Sunday, 22 December, 2024

Φόρο 10% θέλει για τους νέους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας

Φόρο 10% θέλει για τους νέους αγρότες ο Αλέξης Τσίπρας

Συνέχιση της διαπραγμάτευσης με στόχο ο φορολογικός συντελεστής των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να περιοριστεί στο 13%, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Αυγούστου στην πλατεία Βάθη.

Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ο πρωθυπουργός επιδιώκει ο φορολογικός συντελεστής να περιοριστεί στο 13%.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά την συνάντηση με την πολιτική ηγεσία παράλληλα με τη διατήρηση του φορολογικού συντελεστή στο 13% θα επιδιωχθεί και η προκαταβολή του φόρου να περιοριστεί στο 50% από το 100% που ζητούν οι δανειστές.

Με βάση τον σχεδιασμό που θα τύχει εφαρμογής για τα εισοδήματα του 2016, οι Νέοι Αγρότες θα έχουν ένα επιπλέον μπόνους στο φορολογικό συντελεστή και προκαταβολή στο 30%.

Με τις εξαγγελίες του στην πλατεία Βάθη ο πρωθυπουργός θέλησε να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης το οποίο, πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις έναντι των πιστωτών, έχει τη δική του διάσταση και επιχειρεί να βάλει σε νέες βάσεις την αγροτική παραγωγή, τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και τη διάρθρωση της αγοράς αυτών των προϊόντων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργό τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τον σαφέστατο διαχωρισμό των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, οι οποίοι θα έχουν σαφώς καλύτερη φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους ετεροεπαγγελατίες, ενώ θα θεσπίσει πρόσθετα κίνητρα (30% χαμηλότερο φόρο και προκαταβολή φόρου) για τους νέους αγρότες.

Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμα φορά της ανάγκης για συλλογική δράση των επαγγελματιών του αγροτικού χώρου, τονίζοντας ότι με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα υποστηριχθούν κατά προτεραιότητα αντίστοιχες πρωτοβουλίες (Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, ακόμα και Κοινωνικά Δίκτυα).

Δίνοντας έμφαση στα μεγάλα ζητούμενα που είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και η αναδιανομή των εισοδημάτων μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι σε άμεση προτεραιότητα θα είναι ο σαφέστερος προγραμματισμός και εξορθολογισμός των εισχύσεων.

Aπέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στην παρούσα κατάσταση με τις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην απόδοση των κοινοτικών πόρων στους δικαιούχους αγρότες, δεν υιοθέτησε ούτε το άτυπο πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της πλατείας Βάθη και περιορίσθηκε σε γενικόλογες αναφορές για την ανάγκη αναμόρφωσης και βελτίωσης της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, έτσι ώστε κάθε χρόνο τα λεφτά (περί τα 2,4 δις ευρώ) να φθάνουν έγκαιρα στους δικαιούχους αγρότες. Τόνισε μάλιστα εδώ, ότι τα χρήματα αυτά προορίζονται κατά κύριο λόγο για την ανάπτυξη της υπαίθρου και ειδικά σε ότι αφορά το ΠΑΑ, το 1/3 των πόρων θα εμπίπτουν στη διαχείριση των περιφερειακών αρχών.

Σε ότι αφορά για την αποκατάσταση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εντατικοποίηση των ελέγχων, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις, υποστήριξε ότι στόχος θα πρέπει να είναι μια αγορά χωρίς μεσάζοντες και καρτέλ και πως για τη διαμόρφωσή της η κυβέρνηση διαθέτει το απαιτούμενο πολιτικό θάρρος.

Θέτοντας τους βασικούς άξονες στους οποίους θα δομηθεί η κυβερνητική πολιτική για τον αγροτικό τομέα ο κ. Τσίπρας μίλησε για:
Στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, κυρίως μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης
Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας, κυρίως μέσα από τα προγράμματα της Αγροτικής Ανάπτυξης
Αύξηση της προστειθέμενης αξίας μέσω της κατάλληλης σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποιητική βιομηχανία και τα δίκτυα λιανικής
Την ειδική μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος
Την ενίσχυση του κοινωνικού ιστού στις αγροτικές περιοχές

Συμπερασματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η πρώτη φορά στους έξι μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το σχήμα των ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που ο πρωθυπουργός αφήνει για λίγο τη θεωρία της προστασίας «μισθών και συντάξεων» και ασχολείται, έστω και επιγραμματικά με την αναμόρφωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Οι βάσεις ρητορικής πάνω στις οποίες κινήθηκε για τα συγκεκριμένα θέματα, είναι οι αντίστοιχες στις οποίες έχουν κινηθεί όλοι οι προκάτοχοί του τις τελευταίες δεκαετίες. Ο αριστερός χαρακτήρας της παρούσας κυβέρνησης αφήνει κάποια περιθώρια για μεγαλύτερη τόλμη στην αναγκαία σύγκρουση με «εγκατεστημένα», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, συμφέροντα. Την ίδια στιγμή βέβαια, η απειρία στη διαχείριση αυτών των θεμάτων είναι οφθαλμοφανής, οι αδυναμίες, επομένως και οι δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης που θα κληθεί να εφαρμόσει αυτές τις οδηγίες – πολιτικές, είναι ανυπέρβλητες, ενώ το επιτελείο που έχει προς το παρόν επωμισθεί το φορτίο αυτής της προσπάθειας μοιάζει ελλιπές πολιτικά και τεχνοκρατικά και δύσκολα θα μπορέσει να φέρει εις πέρας ένα τέτοιο έργο.

agronews.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου