Friday, 26 April, 2024

Πέντε μέτρα για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης

Πέντε μέτρα για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης
Πέντε μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην χώρα ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στο πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων της κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, θα καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα, η διατροφή περίπου 300.000 απόρων οικογενειών, θα διατεθούν περίπου 30.000 διαμερίσματα για την στέγαση τους και θα χορηγηθεί ειδική κάρτα μετακίνησης για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε μακροχρόνια ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Παράλληλα, θα υπάρξει δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε ανασφάλιστους ανέργους όπως επισήμανε η κα Φωτίου, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκρότηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με διαδικασίες ουσιαστικής διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών επωφελούμενων και μη.

Ακόμη η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισήμανε ότι θα αξιοποιηθούν όλοι οι παρεχόμενοι κοινοτικοί πόροι όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (FEAD) για την Εθνική Στρατηγική για την κοινωνική ένταξη. Θα αναθεωρηθεί το ΣΕΣ 20/20, σε επίπεδο σχεδιασμού και εξειδίκευσης.

Για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης αναμένεται να επανασυσταθεί και θα διευρύνει τον ρόλο του ΟΕΚ σε Οργανισμό Κοινωνικής Κατοικίας.

Η κα Φωτίου επισήμανε ότι θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας (ηλικίας 0 -17), που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα χρόνια εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών αγγίζοντας το ντροπιαστικό ποσοστό 36%, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να ακούμε κάθε τόσο ότι κάποιο παιδί λιποθύμησε στο σχολείο από ασιτία. Γι’ αυτό καλούμε τα σχολεία να συμβάλλουν στην καταγραφή και τον εντοπισμό αυτών των περιπτώσεων. Σύλλογοι διδασκόντων και σύλλογοι γονέων να συμπράξουν γα να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χείρα βοηθείας στα ΑμεΑ
Για τα άτομα με αναπηρία το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε:

1) Έκδοση κάρτας αναπηρίας εν είδη ταυτότητας, η οποία θα χρησιμοποιείται για την νόμιμη απαίτηση των δικαιωμάτων του.
2) Καταβολή των κοινωνικών επιδομάτων των ΑμεΑ σε σταθερή μηνιαία καθορισμένη ημερομηνία.
3) Εργασιακή ασφάλεια και σταθερότητα για όλους τους εργαζόμενους στις προνοιακές δομές και στην ειδική εκπαίδευση.
4) Περιοδική αξιολόγηση και έλεγχος δομών και υπηρεσιών που απευθύνονται σε ΑμεΑ.
5) Ίδρυση επαγγελματικών εργαστηριών για την απασχόληση των ΑμεΑ και την προνομιακή απορρόφηση των προϊόντων τους.
6) Αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας μέσω ΕΣΠΑ, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ για στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία (ΣΥΔ).

Πηγή: www.enikonomia.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου