Saturday, 27 April, 2024

Ταγίπ Ερντογάν: Έτοιμος να απευθυνθεί στον λαό μετά τη νίκη του

Στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν για μία πρώτη δήλωση μετά τη διαφαινόμενη νίκη του στις εκλογές.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου και θα απευθυνθεί στον Τουρκικό λαό στην πρώτη μετεκλογική του ομιλία. Με βάση τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με καταμετρημένο το 97,41% ο Τούρκος πρόεδρος λαμβάνει 52,18% έναντι 47,82% του Κιλιτσντάρογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και σε αυτό τον γύρο η συμμετοχή των ψηφοφόρων ήταν μαζική και έφτασε το 84,93%.

Στις 9.30 το βράδυ αναμένεται να κάνει δήλωση ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο το τι πρόκειται να πει για τη στάση του στο εξής και αν πρόκειται να παραιτηθεί

Στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει ο Ταγίπ Ερντογάν για μία πρώτη δήλωση μετά τη διαφαινόμενη νίκη του στις εκλογές. Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Άγκυρα από όπου και θα απευθυνθεί στον Τουρκικό λαό στην πρώτη μετεκλογική του ομιλία.

Τι ψήφισαν οι υποστηρικτές του Σινάν Ογάν

Κανέναν από τους δύο υποψηφίους για την προεδρία δεν στήριξαν οι υποστηρικτές του τρίτου του πρώτου γύρου των εκλογών Σινάν Ογάν και του κόμματος Νίκη του Ουμίτ Οζντάγ που ανήκε στον συνασπισμό που στήριξε τον Ογάν. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ογάν εξέφρασε τη στήριξή του στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο Οζντάγ είχε στηρίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Όπως μεταδίδει το CNNTurk, με καταμετρημένο το 92,96%, ο Ερντογάν προηγείται σε ποσοστό 52,5% έναντι 47,5% του Κιλιτσντάρογλου.

Εκπρόσωπος του Ερντογάν Ομέρ Τσελίκ: «Σεβαστείτε το αποτέλεσμα»

Σε δηλώσεις προχώρησε ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ: «Σεβαστείτε το αποτέλεσμα του λαού.Σήμερα είναι η μέρα που θα θυμόμαστε για πάντα», είπε μεταξύ άλλων. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βιώνει έναν δεύτερο γύρο εκλογών και τον έφερε με επιτυχία. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τώρα δείχνουν ότι το υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στον Πρόεδρό μας συνεχίζεται έντονα».

Πανηγυρισμοί από τους οπαδούς του Ερντογάν

Στους δρόμους έχουν αρχίσει να βγαίνουν ήδη προκειμένου να πανηγυρίσουν οι οπαδοί του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την νίκη του.

Τι ψήφισαν οι Τούρκοι του εξωτερικού

Με τα ως τώρα δεδομένα έχουμε επικράτηση του Ερντογάν σε χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Γαλλία και της Μέσης Ανατολής όπως η Αίγυπτος και η Λιβύη. Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και την Κίνα και την Αυστραλία. Από την Ελλάδα δεν είχαν γίνει γνωστά αποτελέσματα.

Εκπρόσωπος Κιλιτσντάρογλου: «Περιμένετε τα οριστικά αποτελέσματα»

Ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Φαίκ Οζτράκ, φαίνεται ότι προειδοποίησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην πραγματοποιήσει ομιλίες προς τους υποστηρικτές του μέχρι να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών.

«Κανείς δεν πρέπει να θολώσει τα νερά με ομιλίες στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Οζτράκ. «Στέλνουμε μια σαφή προειδοποίηση: Κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να το μετατρέψει σε “τετελεσμένο γεγονός” μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα». «Το λέω με έμφαση: θα προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μέχρι το τέλος και θα κερδίσουμε».

Όπως μεταδίδει το CNNTurk, με καταμετρημένο το 75,62%, ο Ερντογάν προηγείται σε ποσοστό 54,03% έναντι 45,97% του Κιλιτσντάρογλου.

Μαζική η συμμετοχή και στο δεύτερο γύρο

Σε πολύ υψηλά επίπεδα ήταν η συμμετοχή των εκλογέων, που έφτασε το 84,93% έναντι 88,84% στον πρώτο γύρο.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου