Saturday, 27 April, 2024

Δωρόθεος Β για Μητροπολίτη Ιωήλ: “Κόσμημα της Ιεραρχίας” – Συλλείτουργο στη Μύκονο

Εκπροσωπώντας την Ιερά Σύνοδο, ο Μητροπολίτης Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ Ιωήλ, βρέθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής

στην Μύκονο, όπου μαζί με τον Μητροπολίτη Δωρόθεο, τέλεσαν την θεία λειτουργία, τιμώντας την μνήμη του Νεομάρτυρα Εμμανουήλ του Κρητός.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στα τρία μαρτύρια, που καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν οι Χριστιανοί, το μαρτύριο του αίματος, όπως ο σήμερα τιμώμενος Άγιος Μανουήλ, το μαρτύριο της συνειδήσεως και το μαρτύριο της εφαρμογής των εντολών του Θεού στη ζωή τους, και ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’ για την πρόσκληση και τη φιλοξενία του.
Ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ αφού ευχαρίστησε με εγκάρδιους λόγους τον Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, τον οποίο χαρακτήρισε κόσμημα της Ιεραρχίας, ευλογημένο με πολλά χαρίσματα από το Θεό, μεταξύ των οποίων του Υμνογράφου και του καλού πνευματικού πατέρα.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο πάντων των για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία αγωνισαμένων και πεσόντων κατά τον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Κατ’ αυτό, ο Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στη προσωπικότητα της Μυκόνιας ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους, τονίζοντας ότι υπήρξε γυναίκα της θελήσεως, των αγώνων, των οραμάτων, της ανιδιοτελούς αγάπης προς την πατρίδα, προς την ελευθερία και την αξιοπρέπειά, η οποία, σύμφωνα με το λόγο του Παροιμιαστή ήταν «γυναίκα ανδρεία, τιμιωτέρα λίθων πολυτελών ».
Προσέθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι εάν διασώζονται τα οστά της Μαντώς, θα μοσχοβολούσαν λιβάνι, δάφνη, μπαρούτι και την αλμύρα της θάλασσας, και κατέληξε με την ιαχή «Ζητώ η Μαντώ», «Ζητώ οι ήρωες», «Ζητώ η Μύκονος»!

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου