Monday, 20 May, 2024

Την τιμητική του έχει το κάστανο σε πολλές περιοχές

Την “τιμητική” του έχει τον τρέχοντα μήνα, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, το κάστανο

το οποίο, μπορεί στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής ν’ αποτέλεσε βασική τροφή για τους Έλληνες, σήμερα όμως καταναλώνεται από τους περισσότερους μόνο δύο μήνες ετησίως κι ως συμπλήρωμα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι… Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα οι «φανατικοί» λάτρεις του αυτοφυούς αυτού προϊόντος, οι οποίοι και διοργανώνουν γιορτές και εκδηλώσεις, με στόχο να αναδείξουν τη μεγάλη θρεπτική του αξία και τις τεράστιες δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσής του.

Στην Αρχαία Ελλάδα, οι ξηροί καρποί ονομάζονταν “τρωγάλια” και από τα πλέον εκλεκτά ήταν τα «καστανεϊκά κάρυα», οι καρποί της καστανιάς, που τη θεωρούσαν και δέντρο του Δία. Τονίζεται δε ότι από ξερά κάστανα παράγεται ειδικός καφές για τους …νευρικούς, ενώ στις θεραπευτικές χρήσεις του προϊόντος εντάσσονται τα φύλλα της καστανιάς, που χρησιμοποιούνται σε αρρώστιες των βρόγχων και κατά του κοκίτη και για τους ρευματισμούς.

“Καστανο… party” στο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης

Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Τοπικής Κοινότητας Λιβαδίου του Δήμου Θέρμης η καθιερωμένη «Γιορτή Κάστανου», που μετρά περισσότερα από 15 χρόνια και παραδοσιακά κάθε χρόνο την επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2.000 άτομα και καταναλώνονται άνω των δύο τόνων κάστανα και 500 κιλά κρασί.

Νωρίτερα, στις 9 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ορεινή πεζοπορία στο «Καλογερικό». Η έναρξη της διαδρομής θα γίνει από την ιστορική πηγή “Τηγανάκι” και από εκεί οι οδοιπόροι θα βαδίσουν μέχρι τη «θέση θέας» στα «Πεύκα» ακολουθώντας πορεία προς Νότο μέσα από τα «Τσαϊρια».

“Πάρτυ”…. στο καστανόδασος του Παλαιοχωρίου Καβάλας

Ευρεία πρόσκληση στους Βορειοελλαδίτες, να δώσουν δυναμικό «παρών» στη Γιορτή Κάστανου που διοργανώνει στις 30 Οκτωβρίου ο Δήμος Παγγαίου και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, απευθύνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Αυξάνεται διαρκώς η παραγωγή κάστανου

Το κάστανο, σύμφωνα με τον τακτικό ερευνητή του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), δρα Στέφανο Διαμαντή, έχει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές, που παραμένουν, ωστόσο, ανεκμετάλλευτες έως σήμερα, παρόλο που τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στην καλλιέργεια της καστανιάς, αναζητώντας μια διέξοδο που να τους εξασφαλίζει σημαντικά εισοδήματα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Την τιμητική του έχει το κάστανο σε πολλές περιοχές

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου