Wednesday, 1 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Ως τέλη Ιουνίου πληρώνονται οι 22.000 αγρότες στον έλεγχο

Οι παραγωγοί που µπήκαν στον έλεγχο καθώς και όσοι έχουν υποβάλλει ενστάσεις επί των οριστικών δικαιωµάτων θα πληρωθούν την ενιαία ενίσχυση µέχρι το τέλος Ιουνίου, σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήµα της Βουλής, την Πέµπτη 26 Μαΐου, όπως καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda

Βέβαια, όπως προκύπτει από τα λεγόµενα Αποστόλου, πρόκειται για κοινοτική «υποχρέωση», αφού η 30η Ιουνίου είναι και η καταληκτική ηµεροµηνία για την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης του έτους, όπως ορίζεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νοµοθεσία. Μαζί, λοιπόν, µε την εξόφληση του τσεκ για το 2015, στη σειρά για πληρωµή µπαίνουν επιτέλους, έξι µήνες µετά την πίστωση της προκαταβολής (στις 7 ∆εκεµβρίου σε 564.000 παραγωγούς) και οι περίπου 22.000 αγρότες, που έµειναν εκτός, επειδή -όπως τότε είχε ανακοινώσει το υπουργείο και ο ΟΠΕΚΕΠΕ- βρισκόταν σε εξέλιξη ο έλεγχος των αιτηµάτων µεταβολών δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης και ο έλεγχος για τον ορισµό του ενεργού γεωργού από το αρµόδιο υπουργείο Οικονοµικών.

Σύµφωνα µε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, αυτοί οι παραγωγοί δεν συµπεριλήφθηκαν στην πληρωµή της πρώτης δόσης, αλλά ούτε και στην ενδιάµεση πίστωση του Απριλίου. Ωστόσο, οι παραγωγοί που κρίθηκαν µη δικαιούχοι µε βάση το κριτήριο του ενεργού γεωργού ή λόγω µη ταυτοποίησης των στοιχείων τους είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηµα αναθεώρησης, τα οποία βέβαια ακόµα εξετάζονται.

Μάλιστα, ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση του Γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, επιβεβαίωσε ότι οι αιτήσεις πολλών παραγωγών που βρίσκονται στον έλεγχο σχετικά µε το κριτήριο του ενεργού αγρότη, εξετάζονται ακόµα, ενώ έριξε το βάρος στα προβλήµατα που έχουν δηµιουργηθεί λόγω του µεγάλου όγκου των αιτηµάτων αναθεώρησης.

Υπενθυµίζεται ότι έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ καλούσε τους αγρότες στους οποίους δεν εκδόθηκε τίτλος προσωρινών δικαιωµάτων, γιατί κρίθηκαν µη ενεργοί γεωργοί είτε γιατί δεν ταυτοποιήθηκαν τα προσωπικά τους στοιχεία µε τα δεδοµένα του υπουργείου Οικονοµικών, να υποβάλλουν ένσταση, προκειµένου να ελεγχθεί η περίπτωσή τους και να πληρωθούν µετέπειτα.

Πέρασαν «γέφυρα» πληρωµές Νέων Αγροτών του 2009 και του 2014

Το δρόµο προς πληρωµή, αµέσως µόλις «εξασφαλιστούν» τα σχετικά κονδύλια µετά την εκταµίευση της δόσης από τον ESM, θα πάρουν οι δικαιούχοι Νέοι Αγρότες των προσκλήσεων του 2009 και του 2014, µετά τη δηµοσίευση της απόφασης µε την οποία πέρασε ως ανειληµµένες υποχρεώσεις στο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 συνολικό ποσό ύψους 69.853.875 ευρώ. Το κονδύλι αυτό αφορά πληρωµές για τους Νέους Αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραµµα την προηγούµενη προγραµµατική περίοδο και το ποσό θα χρηµατοδοτηθεί από το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Σύµφωνα µε την απόφαση που υπογράφει ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, η χρηµατοδότηση των δικαιούχων των εν λόγω συνεχιζόµενων πράξεων στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020 υπόκειται στους όρους και προϋποθέσεις της αρχικής του ένταξης και επιπλέον «η καταληκτική ηµεροµηνία ολοκλήρωσης των πληρωµών των ανωτέρω συνεχιζόµενων πράξεων είναι η 31-12-2020, σύµφωνα µε το εγκεκριµένο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Στον γκισέ και για παλιά Σχέδια Βελτίωσης

Μέσα στον Ιούνιο αναµένεται να εκταµιευτούν επιδοτήσεις ύψους περίπου 4,5 εκατ. ευρώ, σε 185 δικαιούχους Σχεδίων Βελτίωσης του προηγούµενου προγράµµατος, ενώ ολοσχερώς θα εξοφληθούν οι υποχρεώσεις πιθανά µέχρι τον Σεπτέµβριο, σύµφωνα µε τα όσα είπε ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης σε συνάντησή του µε το προεδρείο του Συνδέσµου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανηµάτων (ΣΕΑΜ), στις 20 Μαΐου.

Σηµειωτέον ότι το σύστηµα πληρωµών ήρθε να «ξεκλειδώσει» σε συνέχεια της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περάσει τις πληρωµές ύψους 145 εκατ. ευρώ «γέφυρα» στην προγραµµατική περίοδο 2014-2020 και το νέο Πρόγραµµα.

Ως τέλη Ιουνίου πληρώνονται οι 22.000 αγρότες στον έλεγχο

 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου