Saturday, 27 April, 2024

Επαναλειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Άνω Γαρέφι

Την Τετάρτη 16 Αυγούστου θα γίνει η πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Άνω Γαρέφι.

Θα μπορούσε να περάσει στα ψιλά γράμματα όλο αυτό, αν δεν υπήρχαν κάποια γεγονότα που θεωρούνται σημαντικά για αυτή την εκκλησία και τους κατοίκους (πρώτα από όλα) του Γαρεφίου.)

Καταρχάς ο ναός είναι από τους παλαιότερους της Αλμωπίας, αφού πρωτολειτούργησε το 1811!

Η εκκλησία λειτουργούσε μέχρι το 1979, όταν φτιάχτηκε άλλη στο χωριό. Σε αυτήν όμως τελούνταν κάποια μνημόσυνα και διάφορα άλλα μυστήρια. Όταν όμως, κάτι το εγκαταλείπεις σε εγκαταλείπει και αυτό. Οι τοίχοι ράγισαν και κάποια δοκάρια έπεσαν. Ωστόσο, οι κάτοικοι “δεν το έβαλαν κάτω”.

Συνέβαλαν οικονομικά, ενώ διάφοροι ιδιώτες και φορείς συνέδραμαν, έτσι ώστε να αναπαλαιωθεί η εκκλησία, να γίνει λειτουργική και φυσικά ασφαλής για τον καθένα! Ίσως κάποιοι πούνε ” Μα καλά η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, γιατί γιορτάζει τότε στις 16 Αυγούστου;”

Η απάντηση έρχεται από το μακρινό παρελθόν. Το 1811 η περιοχή ήταν υπό τουρκική κατοχή.

Ο Μπέης είχε παρακαλέσει τους κατοίκους να κάνουν την γιορτή στις 16 αντί στις 15 Αυγούστου και οι Γαρεφιώτες το τήρησαν.

Από τότε τηρείται το έθιμο αυτό, το οποίο θα βιώσουν όσοι πάνε την Τετάρτη στο Άνω Γαρέφι και πρέπει να πάνε, για να τιμηθεί η Παναγία μας, αλλά και γιατί πρέπει να επιβραβευτεί η κίνηση όλων όσων συνέβαλλαν στην επαναλειτουργία του ναού.

Σίμος Σλατίνης

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου