Monday, 20 May, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – Εκρήξεις σε αρκετές πόλεις

Το χειρότερο δυνατό σενάριο επιβεβαιώθηκε για την Ουκρανία με τη χώρα να βρίσκεται επισήμως από το πρωί της Πέμπτης σε κατάσταση πολέμου.

Είχε προηγηθεί, στις 5 το πρωί ώρα Ελλάδας, διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» για την «αποστρατιωτικοποίηση και απο-ναζικοποίηση» της Ουκρανίας, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς να καταθέσουν τα όπλα.
Σειρήνες πολέμου ακούγονται από το πρωί, μαζί με αλλεπάλληλες εκρήξεις τόσο στο Ντονέτσκ, όσο και στο ίδιο το Κίεβο, αλλά και τη Μαριούπουλη, στα ανατολικά και την Οδησσό στα νότια.
Η κλιμάκωση της κατάσταση προκάλεσε την αυστηρή καταδίκη της δύσης, η οποία εκφράζει την αποφασιστικότητά της για άμεση αντίδραση. Χαρακτηριστική απάντηση του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» που ξημέρωσε στην Ευρώπη.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις και διαβεβαιώνουν πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.
Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 10:30 υπό τον Μητσοτάκη
Στις 10:30 θα συνεδριάσει εκτάκτως, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Βομβαρδισμοί σε όλη τη χώρα: Ένας νεκρός στο Μπρόβαρι
Για βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα μιλάει ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.
Μέχρι στιγμής ένας άνθρωπος έχει σκοτωθεί και ένας ακόμη τραυματιστεί στο Μπρόβαρι στην επαρχία του Κιέβου.
Παράλληλα ανταποκριτής του Reuters δήλωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις ακόμη εκρήξεις στην Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανικό ΥΠΕΞ: Αυτή είναι μία πράξη πολέμου
Ως «πολεμική πράξη» περιέγραψε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας την στρατιωτική δράση της Ρωσίας σε ανάρτησή της στο Facebook.

«Αυτή είναι μια πράξη πολέμου, μια επίθεση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, μια τεράστια παραβίαση του καταστατικού των Ηνωμένων Εθνών και των θεμελιωδών κανόνων και αρχών του διεθνούς δικαίου», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Όλεγκ Νικολένκο.

Κάλεσμα για βοήθεια: Ο Νικολένκο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, ζητώντας νέες κυρώσεις στη Ρωσία και στρατιωτικό εξοπλισμό για τη στήριξη των ουκρανικών αμυντικών δυνάμεων.
Νέες κυρώσεις ετοιμάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες
Ένα πακέτο νεών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε έκτακτη συνεδρίασή τους που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

«Η πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων το οποίο θα οριστικοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα υιοθετήσει άμεσα το Συμβούλιο», σημείωνε η ανακοίνωση.

Αυτά «τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα (…) θα προβλέπουν μαζικές και σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία για τις ενέργειές της», πρόσθετε.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκλεισε ο εναέριος χώρος για την πολιτική αεροπορία

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως κλείνει όλο τον εναέριο χώρο της για την πολιτική αεροπορία μετά την ανακοίνωση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για διάταξη στρατιωτικής επιχείρησης.
Πολίτες του Κιέβου εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα

Αμέσως μετά το διάγγελμα Πούτιν και την ανακοίνωση της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο ενώ φωτογραφίες δείχνουν ορδές αυτοκινήτων στις κομβικές οδικές αρτηρίες καθώς οι πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη.

Αναρτήσεις με βίντεο και φωτογραφίες στα social media αποκαλύπτουν το αίσθημα του πανικού των κατοίκων, με κάποιους από αυτούς να μεταδίδουν ότι σπεύδουν σε καταφύγια και υπόγεια.

