Saturday, 27 April, 2024

“Πύρρειος” νίκη Ραχόι στην Ισπανία – Προ των πυλών αριστερή συμμαχία;

Πρώτο με διαφορά το κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού, που όμως απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών
“Πύρρειο” νίκη για το κεντροδεξιό κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία, με το Λαϊκό Κόμμα να αποσπά μεν το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά να βρίσκεται μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, και ενώ για την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο απαιτούνται τουλάχιστον 176 έδρες, το Λαϊκό Κόμμα αποσπά 122 έδρες, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις 91 έδρες, τους Podemos στις 69 έδρες και τους Ciudadanos στις 40 έδρες.
Με αυτά τα δεδομένα, πρακτικά φαίνεται δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ισπανία από αυτές τις εκλογές, καθώς μόνο αν το Λαϊκό Κόμμα συνεργαστεί με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ή το Podemos (κάτι που φαίνεται μάλλον απίθανο) θα μπορέσει ο νέος συνασπισμός να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, ούτε μία συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος με τους Ciudadanos φαίνεται πως θα ξεπερνούσε τις 176 έδρες, αλλά ούτε και μία συνεργασία του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τους Podemos. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την τελευταία περίπτωση, εφικτό φαίνεται να είναι (τουλάχιστον αριθμητικά) το σενάριο μίας ευρύτερης συνεργασίας με αριστερό πρόσημο μεταξύ των Σοσιαλιστών, των Podemos, του κομμουνιστικού κόμματος “Ενωμένη Αριστερά” και δύο περιφερειακών σχηματισμών, που όλοι μαζί συγκεντρώνουν σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 180 έδρες.

“Πύρρειος” νίκη Ραχόι στην Ισπανία – Προ των πυλών αριστερή συμμαχία;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου