Τρεις Βούλγαροι υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εσωτερικών, παραιτήθηκαν σήμερα, μία εβδομάδα μετά ένα σοβαρό οδικό δυστύχημα που είχε αποτέλεσμα 17 θανάτους
και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κατηγορίες για διαφθορά.
Οι υπουργοί Μεταφορών Ιβάιλο Μόσκοφσκι, Περιφερειακής Ανάπτυξης Νικολάι Νάνκοφ και Εσωτερικών Βαλεντίν Ράντεφ ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, όπως τους είχε ζητήσει ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ. «Προφανώς δεν καταφέραμε να οργανώσουμε τα πράγματα με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτή η τραγωδία», δήλωσε ο Ράντεφ.
Το απόγευμα του Σαββάτου, υπό καταρρακτώδη βροχή, ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε Βούλγαρους τουρίστες έπειτα από επίσκεψη σε μοναστήρι σε μια ορεινή περιοχή βόρεια της Σόφιας βγήκε από τον δρόμο και ανατράπηκε στην κοίτη ενός ποταμού.
Δεκαεπτά επιβάτες σκοτώθηκαν και 21 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, τέσσερις από τους οποίους παραμένουν σε σοβαρή κατάσταση. Ειδικοί διαπίστωσαν πως το οδόστρωμα, κοντά στην πόλη Σβόγκε, ήταν ολισθηρό στη στροφή όπου συνέβη το δυστύχημα. Είχε ανακαινιστεί πρόσφατα με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όμως ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε επισημάνει την κακή ποιότητα της ασφάλτου που χρησιμοποιήθηκε, καθώς είχε μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβεστόλιθο προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Κάτοικοι της περιοχής που διαδηλώνουν εδώ και μια εβδομάδα στον τόπο του δυστυχήματος δηλώνουν πως είχαν ενημερώσει για το πρόβλημα την τροχαία, η οποία δεν αντέδρασε.
«Η τραγωδία ανέδειξε τον ελαττωματικό χαρακτήρα του συστήματος δημόσιων προμηθειών, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα, όπου η ατιμωρησία είναι παντού», εκτίμησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ. «Η διαφθορά σκοτώνει», κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης Κορνέλια Νίμοβα. Εισαγγελείς ερευνούν το δυστύχημα για το οποίο έχουν απαγγελθεί ήδη κατηγορίες σε βάρος του οδηγού του λεωφορείου.
Το δυστύχημα πλήττει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ο οποίος προβάλλει τακτικά τις προσπάθειες της κυβέρνησής του στον τομέα της βελτίωσης των υποβαθμισμένων οδικών υποδομών σε αυτή την πιο φτωχή χώρα της ΕΕ. Στη Βουλγαρία, μια χώρα επτά εκατομμυρίων κατοίκων, το 2017 καταγράφηκαν 96 θάνατοι σε τροχαία ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τη Eurostat. Είναι ο μεγαλύτερος απολογισμός μεταξύ των χωρών της ΕΕ μετά τη Ρουμανία και είναι διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Πηγή: ΑΜΠΕ