O δημοσιογράφος του Guardian Luke Harding στο Κίεβο μετέδωσε μέσω Twitter ότι κυκλοφορούν ελάχιστοι άνθρωποι στους δρόμους ενώ ο κόσμος συνωστίζεται σε ΑΤΜ. Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, που νωρίτερα καταδίκασε με ανακοίνωσή του την «απρόκλητη» επίθεση της Μόσχας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 12:30 (ώρα Βρυξελλών• 13:30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της συμμαχίας.
Κατάληψη πέντε ρωσικών αεροσκαφών ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός
Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου. «Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Κλειστό το χρηματιστήριο της Μόσχας
Τις συναλλαγές σε όλες τις αγορές του μέχρι νεωτέρας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το Χρηματιστήριο της Μόσχας.
Σειρήνες συναγερμού και στη Λβιβ
Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να «διατηρήσουν την ηρεμία τους» και να αναμένουν οδηγίες.
Δήμαρχος Χάρκοβο προς πολίτες: Μείνετε στα σπίτια σας
Να μείνουν στα σπίτια τους προέτρεψε τους πολίτες ο δήμαρχος του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, καθώς εκρήξεις και ήχοι πυροβολικού αναφέρονται σε όλη τη χώρα.

«Παρακαλώ μην εγκαταλείπετε τα σπίτια σας σήμερα. Λόγω της περίπλοκης κατάστασης, τα σχολεία, τα νηπιαγωγεία και άλλα ιδρύματα δεν λειτουργούν σήμερα-μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Τερέχοφ σε ανάρτηση στο Facebook το πρωί της Πέμπτης.

«Ταυτόχρονα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κανονικά. Θα σας κρατάω ενήμερους για το τι συμβαίνει και τις ενέργειες των αρχών της πόλης όλη την ημέρα»
Η Ρωσία αναστέλλει όλες τις πτήσεις κοντά στα σύνορα
Σε αναστολή όλων των πτήσεων εσωτερικού προς και από διάφορα αεροδρόμια κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία προχωρά η Ρωσία ως το πρωί της 2ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Rosaviatsiya, η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της χώρας.

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται για λόγους ασφαλείας οι πτήσεις στα αεροδρόμια των πόλεων Ροστόφ-ον-Ντον, Κράσνονταρ, Ανάπα, Γκελέντζικ, Μπέλγκοροντ, το Βορονέζ και τη Σταυρούπολη.
Ουκρανικός στρατός: Η αεροπορία μας αποκρούει τις επιθέσεις
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.
Μπόρις Τζόνσον: Θα απαντήσουμε αποφασιστικά
Κατηγορηματικά καταδικάζει μέσα από μήνυμα στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο Μπόρις Τζόνσον δηλώνει «σοκαρισμένος από τα φρικιαστικά γεγονότα στην Ουκρανία» και προσθέτει ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διάλεξε έναν δρόμο αιματοχυσίας και καταστροφής εξαπολύοντας αυτή την απρόκλητη επίθεση».

Προσθέτει ότι έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να συζητήσει πώς θα απαντήσει και υπόσχεται αποφασιστική δράση από το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους.
Ουκρανικός στρατός: Fake news τα περί απόβασης ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Στρατεύματα και στρατιωτικά οχήματα στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία

Την είσοδο στρατιωτικών οχημάτων και φορτηγών από τα σύνορα της Λευκορωσίας, μεταδίδει το CNNi, επικαλούμενο live streaming video. Αυτό σημαίνει ότι η ρωσική επίθεση εξελίσσεται και από το βόρειο τμήμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει σημαντικό αριθμό στρατευμάτων, οχημάτων και τανκς στη Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δύο χώρες πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε όλες τις χώρες και κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας-Ουκρανίας.

Ηχούν σειρήνες στο Κίεβο
Οι σειρήνες του πολέμου ηχούν από το πρωί στο Κίεβο, εν μέσω αεροπορικών επιδρομών και επιθέσεων με ρουκέτες σε ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.
Πυροβολισμοί ακούστηκαν επίσης κοντά στο κεντρικό αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Μια φωτογραφία που δόθηκε από το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου φαίνεται να δείχνει μια έκρηξη στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο, νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου