Saturday, 27 April, 2024

Τετ α τετ Μητσοτάκη-Ιερώνυμου για το Πάσχα: Επιτάφιος γύρω από τους Ναούς

Ο τρόπος λειτουργίας των ναών και των εξωτερικών τους χώρων, την περίοδο του Πάσχα, με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων

ήταν το αντικείμενο της συνομιλίας που είχαν σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.
Η συνομιλία πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εγκαινίων της επετειακής έκθεσης της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έγινε σε πολύ καλό κλίμα.
Παρότι δεν υπήρξαν ακόμη οριστικές αποφάσεις, δεν αποκλείεται η Ανάσταση φέτος να εορταστεί νωρίτερα από τα μεσάνυχτα, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ η περιφορά του Επιταφίου ενδεχομένως να γίνει μόνο γύρω από τον προαύλιο χώρο των ναών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμβιβαστικές αυτές προτάσεις που συζητήθηκαν σήμερα, θα τεθούν στο τραπέζι της Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει αύριο, Τρίτη, οπότε ενδέχεται να υπάρξουν και επίσημες ανακοινώσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις στους κόλπους της εκκλησίας, καθώς μητροπολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους με τα προτεινόμενα μέτρα.
Ιερώνυμος: Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος
Φεύγοντας από τη Βουλή, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε στους δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας ότι η περιφορά του Επιταφίου φέτος θα γίνει μόνο γύρω από τους ναούς, εκτίμησε ότι δεν θα είναι εφικτή η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού την περίοδο του Πάσχα και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν υπομονή.
“Βρήκαμε μία λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας.
Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό” είπε χαρακτηριστικά.
“Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορονοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος” πρόσθεσε.
Τι ζητά η Ιερά Σύνοδος για το Πάσχα
Στο μεταξύ, ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες το Πάσχα ανησυχεί τους ειδικούς κυρίως για τη Μεγάλη Παρασκευή κατά την περιφορά του Επιταφίου όσο και για το βράδυ της Ανάστασης λόγω του συγχρωτισμού.
Το σενάριο που επικρατεί είναι η ενεργοποίηση των self – test για όσους θα βρίσκονται καθημερινά εντός των ναών (κληρικούς, ψάλτες, προσωπικό) ενώ σχετικά μικρός θα είναι και ο αριθμός των πολιτών που θα τους επιτραπεί η είσοδος στις εκκλησίες. Οι περισσότεροι θα παρακολουθήσουν τις ακολουθίες στα προαύλια των εκκλησιών.
Η Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας ζήτησε να διπλασιαστεί ο αριθμός των πιστών στους μεγάλους ναούς. Επίσης σημειώνουν πως θα πρέπει να αλλάξει και η ώρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθώς οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνονται μετά τις 9 το βράδυ και κυρίως το βράδυ της Ανάστασης. Σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε επισημαίνεται ότι “εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25τ.μ. με ανώτατο όριο τα 20 άτομα”.

*photo αρχείου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου