Saturday, 27 April, 2024

Ουκρανία: Νεκροί 30.000 μισθοφόροι της Wagner. Το 90% ήταν πρώην κατάδικοι

Δεκάδες χιλιάδες μισθοφόροι της ρωσικής ομάδας Wagner έχουν χάσει τη ζωή τους στον πόλεμο με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η Wagner έχει χάσει πάνω από 30.000 άνδρες της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζουν ότι το 90% των στρατιωτών της Βάγκνερ που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τον Δεκέμβριο ήταν πρώην κατάδικοι, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι.

Καταλάβαμε χωριό κοντά στο Μπαχμούτ λέει ο αρχηγός της Wagner

Νωρίτερα, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν τον ουκρανικό οικισμό Παρασκοβίιφκα, που συνορεύει στα βόρεια με την πόλη Μπαχμούτ, πεδίο της μεγαλύτερης σε διάρκεια μάχης στο Ντονμπάς εδώ και ένα χρόνο. «Παρά το μπλόκο των πυρομαχικών, παρά τις βαριές απώλειες και τις αιματηρές μάχες, οι άνδρες μας κατέλαβαν ολόκληρο τον οικισμό Παρασκοβίιφκα», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τον ισχυρισμό αυτόν του Πριγκόζιν.

Για περισσότερους από έξι μήνες, η Βάγκνερ και ο ρωσικός στρατός προσπαθούν να καταλάβουν την Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, μια πόλη περιορισμένης στρατηγικής σημασίας αλλά που έχει αποκτήσει μεγάλη συμβολική σημασία λόγω της διάρκειας και της σκληρότητας των μαχών.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν τις τελευταίες εβδομάδες να περικυκλώσουν την Μπαχμούτ και κατάφεραν να αποκλείσουν αρκετούς δρόμους προς την πόλη, ζωτικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των ουκρανικών στρατευμάτων εκεί. Η Παρασκοβίιφκα βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης Μπαχμούτ, στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τη βομβαρδισμένη πόλη με το Σιβέρσκ. Η αναφορά του Πριγκόζιν σήμερα σε «μπλόκο πυρομαχικών» φαίνεται να αποτελεί δημόσια κριτική στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο κατηγορεί για υλικοτεχνική αναποτελεσματικότητα, εν μέσω διαφωνιών μεταξύ του αρχηγού της Βάγκνερ και της στρατιωτικής διοίκησης.

Τη Δευτέρα, η ομάδα Βάγκνερ ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την Κράσνα Χόρα, μια μικρή πόλη κοντά στην Παρασκοβίιφκα.

Πενταπλάσιες οι ρωσικές απώλειες ως τα μέσα Φεβρουαρίου

Το BBC κατάφερε να ταυτοποιήσει τα ονόματα 14.709 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία, με βάση ανοιχτές πηγές. Τις τελευταίες 14 ημέρες, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων ήταν πενταπλάσιος από τα συνήθη εβδομαδιαία στοιχεία. Αυτό θα μπορούσε να είναι συνέπεια της επίθεσης που εξαπέλυσε η Ρωσία στο Ντονμπάς.

Οι επιβεβαιωμένες απώλειες άρχισαν να αυξάνονται σημαντικά ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, ρωσικές πηγές ανέφεραν συστηματικά περίπου 250-300 θανάτους κάθε εβδομάδα. Τον Ιανουάριο, οι αριθμοί αυτοί διπλασιάστηκαν.

Αλλά γενικά, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου, η Ρωσική Υπηρεσία του BBC, μαζί με τη Mediazona (που αναγνωρίζεται στη Ρωσία ως “ξένος πράκτορας”) και μια ομάδα εθελοντών, κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 1.679 νεκρών, αριθμός πέντε φορές μεγαλύτερος από τα συνηθισμένο αριθμό νεκρών ανά εβδομάδα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών απωλειών από την εισβολή στην Ουκρανία. Και μιλάμε μόνο για τα στοιχεία που μπορέσαμε να βρούμε και να επαληθεύσουμε από ανοιχτές πηγές, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι σίγουρα ακόμη μεγαλύτερος, γράφει το BBC.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου