Tuesday, 24 December, 2024

Χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο η ΕΕ

Σε μία κίνηση που ουσιαστικά πλέον παύει να ενέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, η Ρωσία «τιμωρεί» την Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρώντας κλειστή τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1

τη στιγμή που οι «27» κινούνται προς την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο εν όψει ενός «βαρύ» χειμώνα ενεργειακής κρίσης και ακρίβειας.

Κλιμακώνοντας τον πόλεμο νεύρων, η ρωσική Gazprom «δείχνει» σε επ’ αόριστον διακοπή της τροφοδοσίας επικαλούμενη νέο πρόβλημα με τον Nord Stream 1 μόλις λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη επαναλειτουργία του, τα ξημερώματα του Σαββάτου, έπειτα από τριήμερες εργασίες συντήρησης -που είχαν ανακοινωθεί εξίσου «αιφνιδιαστικά».

Σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού δεν περιέχει κανένα χρονοδιάγραμμα ως προς την επαναλειτουργία του αγωγού.

Ως αιτία για τη διακοπή της τροφοδοσίας προβάλλεται η διαρροή λαδιού μηχανής στην κύρια τουρμπίνα αερίου στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια, κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Η Gazprom αναφέρει ότι ο αγωγός δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια έως ότου αποκατασταθεί η διαρροή.

Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Κομισιόν, ο εκπρόσωπος Ερίκ Μαμέρ έκανε λόγο για «επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας» της Μόσχας και «δόλια προσχήματα» για να παραμείνει κλειστός ο αγωγός.

«Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή» σημειώνει ο Ερίκ Μαμέρ, προσθέτοντας ότι «είναι επίσης απόδειξη του κυνισμού της Ρωσίας, καθώς προτιμά να καίει το αέριο αντί να τηρεί τις συμβάσεις».

Ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργούσε ήδη στο 20% της δυναμικότητάς του, με το Κρεμλίνο να συντηρεί την αβεβαιότητα για ολική διακοπή της τροφοδοσίας, και σταθερά να κατηγορεί τη Δύση ότι είναι η μόνη υπαίτια για τη μείωση της τροφοδοσίας εξαιτίας της επιβολής κυρώσεων -αποκρούοντας τα συντονισμένα «πυρά» των «27» για «ενεργειακό εκβιασμό».

Άμεση ήταν η ανακοίνωση της

Από γερμανικής πλευράς, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή του δικτύου φυσικού αερίου διαβεβαίωσε, κατόπιν της ανακοίνωσης της Gazprom, ότι η χώρα είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για τη διακοπή του εφοδιασμού από τη Ρωσία, όμως προέτρεψε τους πολίτες και τις εταιρείες να περιορίσουν την κατανάλωση.

«Είναι καλό που η Γερμανία είναι καλύτερα προετοιμασμένη, όμως τώρα εξαρτάται από τον καθένα και όλους μας», ήταν η σαφής δήλωση του προέδρου της ρυθμιστικής αρχής (Bundesnetzagentur) Κλάους Μούλερ.

«Αυτό αποτελεί μέρος του ψυχολογικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον μας», σημείωνε την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου, Μίχαελ Ροτ. Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%. Το Βερολίνο εκτιμά ότι ο στόχος που έχει τεθεί, να γεμίσουν κατά 95% μέχρι την 1η Νοεμβρίου, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί, εκτός και αν εταιρείες και νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση. Σε κοινοτικό επίπεδο, η ΕΕ έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο, να πληρωθούν οι δεξαμενές κατά 80% μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

«Έρχεται» ευρωπαϊκό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ξεκάθαρα την Παρασκευή ότι έχει έρθει η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να εξετάσει την επιβολή πλαφόν στις τιμές στις αγορές ρωσικού φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, η οποία και επίκειται να παρουσιάσει στις 14 Σεπτεμβρίου το συνολικό σχέδιο δράσης της Κομισιόν προς αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και η συνεπακόλουθη «έκρηξη» των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος καθιστούν πλέον επιτακτική την ανάγκη για λήψη μέτρων από πλευράς της ΕΕ και αλλαγές στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Όλα τα σχετικά βήματα θα τεθούν επί τάπητος κατά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Συμφωνία στην G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια στιγμή, σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο κατέληξαν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών της Δύσης, με το βλέμμα στον παγκόσμιο πληθωρισμό και επιδιώκοντας να στερήσουν από τη Ρωσία έσοδα προς χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο από πλευράς του απειλεί με διακοπή των εξαγωγών προς όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 σχεδιάζουν να εφαρμόσουν «επειγόντως» ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου, και ενθαρρύνουν έναν «ευρύ συνασπισμό» χωρών να μετέχει σε αυτό, όπως επιβεβαιώνουν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν κατόπιν της συνεδρίασής τους σήμερα, Παρασκευή.

«Το ανώτατο όριο της τιμής θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα βασίζεται σε μια σειρά τεχνικών δεδομένων και θα αποφασιστεί από το σύνολο του συνασπισμού πριν από την εφαρμογή του», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τους υπουργούς Οικονομικών της G7 να διαβεβαιώνουν ότι μελλοντικές τιμές «θα ανακοινωθούν δημόσια με σαφή και διαφανή τρόπο». «Στόχος μας είναι να ευθυγραμμίσουμε την εφαρμογή με το χρονοδιάγραμμα των σχετικών μέτρων εντός του έκτου πακέτου των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισημαίνουν τα μέλη της G7 -ήτοι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιo θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενώ παράλληλα θα πλήξει την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πλαφόν συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τζάνετ Γέλεν. Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Σουνίτσι Σουζούκι, χαιρέτισε τη συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της G& για τον καθορισμό ανώτατου ορίου τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της απόφασης αυτής. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους ότι το πλαφόν θα συντείνει στην άμβλυνση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απείλησε ότι η Ρωσία δεν θα εξάγει πετρέλαιο σε όσες χώρες επιβάλλουν πλαφόν στο πετρέλαιό της, τονίζοντας ότι η σχετική κίνηση θα οδηγήσει σε σημαντική αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. «Εταιρείες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών δεν θα βρίσκονται μεταξύ των παραληπτών ρωσικού πετρελαίου», σημείωσε ο Πεσκόφ, υιοθετώντας τα σχόλια που έκανε χθες, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νωρίτερα φέτος μερική απαγόρευση στις αγορές ρωσικού πετρελαίου, κάτι το οποίο θα σταματήσει σύμφωνα με τις Βρυξέλλες το 90% των ρωσικών εξαγωγών στο ευρωπαϊκό μπλοκ όταν τεθεί πλήρως σε ισχύ.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου