Friday, 26 April, 2024

Αυστρία: Άρση του lockdown ή συνέχιση έως το Πάσχα των Καθολικών;

Μία μικρή ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα “βλέπει” ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ

κάτι που ήταν αναμενόμενο ενόψει των νέων μεταλλάξεων του ιού, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και των Πράσινων.
Ως εκ τούτου, προς το παρόν δεν θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα ανοίγματος, με τον Ρούντολφ ‘Ανσομπερ να μην δεσμεύεται ως προς την πορεία που θα ακολουθηθεί για μετά την 1η Μαρτίου, ημερομηνία για την οποία προβλέπονται εκ νέου διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με διάφορες πλευρές και κατόπιν οι σχετικές ανακοινώσεις της.
Ο ίδιος ζήτησε να επιδεικνύεται προσοχή, τονίζοντας ότι οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές ιών θα ασκούσαν “τεράστια πίεση” στις λοιμώξεις, και επομένως, κανείς πρέπει να συνεχίσει να επικεντρώνεται στη στρατηγική με μάσκες FFP2, τεστ και απόσταση ασφάλειας δύο μέτρων.
Μόλις τη Δευτέρα, η αυστριακή κυβέρνηση, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένη ημερομηνία, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown για την εστίαση, τα ξενοδοχεία και τον πολιτισμό, μέχρι περίπου το Πάσχα των Καθολικών, στις 4 Απριλίου.
Ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με ειδικούς, τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, είχε αναφέρει ότι την 1η Μαρτίου θα υπάρξουν εκ νέου διαβουλεύσεις ως προς τα περαιτέρω βήματα.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης περαιτέρω εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά στην Αυστρία εδώ και 15 εβδομάδες, από τις 3 Νοεμβρίου, όπως επίσης κλειστά είναι για τους τουρίστες τα ξενοδοχεία, ενώ από τότε δεν γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, δεν λειτουργούν εγκαταστάσεις ελεύθερου χρόνου, θέατρα και κινηματογράφοι.
Σε σημερινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ εξέφρασε κατανόηση που τώρα δεν συμβαίνει τίποτα ακόμη, καθώς οι επιπτώσεις της χαλάρωσης του lockdown δεν μπορούν ακόμη να προβλεφθούν με ακρίβεια.
Ωστόσο, ο ίδιος επιθυμεί, όπως τόνισε, να υπάρξει σύντομα μία προοπτική ανοίγματος, για παράδειγμα στην εστίαση και στον πολιτισμό, και θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για τεστ, όχι μόνον για να πηγαίνει κάποιος στον κομμωτή, αλλά και σε εστιατόριο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου