Saturday, 27 April, 2024

Σανγκάη: Πέφτουν τα κρούσματα, παραμένει το lockdown. Μαθητές σαν… αστροναύτες!

Τελευταία, βγαίνουν στη δημοσιότητα όλο και περισσότερες πρακτικές που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της χώρας για να περιορίσει την έξαρση του κορωνοϊού στη Σανγκάη

αλλά οι εικόνες δεν παύουν να προκαλούν έκπληξη και -πολλές φορές- σοκ.

Τώρα, στα social media και σε ΜΜΕ κυκλοφορεί ένα βίντεο, το οποίο φέρεται να δείχνει μικρά παιδιά να φορούν πλήρες σετ προστασίας, σαν αστροναύτες! και να πηγαίνουν στο σχολείο ενώ φαίνονται μόνο τα μάτια τους ανάμεσα από τις κουκούλες και τις μάσκες που φορούν. Οι εικόνες, όπως και πολλά άλλα πλάνα που έχουν καταγραφεί από τη Σανγκάη κατά τη διάρκεια του σκληρού lockdown, θυμίζουν υλικό από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Επίσης, η Σανγκάη όσο καιρό ανακοινώνει νεκρούς από Covid-19, οι αριθμοί αμφισβητούνται από ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ και αξιωματούχους Υγείας.

«Μηδενικά κρούσματα – Σε ισχύ το lockdown

Ειρωνικά σχόλια στο διαδίκτυο προκάλεσε η ανακοίνωση των αρχών στη Σαγκάη ότι κατάφεραν να έχουν «μηδενικά κρούσματα» και ότι νίκησαν την πανδημία, την ώρα που ένας μεγάλος αριθμός των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης, παραμένει σε αυστηρό lockdown. Τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κάτοικοι ακόμη και στον ανεφοδιασμό τους με τρόφιμα προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν συγκρούσεις με τις αρχές.

«Έχουμε καταφέρει να φτάσουμε στο επίπεδο μηδενικής covid στην κοινότητα στο σύνολο των 16 περιοχών της Σαγκάης», δήλωσε χθες ο Ζάο Νταντάν, υποδιευθυντής των υπηρεσιών υγείας της πόλης.

Τα περίπου 1.000 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν όλα σε κέντρα καραντίνας και όχι στον γενικό πληθυσμό. Οι αρχές είχαν ανακοινώσει ήδη από την Κυριακή το «σταδιακό» άνοιγμα των καταστημάτων από αυτή την εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με τη δημαρχία, μόνο 3,8 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν σε καθεστώς αυστηρού lockdown και τους απαγορεύεται να βγουν από τα διαμερίσματά τους ή το κτήριο κατοικιών όπου διαμένουν.

«Χορήγηση ειδικής άδειας για έξοδο των κατοίκων»

Οι χρήστες του διαδικτύου όμως εκτιμούν ότι ο αριθμός των κατοίκων που παραμένει σε αυστηρό lockdown είναι πολύ μεγαλύτερος στην πραγματικότητα. «Οι αρχές μιλάνε για μια άλλη Σαγκάη»; διερωτάται ένας χρήστης του Weibo.

Η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να χαλαρώσει την πολιτική της έναντι στην covid παρά το οικονομικό κόστος που έχει υποστεί, αν και όλα συγκλίνουν πως (όπως σε όλες τις χώρες, πρόκειται για πείραμα) όλα γίνονται για να δουν την ανοχή του κόσμου και για την κλιματική αλλαγή… εφόσον δεν υπάρχουν άλλες λύσεις διάσωσης του περιβάλλοντος, τα παγκόσμια lockdown και οι περιορισμοί, εφαρμόζονται για αυτούς τους σκοπούς… 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου