Tuesday, 18 June, 2024

Ερυθρά Θάλασσα: Οι Χούθι χτύπησαν ελληνόκτητο πλοίο με βαλλιστικό πύραυλο

Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο δέχθηκε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά που πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η U.S. Central Command, η επίθεση έγινε περίπου στη 1 π.μ. (ώρα Σαναά) στις 18 Μαΐου, όταν οι Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) στην Ερυθρά Θάλασσα και έπληξαν το M/T Wind, ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Παναμά, ελληνικής ιδιοκτησίας. Το M/T Wind είχε δέσει πρόσφατα στη Ρωσία και είχε προορισμό την Κίνα. Από την επίθεση προκλήθηκε πλημμύρα που οδήγησε στην απώλεια της πρόωσης και του συστήματος διεύθυνσης. Ένα σκάφος του συνασπισμού ανταποκρίθηκε αμέσως στην κλήση κινδύνου της M/T Wind, αλλά δεν χρειάστηκε βοήθεια.

Το πλήρωμα του M/T Wind κατάφερε να αποκαταστήσει την πρόωση και το σύστημα διεύθυνσης και δεν αναφέρθηκαν θύματα. Το M/T Wind συνέχισε την πορεία του αυτοδύναμο. «Αυτή η συνεχιζόμενη κακή και απερίσκεπτη συμπεριφορά των Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, απειλεί την περιφερειακή σταθερότητα και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ναυτικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν», καταλήγει η ανακοίνωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ στην πλατφόρμα «X». Νωρίτερα σήμερα ο βρετανικός φορέας ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO είχε ανακοινώσει ότι πλοίο κινούμενο στην Ερυθρά Θάλασσα χτυπήθηκε από άγνωστο αντικείμενο και υπέστη ελαφριά ζημιά.

«Το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή και συνεχίζουν το δρομολόγιο προς τον λιμένα που αποτελεί τον επόμενο προορισμό τους», πρόσθεσε σε έκτακτο ενημερωτικό σημείωμά του, διευκρινίζοντας πως το συμβάν αυτό εκτυλίχθηκε στον θαλάσσιο χώρο 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της πόλης Χοντάιντα, λιμανιού της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα. Στα τέλη Απριλίου οι Χούθι είχαν εκτοξεύσει ξανά βαλλιστικούς πυραύλους με αποτέλεσμα να χτυπήσουν και τότε ένα ελληνόκτητο πλοίο. Δεν πάει καιρός άλλωστε, από την κραυγή αγωνίας του αντιναύαρχου Βασίλειου Γρυπάρη, ο οποίος σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, είχε εκφράσει τα έντονα παράπονά του προς τις Βρυξέλλες, καθώς η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», κινδυνεύει να μείνει χωρίς πλοία. Τρεις μήνες μετά την έναρξή της, ο επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, προειδοποίησε ότι μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας «Hessen» μόνο τρία πολεμικά πλοία θα είναι στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες.

Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσε πλέον να εκπληρώσει την αποστολή της προστασίας των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι.

Ο Έλληνας διοικητής έκανε αρχικά ένα θετικό ισοζύγιο 100 ημερών της αποστολής, δήλωσαν αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ. Από την έναρξη της επιχείρησης Ασπίδες στα μέσα Φεβρουαρίου, τα πολεμικά πλοία που αναπτύχθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής φρεγάτας «Hessen», συνόδευσαν 96 εμπορικά πλοία μέσω της Ερυθράς Θάλασσας. Δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από τους Χούθι και ένας πύραυλος εξουδετερώθηκε από την αεράμυνα των πολεμικών πλοίων.

Τέσσερις από αυτές τις καταρρίψεις έγιναν από τη γερμανική φρεγάτα η οποία ωστόσο ολοκλήρωσε την αποστολή της στις 20 Απριλίου και επιστρέφει στη Γερμανία.

Χρειάζονται τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία για την αποστολή
Για τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ο Γρυπάρης σχημάτισε μια λιγότερο αισιόδοξη εικόνα. Μετά την αναχώρηση της φρεγάτας «Hessen» στα τέλη Απριλίου, θα είχε μόνο τρία πολεμικά πλοία στη διάθεσή του για τους επόμενους μήνες.

Με αυτόν τον μικρό στόλο, μπορεί να συνοδεύσει το πολύ τέσσερα εμπορικά πλοία την ημέρα μέσω του στενού Bab al-Mandab στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Για την αποστολή του, ωστόσο, χρειάζεται τουλάχιστον δέκα πολεμικά πλοία, και η αεροπορική υποστήριξη από ένα drone ή ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης είναι επίσης απαραίτητη.

Ο κίνδυνος που θέτουν οι επιθέσεις των Χούθι είναι πιο έντονος από ποτέ. Σύμφωνα με τον διοικητή, στα τέλη Απριλίου, οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να κορεστεί η αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο. Είναι αλήθεια ότι τα πολεμικά πλοία έχουν σύγχρονες αντιαεροπορικές άμυνες που μπορούν να εμπλέξουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Με ένα ολόκληρο σμήνος drones, ωστόσο, ακόμη και τα πιο ισχυρά συστήματα εγκαταλείπουν κάποια στιγμή.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου