Friday, 26 April, 2024

Σαμάν: Οι αναζητήσεις συνεχίζονται. Που έθαψαν οι γονείς τη σορό της;

Σοκ προκαλεί στην Ιταλία η υπόθεση της 18χρονης Σαμάν Αμπάς (Saman Abbas), της νεαρής Πακιστανής που εξαφανίστηκε στα τέλη Απριλίου.
Η υπόθεση αποτελεί μυστήριο για τις Ιταλικές αρχές και έχει σοκάρει την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τα στιγμιότυπα των καμερών της γεωργικής εταιρείας όπου εργαζόταν η οικογένειά της, την ημέρα της εξαφάνισης τρεις άντρες-πατέρας, θείος και ξάδελφος της Σαμάν-εμφανίζονται με τσάπες και εργαλεία εκσκαφής. Αυτό ήδη οδήγησε τις αρχές στη θεωρία πως τα εργαλεία πιθανόν να είχαν χρησιμοποιηθεί για να γίνει εκσκαφή τάφου για την απόκρυψη του πτώματος της Σαμάν. Η σορός ακόμη δεν έχει βρεθεί.
Παρόλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες είναι πλέον βέβαιοι πως βρίσκονται ενώπιον μιας υπόθεσης ανθρωποκτονίας, οι λόγοι της οποίας φαίνεται να είναι η άρνηση της Σαμάν να αντιταχθεί μπροστά σε ‘προκαθορισμένο γάμο’ με έναν ξάδερφο στο Πακιστάν αλλά και η αγάπη της για μια πιο Δυτική νοοτροπία. Μάλιστα αυτά τα δύο στοιχεία την έφεραν στην απόφαση να αποχωρήσει από το σπίτι πριν από αρκετούς μήνες και να μείνει σε προστατευμένη κοινότητα, όπου την είχαν προειδοποιήσει πως μια τυχόν επιστροφή στην οικογένειά της θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.
Εξίσου σημαντικό είναι το βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του πατέρα της Σαμάν λίγες μέρες αφού ο ίδιος επέστρεψε στο Πακιστάν. Το βίντεο απεικονίζει μια μουσουλμανική σιιτική τελετή που παραπέμπει σε κηδεία, όπου οι άντρες χτυπούσαν τον εαυτό τους για μετάνοια, αλλά κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρχε σορός νεκρού. Το βίντεο αποσύρθηκε από την σελίδα και υπάρχει έντονη φημολογία για fake news, ενώ παράλληλα οι υποψίες για την πράξη του εγκλήματος παραμένουν ανοιχτές.
Οι έρευνες για την αναζήτηση της κοπέλας συνεχίζονται στην περιοχή γύρω από το σπίτι της στη Novellara της Reggio Emilia, στη Βόρεια Ιταλία. Οι εμπειρογνώμονες ερευνούν με προχωρημένη τεχνολογία, από γεώτρηση ως ανίχνευση με μοριακά σκυλιά των Καραμπινιέροι, ενώ από αύριο φαίνεται πως θα χρησιμοποιηθεί και ένα ηλεκτρομαγνητόμετρο που έχει τη δυνατότητα διερεύνησης έως και 5 μέτρα βάθος..
Μέχρι στιγμής, η Εισαγγελία της Reggio Emilia ερευνά το περιστατικό ως προμελετημένη ανθρωποκτονία και υπάρχουν 5 ύποπτοι, ανάμεσα τους οι γονείς της Σαμάν και ο θείος, ο οποίος και θεωρείται ο αυτουργός του εγκλήματος. Να τονίσουμε πως οι γονείς της Σαμάν επέστρεψαν στο Πακιστάν στις αρχές Μαΐου, ενώ θείος και ξαδέρφια μετακινήθηκαν προς Γαλλία. Ο ένας ξάδερφος συνελήφθη στο Nimes της Γαλλίας πριν από λίγες μέρες και αναμένεται να εκδοθεί στις Ιταλικές αρχές προσεχώς για ανάκριση.
Παράλληλα, η αναζήτηση του θείου και του άλλου ξαδέλφου συνεχίζεται, με σημαντική συνεισφορά των ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων. Η θεωρία περί ανθρωποκτονίας έγινε πιο συγκεκριμένη ύστερα από τις μαρτυρίες του μικρού αδελφού της Σαμάν – ο οποίος έμεινε στην Ιταλία – και της σχέσης της κοπέλας. Και οι δύο έδωσαν στις αρχές σημαντικά στοιχεία που επιβαρύνουν την θέση της οικογένειας της 18χρονης.
Ανατριχιαστική η λεπτομέρεια που αναφέρεται πως η μητέρα της Σαμάν φαίνεται να είπε, λίγο πριν την εξαφάνιση της Σαμάν, πως ο θάνατος της νεαρής κοπέλας θα ήταν η μόνη λύση. Λέξεις που η ίδια η Σαμάν φαίνεται να άκουσε από την μητέρα της και που μετέφερε στην σχέση της.
Πρέπει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως και στο Πακιστάν έχει γίνει σάλος με το εν λόγω περιστατικό. Η δημοφιλέστερη αγγλόφωνη εφημερίδα του Πακιστάν, η Dawn, καλύπτει το θέμα ήδη από τα τέλη Μαΐου και μάλιστα- όπως τονίζει και η Ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera-δίχως λογοκρισία.
Τα σχόλια των Πακιστανών αναγνωστών γύρω από το θέμα είναι πολύ σκληρά και στην πλειοψηφία τους καταδικάζουν την οικογένεια της Σαμάν, λέγοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Συγκεκριμένα, οι αναγνώστες τάσσονται κατά του ‘προκαθορισμένου γάμου’ και της απαρχαιωμένης νοοτροπίας που θέλει την τιμή υπεράνω της ανθρώπινης ζωής, και που παραπέμπει στη ‘εποχή του λίθου’.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν έρευνες στα θερμοκήπια που δεν έχουν ακόμη εξερευνηθεί και τα οποία, βάσει στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να κρύψουν το σώμα της νεαρής γυναίκας. Πρώτα θα υπάρξει γεώτρηση και κοπή χόρτων, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αστυνομικών σκύλων.
Το ηλεκτρομαγνητόμετρο θα χρησιμοποιηθεί και πάλι, ένα όργανο που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των εδαφών σε ακόμη μεγαλύτερο βάθος.

skytg

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου