Saturday, 27 April, 2024

Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ναός των Αγίων της Μητροπόλεως Πέλλης

Το Σάββατο 17 Ιουνίου 2023, το πρωί, εγκαινιάσθηκε στα Γιαννιτσά ο πρώτος ναός που αφιερώνεται στους Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Πρόκειται το Παρεκκλήσιο Πάντων των εν τη Ιερά Μητροπόλει Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Διαλαμψάντων Αγίων, το οποίο βρίσκεται κάτω (ισόγειο) από τον ιερό ενοριακό ναό Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών.

Την ιερά ακολουθία των Εγκαινίων και την πρώτη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος κατά την διάρκεια της τελετής εξήγησε στους πιστούς ότι τα εγκαίνια ενός ναού μοιάζουν με την βάπτιση ενός ανθρώπου. Δηλαδή πρώτα καθαρίζεται η νέα Αγία Τράπεζα και στην συνέχεια χρίεται με το άγιο Μύρο.Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τον Πρωτοπρεσβύτερο Ηλία Αυγερινό, εφημέριο του ιερού ναού, για την προετοιμασία του ιερού ναού, τη διοργάνωση των εγκαινίων και ιδιαίτερα για την επιμονή του να γίνει ο καθαγιασμός του ιερού παρεκκλησίου. Ευχαρίστησε επίσης τους παρισταμένους κληρικούς, τον Αρχιμ. Χερουβείμ Τσίνογλου, ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως και υπεύθυνο για την οργάνωση όλων των εγκαινίων, Πρωτοπρ. Γεώργιο Ζουμή, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Γιαννιτσών, Πρωτοπρ. Ιωάννη Σπυρίδη, τον Πρωτοπρ. Ελευθέριο Χαραλαμπίδη, Υπεύθυνο Τύπου της Ι. Μητροπόλεως και τους τέσσερεις διακόνους. Ευχαρίστησε επίσης τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και όλους όσους βοήθησαν στην καθιέρωση του ιερού Παρεκκλησίου.Τέλος, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε τη χαρά του για τον πρώτο ναό που αφιερώνεται στους Αγίους της Ιεράς Μητροπόλεως και μνημόνευσε τον τελευταίο εξ αυτών, τον άγιο Καλλίνικο, επίσκοπο Εδέσσης, οποίος με πολλή ευλάβεια επικαλείτο τους τοπικούς αγίους και φρόντισε ιδιαίτερα για την καθιέρωση της μνήμης τους.Πλήθος πιστών παρέστη στην ιερά τελετή, ενώ ανακοινώθηκε ότι σύμφωνα με τα διατεταγμένα στο νέο παρεκκλήσιο θα τελείται η Θεία Λειτουργία επί επτά ημέρες.Ο εορτασμός της μνήμης (η Σύναξις) όλων των Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας καθιερώθηκε να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος και συνέθεσε την Ιερά Ακολουθία της Συνάξεώς τους. Εορτάσθηκε για πρώτη φορά με ιδιαίτερη λαμπρότητα και Αρχιερατικό Συλλείτουργο την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης. Κατά την εορτή αυτή τιμώνται η Παναγία η Ελεούσα, εφέστιος εικών του Μητροπολιτικού οικήματος, οι άγιοι ιεράρχες Ιλαρίων, επίσκοπος Μογλενών και Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, οι άγιοι μάρτυρες Βάσσα και τα τρία τέκνα της Θεόγνιος, Αγάπιος και Πιστός, η αγία μάρτυς Παρθένα η Εδεσσαία και η αγία μεγαλομάρτυς και νεομάρτυς Χρυσή η εξ Αλμωπίας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου