χωρίς, ωστόσο να δίδονται άλλες προσδιοριστικές λεπτομέρειες για την ταυτότητα του επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, όπως αποκάλυψε και η Agrenda στην έκδοση της 19ης Δεκεμβρίου, παραγωγοί, εργαζόμενοι και όλοι όσοι εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη ζαχαροβιομηχανία, αναμένουν από ώρα σε ώρα να διευθετηθούν κάποιες εκκρεμότητες, προκειμένου η πιστώτρια τράπεζα να της παράσχει ρευστότητα και να δρομολογηθεί η εξόφληση των παραγωγών για τα τεύτλα της καμπάνιας ζάχαρης του 2017.

Πρακτικά το μεγάλο «αγκάθι» για να γίνει αυτό έχει ξεπεραστεί, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς διασφάλισε τη θέση της, αφού η διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ ολοκλήρωσε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 το σύνολο των ενεργειών που απαιτούνταν για να υποθηκευτεί σημαντική ποσότητα ζάχαρης και να λειτουργήσει ως εγγύηση. Συγκεκριμένα, υποθηκεύτηκαν περί τους 14.000 τόνους ζάχαρης, εκ των οποίων 8.000 προέρχονται από τη φετινή παραγωγή του εργοστασίου της Ορεστιάδας κι οι άλλοι 6.000 τόνοι από τα σιλό της μονάδας στο Πλατύ. Με την εγγύηση αυτή, η ΕΒΖ  αναμένει να καλυφθούν συνολικά τα 10,2 εκατ. ευρώ που έχουν λαμβάνειν οι αγρότες, σε συνάρτηση με την ποσότητα τεύτλων που έδωσαν φέτος.

Έτσι, ουσιαστικά έχει ανοίξει ο δρόμος για την εξόφληση των αγροτών πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τρέξουν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες από την πιστώτρια τράπεζα. Η έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους τευτλοπαραγωγούς, πέραν της οικονομικής ανακούφισης που θα τους φέρει, θα βοηθήσει και τους ανθρώπους της βιομηχανίας να καλέσουν εκ νέου τους αγρότες να καλλιεργήσουν ακόμη περισσότερα τεύτλα για τη σεζόν του 2018. Πάντως, οι προϋποθέσεις είναι ευνοϊκές, αφού το τιμολόγιο θα παραμείνει αμετάβλητο, ενώ παραμένει η υψηλή συνδεδεμένη ενίσχυση των 72 ευρώ/στρέμμα.

Η ΕΒΖ, στο πλαίσιο της μείωσης των κοστολογίων της, ολοκλήρωσε τη διαδικασία πλειστηριασμού ενός στόλου περίπου 50-55 οχημάτων, με τις προσφορές να έχουν παραλειφθεί από την ειδική επιτροπή και μένει η εξέτασή τους, διαδικασία που θα αναδείξει τους πλειοδότες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι δεν προχώρησε ούτε ο τελευταίος διαγωνισμός για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία.

agronews

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου