Άνδρας φορέας του ιού HIV από τη δεκαετία του 1980 αποτελεί την τέταρτη στα χρονικά περίπτωση, που θεραπεύεται σύμφωνα με τους γιατρούς του.
Όπως αναφέρει το BBC, προχώρησε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, ως μέρος της θεραπείας που έκανε για τη λευχαιμία, και το μόσχευμα προερχόταν από άτομο το οποίο έχει ανοσία στον ιό του.
«Οταν διαγνώστηκα με HIV το 1988, νόμιζα ότι υπέγραφα τη θανατική μου ποινή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζούσα μέχρι τη μέρα που δεν θα έχω πλέον HIV», δήλωσε ο 66χρονος, ο οποίος δεν θέλει να αποκαλυφθεί το όνομά του.
Παράλληλα είπε ότι ήταν «κάτι παραπάνω από ευγνώμων» που ο ιός δεν ανιχνεύεται στον οργανισμό του. Όπως περιγράφει, πολλοί από τους φίλους του πέθαναν από τον ιό HIV πολύ πριν καταστεί εφικτό τα αντιρετροϊκά φάρμακα δώσουν στους ανθρώπους ένα σχεδόν φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής.
Οι γιατροί παρακολουθούσαν στενά τον ασθενή μετά τη μεταμόσχευση και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του HIV έγιναν μην ανιχνεύσιμα στον οργανισμό του. Πλέον, ο ιός δεν ανιχνεύεται εδώ και 17 μήνες.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο HIV βρίσκεται σε ύφεση και δεν χρειάζεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια να λαμβάνει συστηματικά την αντιρετροϊκή αγωγή του», δήλωσε η δρ Ζάνα Ντίκτερ, λοιμωξιολόγος στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο της Καλιφόρνιας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών δεν εκτιμάται πως αποτελούν δυνητικά μια λύση στη θεραπεία του HIV. «Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία με πολλές ενδεχόμενες παρενέργειες. Αυτό την κάνει μη κατάλληλη για τους περισσότερους ανθρώπους που νοσούν με HIV», εξηγεί η δρ Ντίκτερ.
Πηγή: ΒΒC