Friday, 26 April, 2024

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής, κατά τη διάρκεια της πανδημίας

ΗΠΑ: Η πρώτη εκτέλεση θανατικής ποινής κρατουμένου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Το Μιζούρι αποφάσισε την εκτέλεση της θανατικής ποινής του 64χρονου Μπάρτον

Ομοσπονδιακό εφετείο έδωσε τη δυνατότητα να εκτελεστεί σήμερα ένας φυλακισμένος του Μιζούρι παρά την πανδημία. Διέταξε την απόρριψη της αίτησής του, παρά τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για να τον καταδικάσουν. Η απόφαση ελήφθη την Κυριακή από το 8ο Εφετείο των ΗΠΑ έπειτα από 30 ημέρες αναστολής της εκτέλεσης του Γουόλτερ Μπάρτον, που παραχωρήθηκε την Παρασκευή από ομοσπονδιακό δικαστή. 

Η εκτέλεση είναι η πρώτη στις ΗΠΑ από τις 5 Μαρτίου και έχει προγραμματιστεί παρά τις ανησυχίες για τον κορωνοϊό που οδήγησαν άλλες πολιτείες να αναβάλουν αντίστοιχες εκτελέσεις με θανατηφόρο ένεση. Ο 64χρονος Μπάρτον, αναμένεται να πεθάνει με την ίδια μέθοδο για τη δολοφονία του 81χρονου χειριστή ρυμουλκών Γκλάντις Κέχλερ το 1991. Ο Κέχλερ ξυλοκοπήθηκε, υπέστη σεξουαλική επίθεση και μαχαιρώθηκε περισσότερες από 50 φορές στο Ozark, κοντά στο Springfield.

Ο ομοσπονδιακός δικαστής την Παρασκευή είχε αποφασίσει ότι το δικαστήριο χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εξετάσει ζητήματα που έθεσαν οι δικηγόροι του Μπάρτον, συμπεριλαμβανομένων νέων ανησυχιών σχετικά με τα αποδεικτικά στοιχεία από το αίμα, αποδείξεις που χρησιμοποιήθηκαν για την καταδίκη του. Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση για την αναστολή του δικαστή και το 8ο Εφετείο δήλωσε ότι δεν είδε «καμία πιθανότητα επιτυχίας» στους ισχυρισμούς του Μπάρτον, που όπως είπε δεν παρουσίασε νέα στοιχεία. Ο δικηγόρος του Μπάρτον, Φρεντ Ντούχαρτ Τζ., δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τρεις ένορκοι που συμμετείχαν στη δίκη του Μπάρτον το 2006 εκφράζουν τώρα αμφιβολίες, με βάση τα νέα στοιχεία για το αίμα. Ένας ειδικός εμπειρογνώμονας για το αίμα που προσελήφθη από την υπεράσπιση διαπίστωσε ότι ο επιτιθέμενος θα είχε πολύ περισσότερο αίμα στα ρούχα του από ό,τι βρέθηκε στα ρούχα του Μπάρτον. Ο Ντούχαρντ είπε ότι τρεις ένορκοι υπέγραψαν πρόσφατα δηλώσεις λέγοντας ότι τα νέα στοιχεία θα επηρέαζαν τις αποφάσεις τους. Ο επικεφαλής της επιτροπής των ενόρκων υποστήριξε ότι, με βάση τα στοιχεία, ο ίδιος θα ένιωθε «άβολα» να τεθεί υπέρ της θανατικής ποινής, είπε ο Ντούχαρντ.

Το NAACP (Εθνική ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων) και πολίτες στο Μιζούρι υπέρ των εναλλακτικών λύσεων στη θανατική ποινή υπέβαλαν περισσότερες από 5.000 υπογραφές την Τετάρτη στον Ρεπουμπλικανικό κυβερνήτη Μάικ Πάρσον, προτρέποντάς του να δοθεί χάρη στον Μπάρτον. Η υπόθεση του Μπάρτον απασχολεί το δικαστήριο εδώ και χρόνια λόγω κακοδικιών, εφέσεων και δύο ανατροπών. O ίδιος παρέμεινε πιστός στην αθωότητά του καθ ‘όλη τη διάρκεια. Με πληροφορίες από το ABC

Πηγή: www.lifo.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου