Friday, 26 April, 2024

Έδεσσα: Πανήγυρις στο παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος

Το Σάββατο 6 Αυγούστου, πανηγυρίζει  το παρεκκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Βρίσκεται στην περιοχή της Γαβαλιώτισσας, και παλαιότερα γινόταν εκεί μεγάλο πανηγύρι.

Τα παλαιότερα χρόνια, από το απόγευμα, συγκεντρώνονταν πολλοί Εδεσσαίοι (ολόκληρες οικογένειες) και συμμετείχαν στον πανηγυρικό Εσπερινό.

Στο χώρο, γύρω από το παρεκκλήσι, υπήρχαν πλανόδιοι πωλητές, που πουλούσαν κυρίως παιδικά παιχνίδια.

Τα παιδιά έπαιζαν όλη την ώρα, ενώ οι γονείς ετοίμαζαν ένα πρόχειρο φαγητό. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιαζόταν στην λεγόμενη “γλίστρα” όπου όλοι σχεδόν ανέβαιναν σε έναν επίπεδο βράχο και έκαναν κάτι παρόμοιο, σαν αυτό που κάνουν τα παιδιά σήμερα στις παιδικές χαρές.

Πολλοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευαν στον χώρο, για να βρίσκονται άμεσα στον χώρο, όταν το πρωί θα ξεκινούσε η θεία λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη, υπήρχαν εκεί και διάφορες τοπικές ορχήστρες (κυρίως παραδοσιακές) που έδιναν και μουσικό τόνο στην γιορτή.

Σήμερα, δυστυχώς, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων, θα γιορτάσει με τον πανηγυρικό εσπερινό και ανήμερα της γιορτής θα τελεστεί ο Όρθρος και η θεία λειτουργία. Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι ο κόσμος της Έδεσσας συνεχίζει να δίνει το παρών στην πανήγυρη, έστω και χωρίς τα παλαιά έθιμα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου