Friday, 26 April, 2024

Ο νέος Υπουργός Παιδείας βάζει σε νέες βάσεις τις σχέσεις με την Εκκλησία

Το πνεύμα και το στίγμα του πως θα κινηθούν οι σχέσεις του νέου υπουργού Παιδείας

με την Εκκλησία έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Τo απόγευμα της Δευτέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα δεχτεί στην Αρχιεπισκοπή την επίσκεψη του νέου υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα είναι ιδιαίτερα καλό και οι συνθήκες που έχουν ήδη διαμορφωθεί σηματοδοτούν μία νέα περίοδο ανάμεσα στην Εκκλησία και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι και η επιστολή του Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζή που φέρνει στη δημοσιότητα η Romfea.gr. Στην επιστολή του ο κ. Καλαντζής, με εντολή και έγκριση προφανώς του νέου υπουργού Παιδείας, οριοθετεί το πώς βλέπει το Υπουργείο Παιδείας τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, τα οποία “δεν πρέπει να θεωρούνται κρατικά νομικά πρόσωπα”.

“Τα Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα δεν εμπίπτουν στον κύκλο δράσης της δημόσιας διοίκησης, δεν ασκούν κρατική εξουσία και δεν ασκείται εποπτεία επί των οργάνων τους, αφού προέχει ο θρησκευτικός χαρακτήρας αυτών” επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Καλαντζής. Ως εκ τούτου, “το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει τη δυνατότητα άσκησης διοικητικής εποπτείας στα εν λόγω νομικά πρόσωπα σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας τους”, διευκρινίζοντας ότι αντίστοιχο καθεστώς ισχύει και για τις Ισραηλιτικές Κοινότητες της Ελλάδος, που και αυτές απολαμβάνουν την προστασία της απόδοσης νομικής προσωπικότητας δημοσίου δικαίου, χωρίς φυσικά να καθίστανται δημόσιες υπηρεσίες ή υποκείμενες στις διατάξεις περί δημοσίου τομέα. Στην επιστολή υπογραμμίζεται και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: αρμόδια για την επικοινωνία του Υπουργείου Παιδείας μετην Εκκλησία είναιη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων δια της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Διοίκησης, η οποία “έχει την ευθύνη της εξέτασης του περιεχομένου και της διακρίβωσης, εάν όντως τα έγγραφα αυτά καταλαμβάνουν και τα συγκεκριμένα νομικά πρόσωπα”.

Με λίγα λόγια η Γ.Γ. Θρησκευμάτων θα είναι η μόνη αρμόδια να μεταφέρει στο νέο υπουργό τα ζητήματα που αφορούν τα εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα, χωρίς την εμπλοκή άλλων διευθύνσεων του υπουργείου, “ώστε να αποφεύγονται περιττές τριβές και παρανοήσεις”.

romfea

Ο νέος Υπουργός Παιδείας βάζει σε νέες βάσεις τις σχέσεις με την Εκκλησία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου