Tuesday, 19 March, 2024

Ουκρανία: Φονική έκρηξη με 33 ανθρακωρύχους νεκρούς σε ορυχείο του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Φονική έκρηξη με 33 ανθρακωρύχους νεκρούς σε ορυχείο του Ντονέτσκ

Τριάντα τρεις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε ένα ορυχείο στην πόλη Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία, όπως γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Στελέχη της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το ορυχείο επεσήμαναν ότι η έκρηξη προκλήθηκε μάλλον από διαρροή αερίου και δεν έχει σχέση με τις συνεχιζόμενες μάχες μεταξύ των ανταρτών και του ουκρανικού στρατού.

Παρόλα αυτά το Κίεβο υπονόησε ότι οι συγκρούσεις επιδείνωσαν την κατάσταση, ενώ κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι εμπόδισαν τις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι 16 τραυματίες από το ορυχείο έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία.

Έξω από τις πύλες του ορυχείου Ζασιάντκο περίπου 30 συγγενείς των εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων συνωστίζονταν αναζητώντας πληροφορίες για τυχόν επιζώντες.

Νωρίτερα σήμερα, αφού εντοπίστηκε η σορός ενός ανθρακωρύχου, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ανακοίνωσαν ότι 32 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο ορυχείο.

Η περιοχή γύρω από το ορυχείο έχει πληγεί από πυρά του πυροβολικού, με κομμάτια από ρουκέτες Γκραντ να είναι ορατά στους δρόμους. Όμως στελέχη της εταιρείας που διαχειρίζεται το Ζασιάντκο δήλωσαν ότι η έκρηξη δεν σχετίζεται με τις συγκρούσεις.

Στο Κίεβο ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ κατήγγειλε ότι σωστικά συνεργεία εστάλησαν στην περιοχή, «όμως οι Ρώσοι τρομοκράτες δεν τους άφησαν να φτάσουν στο σημείο του δυστυχήματος».

Το ορυχείο, το οποίο διαχειρίζεται πλέον μια ιδιωτική εταιρεία, έχει ιστορικό θανατηφόρων ατυχημάτων στα 57 χρόνια που λειτουργεί. Μια έκρηξη στο Ζασιάντκο το 2007 προκάλεσε τον θάνατο 106 ανθρώπων. Οι τάφοι των πολλών ανθρακωρύχων που έχουν χάσει τη ζωή τους εκεί βρίσκονται σε ένα νεκροταφείο που έχει δημιουργηθεί δίπλα στις στοές του ορυχείου.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου