Friday, 26 April, 2024

Γιούνκερ: Ελληνες πείτε «ναι», μην αυτοκτονήσετε

Γιούνκερ: Ελληνες πείτε «ναι», μην αυτοκτονήσετε

Μήνυμα στους Ελληνες πολίτες να πουν «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στην Ελλάδα απέστειλε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες. «Είμαι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ», αλλά «δεν μπορώ να κάνω θαύματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος στις εξελίξεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι ένα «όχι» των πολιτών στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη. Και κάλεσε τον ελληνικό λαό «να μην αυτοκτονήσει επειδή φοβάται τον θάνατο» και να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα «όποιο και αν είναι το ερώτημα». Διότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε επίσης ότι η ελληνική πλευρά εγκατέλειψε απρόσμενα και στη χειρότερη στιγμή τη συζήτηση, η οποία όπως είπε δεν είχε κλείσει. «Δεν έχω νέα πρόταση να κάνω», είπε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η πόρτα είναι ανοιχτή», ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μια νέα Σύνοδος Κορυφής είναι πραγματοποιήσιμη. Κάτι που λίγο αργότερα απέκλεισε η Αγκ. Μέρκελ.

«Δεν πρόκειται για παρτίδα πόκερ, είτε κερδίζουμε όλοι είτε χάνουμε όλοι», δήλωσε ο Γιούνκερ, και κάλεσε τους Ελληνες να ορίσουν τη μοίρα και το πεπρωμένο τους, το δικό τους και των μελλοντικών γενιών. «Είναι η στιγμή της αλήθειας», τόνισε ο Γιούνκερ, και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πει στους πολίτες τι διακυβεύεται. Ο κ. Γιούνκερ «κάρφωσε» την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι ποτέ η Ευρώπη δεν κατέθεσε τελείσγραφα και σχέδια take it or leave it, ενώ ανέφερε ότι ουδέποτε ζήτησε μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς, και είχε πει μάλιστα στον Αλ. Τσίπρα να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους από το φθινόπωρο

Παράλληλα, είπε ότι δεν αξίζει στον μεγάλο ελληνικό λαό η συμπεριφορά της κυβέρνησης.

«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και αυτή η οικογένεια πρέπει να μείνει ενωμένη», υποστήριξε ο πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε: «Καταφέραμε να ενοποιηθούμε 19 κράτη-μέλη σε ένα νόμισμα, θέλω να παραμείνουμε 19 και να πληθύνουμε τα επόμενα χρόνια… Να δουλέψουμε με επιμονή και υπομονή για το κοινόν συμφέρον».

Το να αντιπαραβάλει κάποιος μια Δημοκρατία απέναντι σε άλλες 18 Δημοκρατίες, δεν είναι δίκαιο, ούτε σωστό, δήλωσε ο Γιούνκερ, σημειώνοντας ότι άλλες χώρες έδειξαν υπευθυνότητα και αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα λιτότητας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι αισθάνεται «προδομένος» επειδή δεν αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειές του, επισημαίνοντας ότι έκανε όλα όσα μπορούσε και δεν του αξίζει όλη αυτή η κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα.

«Έχω κάνει όλα όσα μπορούσα και δεν μου αξίζει όλη αυτή η κριτική που δέχομαι. Δεν αξίζει ούτε σε μένα, ούτε στον πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ,» πρόσθεσε ο Γιούνκερ, τονίζοντας ότι νιώθει πολύ κοντά στον ελληνικό λαό και ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ επιλογή για μένα, αλλά δεν μπορώ να την υπερασπιστώ ενάντια σε όλους τους υπόλοιπους.

Τόνισε ακόμα ότι αποκλείστηκαν οι φωνές εκείνων που εργάστηκαν νυχθημερόν για να διατηρήσουν ενωμένη την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα, για εκβιασμούς, ποιος όμως είναι μπλεγμένος σε αυτό, από πού έρχονται οι απειλές;», τόνισε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι οι διαφωνίες πήραν υπερβολικά δραματικές διαστάσεις.

Απάντηση
«Απαραίτητο στοιχείο ως ένδειξη καλής πίστης και αξιοπιστίας σε μία διαπραγμάτευση είναι η ειλικρίνεια», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τις δηλώσεις του Ζ. Κλ. Γιούνκερ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και ζήτησε τη συνδρομή του για ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: imerisia.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου