Saturday, 27 April, 2024

Άλπεις: 5μελής οικογένεια πάγωσε μέχρι θaνάτoυ. Αναζητείται ο 6ος σκιέρ

Οι πέντε σκιέρ που βρέθηκαν νεκροί στις ελβετικές Άλπεις προσπάθησαν να φτιάξουν μια σπηλιά στο χιόνι για να προστατευτούν από την καταιγίδα, αλλά πάγωσαν μέχρι θανάτου πριν φτάσει βοήθεια, δήλωσαν οι διασώστες.

Η ομάδα των έξι σκιέρ, η ηλικία των οποίων κυμαινόταν από 21 έως 58 ετών, είχε αναχωρήσει από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσει στην πόλη Αρόλα, κοντά στο βουνό Μάτερχορν, αργότερα την ίδια ημέρα.

Αλλά, καθώς η ομάδα πέρασε μια υψηλή κορυφή, η περιοχή βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σφοδρής καταιγίδας που άφησε τους σκιέρ αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 17:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις Αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν έγκαιρα, λόγω της σφοδρότητας της καταιγίδας.

Μέχρι τη στιγμή που μια ομάδα διάσωσης έφτασε, τελικά, στο βουνό το βράδυ της Κυριακής, πέντε από τους έξι λάτρεις των Άλπεων βρέθηκαν νεκροί. Οι διασώστες συνεχίζουν τις απελπισμένες έρευνες για τον έκτο αγνοούμενο, μεταδίδει η Daily Mail. Οι πέντε από τους έξι φέρονται να προέρχονται από την ίδια οικογένεια, ανέφερε η αστυνομία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ταυτότητα των ατόμων που βρέθηκαν νεκροί.

Ο Anjan Truffer, επικεφαλής διάσωσης της Air Zermatt που διεξήγαγε την επιχείρηση διάσωσης, δήλωσε στα ελβετικά μέσα ενημέρωσης: «Η εικόνα που βρήκαμε ήταν άσχημη… Είδαμε ότι οι εκδρομείς του σκι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν μια σπηλιά και να προστατευτούν από τη θύελλα».

«Τα έχασαν» στη θύελλα οι σκιέρ

«Οι εκδρομείς πάγωσαν μέχρι θανάτου στο μεγάλο υψόμετρο, αποπροσανατολισμένοι», είπε, προσθέτοντας ότι τα σώματά τους βρέθηκαν διασκορπισμένα στην περιοχή, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν πανικοβληθεί πριν χάσουν τις αισθήσεις τους.

Ο Christian Varone, επικεφαλής της αστυνομίας του καντονιού Βαλέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία έκαναν τα πάντα για να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους σκιέρ, αλλά αντιμετώπισαν φρικτές συνθήκες.

«Προσπαθούσαμε το ακατόρθωτο», είπε, προσθέτοντας ότι η αποστολή είχε ωθήσει τις προσπάθειές της «στα πιο ακραία όρια», αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω για να αποφύγουν «να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των διασωστών». «Μερικές φορές πρέπει να ”υποκλιθείς” μπροστά στη φύση».

Ο Truffer επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έλαβαν σήμα κινδύνου από έναν από τους σκιέρ γύρω στις 17:19 τοπική ώρα το Σάββατο. Αυτό, είπε, έδωσε στους διασώστες μια τοποθεσία σε ένα μεγάλο ύψωμα. Ο Truffer δήλωσε στο ελβετικό πρακτορείο Blick ότι ο καιρός ήταν τόσο κακός, που η πτήση για τη διάσωση των σκιέρ απλώς δεν ήταν επιλογή.

Είπε ότι υπήρχαν «πολύ ισχυροί άνεμοι, βαρύ χιόνι, υψηλός κίνδυνος χιονοστιβάδας και μηδενική ορατότητα» που θα άφηναν τους διασώστες «νεκρούς σε δύο λεπτά».

Καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να αψηφήσουν την καταιγίδα, πέντε διασώστες είχαν προσπαθήσει να φτάσουν στη δύσβατη τοποθεσία με τα πόδια από το Ζερμάτ, αλλά αναγκάστηκαν και αυτοί να γυρίσουν πίσω λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Την Κυριακή, μια ομάδα αποτελούμενη από δύο διασώστες, έναν γιατρό και έναν αξιωματικό της αστυνομίας, κατάφερε τελικά να αποβιβαστεί από ελικόπτερο σε κοντινή απόσταση, σύμφωνα με την αστυνομία.

«Περίπου στις 9:20 μ.μ. έφτασε στον τομέα Tete Blanche, όπου ανακάλυψε τα πτώματα των πέντε από τα έξι άτομα που αγνοούνταν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Αναζητείται ο έκτος σκιέρ

Η αναζήτηση συνεχίζεται για το τελευταίο μέλος της ομάδας που αγνοείται.

«Όσο υπάρχει ελπίδα, θα συνεχίσουμε… παραμένοντας ρεαλιστές με βάση τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται το άτομο αυτό τις τελευταίες 48 ώρες», δήλωσε.

Ο Fredy-Michel Roten, από τον Οργανισμό Διάσωσης του Βαλέ, δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι έξι ιδιωτικά ελικόπτερα διάσωσης και δύο ελικόπτερα Super Puma του ελβετικού στρατού συμμετέχουν στην αποστολή διάσωσης μαζί με δεκάδες ειδικούς ορειβάτες για να εντοπίσουν το τελευταίο μέλος. Το Ζερμάτ είναι ένα δημοφιλής ορεινός προορισμός που φημίζεται για το σκι και προσελκύει τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Η κορυφή Tete Blanche ειδικότερα είναι πολύ δημοφιλής στους εκδρομείς του σκι που προσελκύονται από το φημισμένο τοπίο της περιοχής και το απαιτητικό έδαφος που προσφέρει. Η περιοχή φιλοξενεί και έναν καταξιωμένο αγώνα σκι.

Σχεδόν πριν από πέντε χρόνια σημειώθηκε τραγωδία όταν 14 μέλη από δύο ομάδες χιονοδρομικών περιηγήσεων αποπροσανατολίστηκαν εν μέσω σφοδρής καταιγίδας στις ύπουλες πλαγιές. Η επιχείρηση διάσωσης που ακολούθησε διήρκεσε σχεδόν 21 εξαντλητικές ώρες, πριν φτάσει στις ομάδες που είχαν αποκλειστεί. Επτά άνθρωποι έχασαν τότε τη ζωή τους, ενώ οι υπόλοιποι απομακρύνθηκαν με διάφορους βαθμούς τραυματισμού.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου