Thursday, 16 May, 2024

Βρετανία: Ιερέας κακοποιούσε σeξουαλικά αγόρια ηλικίας, από 5 ετών

Βρετανία: Στη φυλακή πρώην καθολικός ιερέας που κακοποιούσε σεξουαλικά αγόρια ηλικίας από 5 έως 11 ετών
Ειδικότερα, ποινή κάθειρξης 31 μηνών επέβαλε πρόσφατα δικαστήριο του Λονδίνου σε πρώην καθολικό ιερέα, ο οποίος καταδικάστηκε για τη σεξουαλική κακοποίηση τεσσάρων αγοριών ηλικίας από 5 έως 11 ετών τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Ο Τζέιμς Μέρφι, που κατάγεται από το Κορκ της Ιρλανδίας, ομολόγησε την ενοχή του τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τον Irish Examiner, ο 77χρονος πρώην ιερέας είχε καταδικαστεί και παλαιότερα, το 2000, για σεξουαλικές επιθέσεις εις βάρος πέντε αγοριών το διάστημα που ασκούσε το λειτούργημα του κληρικού σε διάφορες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αφού εξέτισε την ποινή των 30 μηνών που του επιβλήθηκε, επέστρεψε στο Κορκ, έχοντας φυσικά καθαιρεθεί από την τοπική Επισκοπή.

Η πιο πρόσφατη έρευνα των Αρχών ξεκίνησε από την καταγγελία που υπέβαλε ένα ακόμη θύμα του διεστραμμένου κληρικού το 2019.

Οι βρετανικές Αρχές ανακάλυψαν ότι είχε κακοποιήσει και άλλα παιδιά την εποχή που λειτουργούσε σε εκκλησία του Σίντενχαμ, στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, και θεωρούνταν από την τοπική κοινωνία ως ένας αξιοσέβαστος κληρικός.

Οι αστυνομικές Αρχές συγκέντρωσαν μαρτυρίες από τα θύματα, καταθέσεις εμπειρογνωμόνων και ταξίδεψαν δύο φορές στο Κορκ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να ανακρίνουν τον Μέρφι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο 77χρονος αποδέχτηκε την ενοχή του για τις τρεις περιπτώσεις κακοποίησης, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με τα αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο αρνήθηκε πως κακοποίησε το τέταρτο θύμα. Η έρευνα των Αρχών συνεχίστηκε, καθώς θεωρήθηκε σημαντικό να ακουστεί η ιστορία του τέταρτου θύματος στο δικαστήριο και να αποδειχθεί η ενοχή του Μέρφι χωρίς κανένα περιθώριο αμφιβολίας.

Στην πρόσφατη δίκη, ένα από τα θύματα είπε στο δικαστήριο ότι είχε αποκαλύψει την κακοποίηση όταν ήταν 10 ετών, αλλά είχε εξαναγκαστεί από τις εκκλησιαστικές Αρχές του Λονδίνου να συναντήσει τον βιαστή του «για να τον συγχωρήσει». Άλλο ένα θύμα περιέγραψε τον Μέρφι ως άκρως επικίνδυνο άνθρωπο που παρουσιαζόταν ως ενάρετος ιερέας.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου