Friday, 26 April, 2024

Μπάιντεν: Ανησυχία για την αύξηση της βίας κατά της ασιατικής κοινότητας

Στις 17 Μαρτίου, στην Ατλάντα των ΗΠΑ έγιναν επιθέσεις σε τρία ινστιτούτα μασάζ, ιδιοκτησίας Ασιατών. Ο στόχος του Ρόμπερτ Άαρον Λονγκ

ο οποίος συνελήφθη ως υπεύθυνος αυτών των επιθέσεων και της δολοφονίας οκτώ ανθρώπων δεν αποκάλυψε ποιο ήταν το κίνητρο του. Πριν βγει στο δρόμο του για να δολοφονήσει ανθρώπους, ‘έσβησε’ τη σελίδα του στο Facebook -για να ‘σβήσει’ τα ψηφιακά του ίχνη.
Σε λίγα λεπτά έγιναν παγκόσμια viral το #StopAsianHate και το #StopAsianHateCrimes. Βλέπετε, δεν ήταν το πρώτο περιστατικό βίας εναντίον Ασιατών και Ασιατών Αμερικανών, από όταν ξέσπασε η πανδημία. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι έρευνες που αναφέρουν πως στις μεγάλες κρίσεις (σε ό,τι αλλάζει άρδην τη ζωή μας) χρειαζόμαστε κάποιον να μισούμε, για να ξεσπάμε -να ‘ξεφορτωνόμαστε’ πάνω τους την αρνητική μας ενέργεια, ώστε να μην αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα και τελικά, τα προβλήματα μας -που έχουν να κάνουν και με την ανασφάλεια μας. “Πολλοί γίνονται μέλη ομάδων μίσους, ώστε να διοχετεύουν το φταίξιμο για όλα τα προβλήματα τους μαζί με άλλους που ακολουθούν την ίδια τακτική και τους κάνουν να νιώθουν πως ‘ανήκουν’”.
Τα νούμερα της ‘επιδημίας του μίσους’ για τους Ασιάτες τρομάζουν
Oι Ασιάτες/Αμερικανοί που ζουν στις ΗΠΑ συνθέτουν το 5.4% του πληθυσμού της χώρας. Συν τους πολυφυλετικούς Ασιάτες/Αμερικανούς, το ποσοστό φτάνει στο 6.5%, με τον κύριο όγκο των μεταναστών να εμφανίζεται από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά. Ήταν παραμελημένοι έως την πανδημία που έγιναν στόχος. Όπως γράφει το National Geographic αυτό συνέβαινε σε κάθε κρίση της ΗΠΑ, απλά από πέρυσι γιγαντώθηκε. Μόνο που εν αντιθέσει με άλλες εποχές, πλέον οι νέοι δεν θέλουν να μείνουν σιωπηλοί.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη λύπη του για την αύξηση της βίας κατά Αμερικανών ασιατικής καταγωγής στις ΗΠΑ μετά την πρόσφατη φονική επίθεση στην Τζόρτζια και κάλεσε όλους τους Αμερικανούς να σταθούν ενωμένοι ενάντια στο μίσος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του χθες στην πολιτεία αυτή. Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκαν για περισσότερο από μια ώρα με ηγέτες και νομοθέτες από την κοινότητα των Αμερικανών ασιατικής καταγωγής της πολιτείας αυτής, η οποία συγκλονίστηκε αυτήν την εβδομάδα από την δολοφονία από έναν νεαρό οκτώ ανθρώπων, εκ των οποίων έξι ήταν γυναίκες ασιατικής καταγωγής, σε τρία ινστιτούτα μασάζ και σπα, έπειτα από έναν χρόνο κατά τον οποίο αυξάνεται η βία κατά μελών της κοινότητας αυτής. “Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα (του δράστη) ένα ξέρουμε: οι Αμερικανοί ασιατικής καταγωγής ανησυχούν και στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε ξυπνούσαν κάθε μέρα με το αίσθημα ότι η ασφάλειά τους και αυτή των αγαπημένων τους προσώπων βρισκόταν σε κίνδυνο”, υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

“Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Και εξαρτάται από όλους μας, όλους μας μαζί, να το κάνουμε αυτό να σταματήσει”, δήλωσε ο Μπάιντεν έπειτα από τη συνάντηση που είχε, καλώντας τους αμερικανούς βουλευτές να υιοθετήσουν νομοσχέδιο COVID-19 για τα εγκλήματα μίσους, το οποίο θα επεκτείνει την αναθεώρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των εγκλημάτων μίσους που επιδεινώθηκαν από την πανδημία.

Η Χάρις, η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ασιατικής καταγωγής, συνέδεσε τη βία με την μακρά ιστορία ρατσισμού στις ΗΠΑ. “Ο ρατσισμός είναι πραγματικός στην Αμερική και πάντα ήταν. Η ξενοφοβία είναι πραγματική στην Αμερική και πάντα ήταν. Ο σεξισμός επίσης”, δήλωσε η Χάρις. “Ο πρόεδρος κι εγώ δεν θα σιωπήσουμε. Δεν θα το ανεχτούμε. Πάντα θα μιλάμε κατά της βίας, των εγκλημάτων μίσους και των διακρίσεων όπου και όποτε διαπράττονται”, σημείωσε.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν 21χρονο για τις δολοφονίες την Τρίτη των οκτώ ανθρώπων σε τρία σπα εντός και κοντά στην Ατλάντα. Οι ανακριτές δήλωσαν ότι ο ύποπτος, κάτοικος περιοχής της πόλης αυτής, ο οποίος είναι λευκός, άφησε να εννοηθεί ότι οδηγήθηκε στη διάπραξη βίας από σεξουαλική απογοήτευση. Ωστόσο πολιτικοί ηγέτες και υπερασπιστές των δικαιωμάτων των πολιτών εικάζουν ότι οι δολοφονίες αυτές είχαν τουλάχιστον εν μέρει ως κίνητρο ένα αίσθημα κατά της κοινότητας ασιατικής καταγωγής.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δηλώνουν ότι η αύξηση των επιθέσεων εναντίον Αμερικανών ασιατικής καταγωγής αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η κοινότητα αυτή μπήκε στο στόχαστρο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν στην Κίνα στα τέλη του 2019. Χθες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι η βία επιδεινώθηκε από τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναφερόταν επανειλημμένως στον νέο κορονοϊό ως “ο ιός της Κίνας”. Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να κυματίζει μεσίστια η σημαία στον Λευκό Οίκο για να τιμηθούν τα θύματα των επιθέσεων αυτών στην περιοχή της Ατλάντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου