Monday, 20 May, 2024

Πολωνία: Ο υπουργός Άμυνας προέτρεψε τους πολίτες να ετοιμάσουν “σακίδιο έκτακτης ανάγκης”

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας Wladyslaw Kosiniak-Kamysz δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα Rzeczpospolita ότι ετοίμασε ένα «σακίδιο έκτακτης ανάγκης» σε περίπτωση απρόβλεπτης κατάστασης ή πολέμου και ενθάρρυνε τους συμπολίτες του να κάνουν το ίδιο, αναφέρει η EFE. Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατασκευή ενός δικτύου δομών προστασίας και καταφυγίων στις πολωνικές περιοχές στα σύνορα με τη Λευκορωσία, καθώς και την ενίσχυση του συνοριακού τείχους που χτίστηκε εκεί πριν από λιγότερο από ένα χρόνο και εκτείνεται σε μήκος 186 χιλιομέτρων. Ο Kosiniak-Kamysz είπε ότι όταν ταξίδεψε στην Ουκρανία ως μέρος μιας κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, πήρε την απόφαση να ετοιμάσει ένα «σακίδιο έκτακτης ανάγκης» με ραδιόφωνο, μπαταρία, φακό, σπίρτα, κουτί πρώτων βοηθειών και τροφή για δύο ημέρες, σύμφωνα με τις συστάσεις του Κυβερνητικού Κέντρου Ασφαλείας.

«Ακόμα το έχω έτοιμο», τόνισε ο υπουργός, «και συμβουλεύω τους Πολωνούς να κάνουν το ίδιο, γιατί είναι καλό σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή απρόοπτων γεγονότων Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά όπως οι γονείς ετοιμάζουν πάντα μια τσάντα με ρούχα για μωρά όταν περιμένουν ένα νεογέννητο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε κατάσταση», επέμεινε.

Ο επικεφαλής της άμυνας, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της πολωνικής κυβέρνησης, αναφέρθηκε επίσης στην «κατάσταση κινδύνου και απειλής» που αντιμετωπίζουν, κατά τη γνώμη του, οι ανατολικές και βόρειες τμήματα της Ευρώπης και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η «ενοποίηση» αυτών των δύο τμημάτων στα συμμαχικά αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ο Kosiniak-Kamysz σχολίασε επίσης την υπόθεση ενός Πολωνού δικαστή που πριν από λίγες ημέρες ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Λευκορωσία και οι συνθήκες του οποίου διερευνώνται. Χαρακτήρισε τον δικαστή «προδότη» γιατί, είπε, «αν κάποιος πάει πρόθυμα σε μια χώρα που δεν είναι ακριβώς η πιο λαμπρή δημοκρατία στον κόσμο, τεθεί στην υπηρεσία Ρώσων και Λευκορώσων και δώσει συνεντεύξεις, αυτό σημαίνει ότι ενεργούν εις βάρος του πολωνικού κράτους».

Πηγή: Agerpres.ro

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου