Friday, 17 May, 2024

Για Οκτώβριο πάει η επαναφορά του ΕΚΑΣ

Αιτία της καθυστέρησης, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, είναι τεχνικοί λόγοι και όχι η έλλειψη χρημάτων

Με συνέντευξή του στο ΑΠΕ εμένει στις θέσεις του ο Κατρούγκαλος και παραπέμπει στην «αλήθεια των ΑΤΜ» Ένα μήνα αργότερα, δηλαδή τον Οκτώβριο και όχι τον Σεπτέμβριο όπως ήταν η αρχική εκτίμηση, θα ξεκινήσει η εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπουν επαναφορά του ΕΚΑΣ για μια μικρή μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων (περίπου 25.000), από τους 163.000 που απώλεσαν ή εισέπραξαν μειωμένο το συγκεκριμένο βοήθημα, στις περικοπές του περασμένου Ιουλίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν κατέστη δυνατό η καταβολή των χρημάτων για τις παραπάνω παροχές να γίνει το Σεπτέμβριο και θα γίνει τον Οκτώβριο, αναδρομικά όμως από 1η Αυγούστου».

Ωφελούμενοι πρόκειται να είναι ένας εκ των δύο συζύγων που έχασαν το ΕΚΑΣ (εκείνος με το μικρότερο ατομικό εισόδημα) καθώς και όσοι ανάπηροι έχασαν το βοήθημα, αν και έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Επίσης, θα χορηγηθεί και μηνιαία προπληρωμένη κάρτα. Αιτία της καθυστέρησης, κατά το υπουργείο Εργασίας, είναι «τεχνικοί λόγοι και οι αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για να εφαρμοστούν τα μέτρα στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων». Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «σε καμία περίπτωση οι παραπάνω καθυστερήσεις δεν σχετίζονται με δήθεν έλλειψη χρημάτων, αφού τα χρήματα που απαιτούνται έχουν υπολογιστεί και εξασφαλιστεί, και σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά που τους αναλογούν αναδρομικά από 1η Αυγούστου, οπότε και ισχύει η νομοθετική ρύθμιση».

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Αυγούστου έχει εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στην φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή του ΕΚΑΣ όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως. Συνέντευξη Κατρούγκαλου στο ΑΠΕ Την ίδια στιγμή, ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αν και παραδέχτηκε ότι οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους, αφορούν το 20% του συνόλου και θα είναι στα επίπεδα 8 – 10% μεσοσταθμικά. Επισήμανε όμως ότι για το 80% των συνταξιούχων, δεν θα πραγματοποιηθεί μείωση. Ο υπουργός Εργασίας, με συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πρόσθεσε ότι «πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου». Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι θα υπάρξουν περιπτώσεις συνταξιούχων που θα υποστούν μείωση στην επικουρική τους σύνταξη, της τάξης του 38%, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι αυτό αφορά «λιγότερο από το 5% των συνταξιούχων».

Επέμεινε και πάλι στην άποψη ότι «η αλήθεια βρίσκεται στα ΑΤΜ», προσθέτοντας ότι το 80% των συνταξιούχων δεν πρόκειται να δει καμία αλλαγή τον Σεπτέμβριο. «Ενδεχομένως να δουν μερικά ευρώ παραπάνω όσοι παίρνουν μια κύρια και μόνο μια επικουρική σύνταξη γιατί πια το ποσοστό παρακράτησης υπέρ υγείας θα γίνεται στο πραγματικό καταβαλλόμενο ποσό, σε αυτό που μπαίνει πράγματι στην τσέπη του συνταξιούχου και όχι στο εικονικό πριν από τις μνημονιακές περικοπές όπως εφαρμοζόταν μέχρι πρότινος», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.

dikaiologitika.gr

Για Οκτώβριο πάει η επαναφορά του ΕΚΑΣ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου