Μια οικογένεια από το Βιετνάμ εκφράζει φόβους πως ανάμεσα στα 39 θύματα που βρέθηκαν μέσα στο φορτηγό-ψυγείο στο Έσσεξ
βρίσκεται και η κόρη τους.
Η οικογένεια της Phạm Thị Trà My δημοσίευσε το συγκλονιστικό τελευταίο μήνυμα που έστειλε η 26χρονη κόρη τους.
«Συγγνώμη μαμά. Το ταξίδι μου δεν είναι επιτυχημένο. Μαμά, σε αγαπάω πάρα πολύ. Πεθαίνω γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω. Συγγνώμη».
Το συγκεκριμένο μήνυμα στάλθηκε 4 ώρες πριν ανακαλυφθεί το φορτηγό του θανάτου, ενώ έκτοτε η Pham δεν έχει δώσει σημάδια ζωής. Εκπρόσωπος της πρεσβείας του Βιετνάμ στο Λονδίνο έχει έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια της 26χρονης, η οποία εξέφρασε τους φόβους πως ανάμεσα στα θύματα πρέπει να είναι και η κόρη τους.
Παρότι οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν πως τα 39 πτώματα είναι Κινέζων, δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματά τους. Σύμφωνα με τη μητέρα της κοπέλας, η κόρη της είχε ταξιδέψει στην Κίνα, και από εκεί θα έφευγε για το Ηνωμένο Βασίλειο για αναζήτηση καλύτερης ζωής.
Η κοπέλα έφτασε στη Γαλλία, αλλά δεν κατάφερε να περάσει στη Βρετανία στις αρχές Οκτωβρίου. Η αστυνομία την σταμάτησε και την έστειλε πίσω στη Γαλλία. Οι συγγενείς της λένε ότι έκανε και δεύτερη προσπάθεια λίγο πριν χαθούν για πάντα τα ίχνη της.
Δύο συλλήψεις
Παράλληλα, η αστυνομία της Μεγάλης Βρετανίας προχώρησε σε ακόμη δύο συλλήψεις υπόπτων για τον θάνατο των 39 ανθρώπων μέσα στο φορτηγό-ψυγείο. Οι πληροφορίες του BBC, που επικαλείται την αστυνομία,αναφέρουν πως πρόκειται για έναν 38χρονο άνδρα και μία συνομήλική του γυναίκα από το Τσέσαϊρ
Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 25χρονος ονόματι Μπο Ρόμπινσον, παραμένει υπό κράτηση και ανακρίνεται από τις Βρετανικές Αρχές. Οι έρευνες εξακολουθούν να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη σε Ιρλανδία, Βέλγιο, Κίνα και Βρετανία.
Σοκάρουν οι πληροφορίες για τον θάνατο των επιβατών
Τα στοιχεία που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τον θάνατο των 39 επιβατών του φορτηγού-ψυγείο, προκαλούν αποτροπιασμό.
Σύμφωνα με το βρετανικό Guardian, οι 39 άνθρωποι – οκτώ γυναίκες και 31 άνδρες – ήταν ήδη παγιδευμένοι μέσα στο φορτηγό, όταν αυτό έφτανε στις βελγικές ακτές με προορισμό την Αγγλία. Οι βελγικές Αρχές ανέφεραν ότι τα θύματα ήταν στοιβαγμένα μέσα στο φορτηγό για τουλάχιστον δέκα ώρες, με θερμοκρασίες που έφταναν ως και τους -25 βαθμούς Κελσίου.
Υπόθεση σωματεμπορίας ή παράνομης διακίνησης προσφύγων;
Εν τω μεταξύ, η ιρλανδική εταιρεία μεταφορών, στην οποία ανήκει το φορτηγό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές, επιμένοντας πως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον 25χρονο Ρόμπινσον. Παράλληλα, υπάρχουν αναφορές ότι οι αστυνομικοί επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τρεις υπόπτους, μέλη συμμορίας, που έχει έδρα στη Βόρεια Ιρλανδία, στην πόλη Άρμαγκ.
Η αποκάλυψη ότι τα θύματα ήταν κινεζικής καταγωγής ενίσχυσε τις υποψίες των βρετανικών Αρχών πως η υπόθεση σχετίζεται με κύκλωμα σωματεμπορίας παρά με παράνομη διακίνηση μεταναστών ή προσφύγων. Ειδικοί αναλυτές στη Βρετανία εκτιμούν ότι η πλειονότητα των Κινέζων υπηκόων που μεταφέρονται παράνομα στη χώρα, βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με καταστάσεις χρέους απέναντι σε τέτοιου είδους συμμορίες.
Τη στιγμή, ωστόσο, που οι αστυνομικοί διενεργούν έρευνες για δακτυλικά αποτυπώματα στο βιομηχανικό πάρκο του Γουότεργκλεϊντ, όπου βρέθηκαν το φορτηγό και οι σοροί των 39 ανθρώπων, ο Βέλγος ομοσπονδιακός ανακριτής ανακοίνωσε την έναρξη μιας ενδελεχούς έρευνας, γύρω από τις συνθήκες θανάτου των ατόμων αυτών.
«Έχουμε πολλές ερωτήσεις κι όχι αρκετές απαντήσεις. Δεν γνωρίζουμε καν ποια διαδρομή ακολούθησε το φορτηγό στο Βέλγιο. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για το χρόνο παραμονής του στη βελγική επικράτεια. Δεν ξέρουμε, επίσης, εάν έκανε κάπου στάση ή όχι. Επομένως έχουμε αρκετά ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις», δήλωσε ο ίδιος σε βελγικά ΜΜΕ.
Αναστάτωση και στην Κίνα
Η είδηση ότι οι 39 σοροί που βρέθηκαν στο Έσεξ ανήκαν σε Κινέζους υπηκόους θορύβησε ιδιαίτερα το Πεκίνο.
Ο Κινέζος πρέσβης στη Βρετανία, Λιου Ξιαομίνγκ, έγραψε στο twitter: «Η κινεζική πρεσβεία απέστειλε στο Έσσεξ μια ομάδα με επικεφαλής τον σύμβουλο επί των θεμάτων της πρεσβείας. Η ομάδα συναντήθηκε με την τοπική αστυνομία, η οποία είπε ότι επαληθεύεται η ταυτότητα των 39 νεκρών».
Πού στρέφονται πλέον οι έρευνες
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι υπό ποιες συνθήκες κατόρθωσε το φορτηγό να περάσει τους ελέγχους φορτίων στα αντίστοιχα τελωνεία τόσο στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε όσο και κατά την άφιξή του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως ανέφεραν ειδικοί στον Guardian, όλα τα φορτία στα λιμάνια της Ε.Ε. ελέγχονται εξονυχιστικά ως προς το περιεχόμενό τους και ως εκ τούτου εγείρονται ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες ευθύνες αξιωματούχων και υπευθύνων στα αντίστοιχα λιμάνια και τελωνεία.
cnn.gr