Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν
από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Time.
Χρησιμοποιώντας έναν διαφορετικό τόνο από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που καλούν για στρατιωτική απάντηση, ο Τραμπ δήλωσε στο Time πως οι επιπτώσεις των πρόσφατων επιθέσεων σε ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν είναι μέχρι τώρα «πολύ μικρές».
«Άλλες χώρες παρέχουν σε μεγάλο βαθμό πετρέλαιο σε αυτή την περιοχή», είπε. «Για εμάς, πρόκειται για πολύ μικρές ποσότητες. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ενέργειας στη διάρκεια των δυόμισι ετών που έχουν περάσει», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Απαντώντας σε ερώτηση αν εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ιράν προκειμένου να το εμποδίσει από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα ή για να διασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή πετρελαίου μέσω του κόλπου, ο πρόεδρος είπε: «Οπωσδήποτε θα το έκανα για το θέμα των πυρηνικών όπλων, και θα άφηνα για το άλλο ένα ερωτηματικό», είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιρρίψει στο Ιράν την ευθύνη για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, επικαλούμενες ως αποδείξεις μια σειρά εικόνων που δείχνουν ένα σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν να απομακρύνει νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του ιαπωνικού δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση στις 13 Ιουνίου.
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν άλλους περίπου 1.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή για αμυντικούς σκοπούς, επικαλούμενος ανησυχίες για την απειλή από το Ιράν.
Οι εντάσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στην Τεχεράνη έχουν αυξηθεί αφότου η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε πέρυσι να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και να επαναφέρει της κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ο Τραμπ είπε επίσης πως συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια, αλλά είπε πως η Τεχεράνη είναι λιγότερο εχθρική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες αφότου ο ίδιος έγινε πρόεδρος.
«Αν κοιτάξετε τη ρητορική τώρα σε σύγκριση με τις ημέρες που υπέγραφαν αυτή τη συμφωνία [την πυρηνική συμφωνία του Ιράν το 2015], όπου ήταν πάντα ‘θάνατος στην Αμερική, θάνατος στην Αμερική, θα καταστρέψουμε την Αμερική, θα σκοτώσουμε την Αμερική’, δεν το ακούω αυτό τόσο πολύ πια», είπε ο Τραμπ στο Time. «Και δεν περιμένω (να το ακούσω)», συμπλήρωσε.
Πομπέο: Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν
Η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει την εκστρατεία πίεσης εναντίον της Τεχεράνης και θα συνεχίσει να αποτρέπει επιθετικές ενέργειες στην περιοχή, αλλά δεν επιθυμεί η διαμάχη με την Ισλαμική Δημοκρατία να κλιμακωθεί, δήλωσε πάντως αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν «την ισχύ να απαντήσουν» σε μια πιθανή επίθεση του Ιράν εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων στον Κόλπο.
«Στέλνουμε πολλαπλά μηνύματα, ακόμη και αυτή τη στιγμή, επικοινωνώντας στο Ιράν ότι είμαστε εκεί για να αποτρέψουμε επιθετικές ενέργειες», είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας από την αεροπορική βάση ΜακΝτιλ στην Φλόριντα.
Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Time που δημοσιεύτηκε νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη προκειμένου να εμποδίσει το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, αλλά άφησε ανοικτό το κατά πόσο αυτή θα περιλαμβάνει την προστασία του πετρελαϊκού εφοδιασμού,
Οι επιπτώσεις των πρόσφατων επιθέσεων σε ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο στον Κόλπο του Ομάν είναι μέχρι τώρα «πολύ μικρές», υποστήριξε ο Τραμπ, διατηρώντας ηπιότερο τόνο από στελέχη της κυβέρνησής του και του κόμματός του.
«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλει πόλεμο και θα συνεχίσει να επικοινωνεί αυτό το μήνυμα, κάνοντας παράλληλα τα απαραίτητα πράγματα για την προστασία των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή», επισήμανε ωστόσο ο Πομπέο. «Τώρα χρειαζόμαστε να διασφαλίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε αυτό ώστε στο τέλος για να έχουμε την ευκαιρία να πείσουμε τον Ιράν ότι δεν είναι προς το καλύτερο συμφέρον του να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε.
Μια μέρα μετά την ανακοίνωση για αποστολή επιπλέον δύναμης 1.000 Αμερικανών στρατιωτών στην περιοχή για την αντιμετώπιση της «εχθρικής συμπεριφοράς» της Τεχεράνης, ο Πομπέο τόνισε ότι αυτή η ανάπτυξη πρέπει να «πείσει την ισλαμική κυβέρνηση του Ιράν ότι είμαστε αποφασισμένοι για να την αποτρέψουμε από το να διαπράξει νέες επιθετικές ενέργειες στην περιοχή».
Χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα εγγυηθούν τη διέλευση από τα στρατηγικής σημασίας Στενά του Χορμούζ, κατηγορώντας το Ιράν ότι ευθύνεται για την καταστροφή ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Παράλληλα, ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης και μια άλλη πηγή, τόνισαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Ιράν Μπράιαν Χουκ θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι για να έχει συνομιλίες με ανώτερους Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους με θέμα το Ιράν.
cnn.gr